Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Crnjak tvrdi da nije kriv te da je bio ucijenjen

Autor: Suzana Bandić

22.04.2010. 22:00
Crnjak tvrdi da nije kriv te da je bio ucijenjen


Josi Crnjaku na Okružnom je sudu u Varšavi 16. travnja započelo suđenje te mu je pročitana optužnica za čije navode se izjasnio kako se ne osjeća krivim. Kokain za čije krijumčarenje ga se tereti tvrdi kako je s broda iznio, a potom dostavio u prtljažnik BMW-a jer je bio ucijenjen
Josi Crnjaku (44), zadarskom pomorcu koji je u veljači prošle godine uhićen u poljskoj luci Gdanjsk zbog sumnje da je u svojoj brodskoj kabini iz Južne Amerike prokrijumčario 32 kilograma kokaina, u petak je na varšavskom Okružnom sudu započelo suđenje te mu je pročitana optužnica.
Nakon što mu je u ožujku odgođena glavna rasprava zbog bolesti suca te stoga što mu nije bio osiguran prevoditelj, u petak, 16. travnja, svi uvjeti za raspravu bili su ispunjeni. Kako saznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova, na navode optužnice Crnjak se izjasnio kako se ne osjeća krivim te je u nazočnosti svog odvjetnika i prevodioca iznio svoju obranu.
Crnjak iznio obranu
Poljsko je državno odvjetništvo protiv Jose Crnjaka i Milana Kosovića, srpskog državljanina s hrvatskom putovnicom, podiglo optužnicu još u prosincu prošle godine nakon što im je prethodno četiri puta produžen pritvor. Crnjaku se na teret stavlja da je u svojoj brodskoj kabini broda Sumatra koji je plovio pod Liberijskom zastavom u poljsku luku iz Južne Amerike dopremio 32 kilograma kokaina koji je potom predao Milanu Kosoviću tako što mu je na dogovoreno mjesto dopremio kokain spakiran u 32 PVC paketa i pospremio mu ih u prtljažnik BMW-a. Kosović je uhićen svega 200-tinjak metara dalje nakon što je sjeo za upravljač vozila te se s “robom” pokušao udaljiti, a po Crnjaka su poljski policajci došli na brod pet dana kasnije.
Tijekom istrage poljski su policajci Crnjaka suočili s nalazima kriminalističkog istraživanja u kojima su pronađeni njegovi otisci na PVC paketima s kokainom, a prema pisanju medija, tada su mu navodno pokazali i fotografije primopredaje s obzirom da je policija koja je provodila akciju prekidanja međunarodnog narko lanca brod i njegovu posadu držala pod prismotrom.
Međutim, kako neslužbeno saznajemo od dobro upućenog izvora, on je navodno u svojoj obrani rekao kako nije istina da je tih 32 kilograma kokaina prokrijumčario iz Južne Amerike kao ni to da ju je, kako su mediji izvijestili, skrivao u svojoj brodskoj kabini. Prema istom izvoru, droga se nalazila u potpalublju broda, a toj tvrdnji u prilog govori i činjenica da su poljski policajci i carinici temeljito pretražili brod, a posebice brodske kabine, odmah nakon što je uplovio na dvomjesečno dokovanje jer su imali saznanja da je veća količina kokaina morskim putem otpremljena iz Južne Amerike za Europu. Crnjak se, nadalje, tvrdi naš izvor, branio kako za tu drogu nije znao sve do dana kada su mu prišla dvojica muškaraca zatraživši od njega da kokain iznese s broda i dostavi Kosoviću. On je, navodno to pokušao odbiti, no kad su mu zaprijetili pištoljem te mu još spomenuli i neke članove obitelji o kojima su imali do u detalje točne podatke, on je to pristao učiniti. Crnjak te osobe nije imenovao, no sumnja se kako je riječ o crnogorskim državljanima, također pomorcima.
Fotografije koje su se u medijima spominjale u kontekstu da je riječ o primopredaji koju je snimila policija tijekom nadzora, naš izvor tvrdi kako su snimljene s palube broda kada ga je Crnjak s kokainom napuštao. Inače, među posadom tog broda, osim Crnjaka i trojice Hrvata sa zadarskog područja, u to je vrijeme bilo i petoro državljana Crne Gore, a jedan od njih, svega dva dana prije primopredaje kokaina iznenadno je, tvrdi naš izvor, napustio brod.
Namještaljka crnogorskog narko miljea?
Stoga se posumnjalo kako je riječ o namještaljci u kojoj su zapravo žrtvovani i Crnjak, ali i Kosović, a sve s ciljem prikrivanja dostave daleko veće količine kokaina s istog narko tržišta. Da je tome tako, naš izvor navodi podatak kako je svega sedam dana kasnije poljska policija zaplijenila 1.134 kilograma kokaina vrijednog 136 milijuna dolara. O toj zapljeni, kao i uhićenju devet osoba povezanih s krijumčarenjem te droge, javnost je izvijestila Poljska agencija za unutarnju sigurnost. Tamošnji mediji pisali su kako je akcija praćenja trajala više od mjesec dana, a poljskim policajcima su u njoj pomagale i vlasti SAD-a i Kolumbije. Među devet uhićenih bili su i pripadnici kolumbijskih narko kartela te članovi zapadnoeuropskih kriminalnih organizacija.
Nakon što je glavna rasprava u petak okončana, predsjednik Sudskog vijeća sljedeću je zakazao za 26. svibnja kada je planirano saslušavanje sudskih vještaka i jednog svjedoka. Osim toga, zakazana je i rasprava za 18. lipnja kada bi taj postupak trebao biti i okončan.