Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ništa nije izgubljeno, mnogi bi se mijenjali za našu poziciju

Autor: Šime Ćurko

22.04.2010. 22:00
Ništa nije izgubljeno, mnogi bi se mijenjali za našu poziciju

Foto: Vedran SITNICA



Protiv Intera smo imali utakmicu u kojoj smo mogli sve riješiti, ali takve se utakmice ne mogu uvijek i pobijediti. Moramo svi, pa i navijači prihvatiti da postoje usponi i padovi – kaže Milin
Ferdo Milin ne očajava. Iako je Zadar izgubio tri utakmice zaredom i od sigurnog ostanka u ligi ponovno došao u kategoriju ugroženih momčadi, Milin je uvjeren – Zadar neće ispasti.
– Klubovi koji su iza nas na ljestvici dali bi sve da imaju 30 bodova, koliko mi imamo. Istina je da smo protiv Intera imali utakmicu u kojoj smo mogli sve riješiti, ali takve se utakmice ne mogu uvijek i pobijediti. Moramo svi, pa i navijači prihvatiti da postoje usponi i padovi, kako inače u životu tako i kad govorimo o formi neke momčadi. Sada treba gledati prema naprijed i u preostale četiri utakmice, posebno u dvije domaće, napraviti sve da ostanemo u ligi – podvukao je Milin koji je imao potrebe još malo razložiti svoj optimističan stav.
– Ne znam tko je to očekivao da ćemo imati šest utakmica bez poraza ili da ćemo iz Maksimira donijeti bod. To je potvrda da nismo nogometne neznalice i jedna utakmica, kakva je bila ona protiv Intera, ne može izbrisati sve dobro što smo do tada napravili. S obzirom kako smo igrali protiv Intera ni bod u toj utakmici ne bi bio loš. Nažalost, izgubili smo sve, ali što sad možemo. Budemo li se stalno vraćali na propušteno na toj utakmici tada bismo stvarno mogli ući u probleme.
Kontra ritam
Paničarili ili ne, ali na Stanovima su svjesni da im je momčad u kontra ritmu od onoga u kojem je bila početkom proljeća.
– Mi smo, da se tako izrazim, utakmicu protiv Intera izgubili još u Puli. Došli smo na gostovanje kod Istre nakon šest utakmica bez poraza, ali u Puli nam se dogodio veliki pad u igri koji smo tek dijelom popravili u Koprivnici. Inter je samo posljedica lošeg ritma u kojem smo se našli i sada svi trebamo dati svoj doprinos za povratak pobjedničkoj seriji. To nije nemoguće.
Bez obzira što slijedi gostovanje na Kantridi gdje Zadar u Prvoj HNL nikad nije pobijedio? Štoviše, Zadrani su pod riječkim stijenama uglavnom gubili utakmice.
– Prije ovog proljeća protiv Dinama u Maksimiru smo samo jednom uzeli bod, pa to ništa nije značilo. Ova sezona nam je takva, gubimo bodove tamo gdje smo ih planirali osvojiti, a osvajamo ih tamo gdje nam malo tko daje neke šanse. Zato očekujem da bismo na Kantridi mogli ponoviti nešto slično onome što smo ostvarili na gostovanju protiv Dinama.
Milin je ovog proljeća malo igrao, u prvih 11 upao je nakon ozljede Ante Puljića. No, i na klupi Milin je bio zadovoljan jer Zadar nije gubio utakmice.
– U prvih šest utakmica vukla nas je dobra igra u obrani. Ne mislim tu samo na zadnji red već na cijelu momčad. I napadači i igrači u veznoj liniji su dobro zatvarali protivničke napadačke pokušaje, pa je obrani bilo znatno lakše. Od utakmice u Puli najviše smo pali u veznoj liniji i to se onda odrazilo na učinak cijele momčadi.
Najiskusniji najodgovorniji
Nije li to prebacivanje odgovornosti za rezultat na samo nekoliko igrača?
– Ako ćemo o odgovornosti onda bismo Jakov Surać i ja kao najiskusniji igrači trebali podnijeti najveći dio krivnje i ja od toga ne bježim. Dio razloga je i u tome što većina mladih igrača nema iskustvo igranja u seniorskom rangu u kojem je pritisak na rezultat mnogo veći nego kad, primjerice, igrate za juniore. Kad se sve to zbroji dobijemo onakav Zadar kakav je bio protiv Intera, a to je 11 za igru neraspoloženih igrača.
Zadar odavno na svom terenu ne uspijeva stvoriti pritisak na protivnika, što je nekad bio jedan od glavnih obilježja igre zadarske momčadi. Mnogo je bodova Zadar tada osvajao “na galamu”, bilo igrača bilo navijača.
– Svake godine u Prvoj ligi imali smo mnogo domaćih utakmica u kojima je situacija bila takva da smo morali pobijediti. U toj bismo situaciju igrali tako da zadnja linija prebaci loptu prema naprijed samo da se težište igre prenese na protivničku polovicu. Sada pokušavamo težiti nekoj igri s puno dodavanja, svi nešto mudrujemo s loptom i zato smo izgubili ono što smo na Stanovima uvijek imali. Već smo u prvom dodiru s loptom protiv Intera pokazali kakva će to biti utakmica, a bila je nikakva.


Mladi najgore prošli


Iako nije zabrinut za trenutačnu situaciju svoje momčadi Milinu će poneku boru navući pomisao na sljedeću sezonu nakon koje bi se liga trebala smanjiti na 12 klubova.
– Naravno da najprije trebamo riješiti ostanak ove sezone i tek onda razmišljati o onome što slijedi. Ali za budućnost našeg kluba najveća šteta nakon Intera je ta što bi se moglo dogoditi da mladi igrači zbog važnosti rezultata u sljedeće četiri utakmice ne budu igrali onoliko koliko bi igrali da smo pobijedili Zaprešićane. Sljedeća godina u Prvoj ligi bit će vrlo teška i zato smo propustili priliku u završnici ove sezone vidjeti što i koliko možemo očekivati od mladih igrača.




Ulazi Bruno Šiklić umjesto Skočibušića


S obzirom da u utakmici 27. kola u Rijeci u subotu (18 sati) u momčadi zbog tri žuta kartona neće biti Stjepana Skočibušića, na upražnjeno mjesto stopera upast će Bruno Šiklić, jedini preostali stoper u momčadi. Šiklić je u Zadar došao u rujnu 2008. godine i tom je razdoblju nastupio na samo 17 utakmica. Jesenas se nagađalo o njegovom odlasku, no Šiklić je ostao i Rijeka će za njega jedna od malobrojnih prilika u najjačoj momčadi.