Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Što je obilježilo sezonu u Borik-Puntamici?

Autor: Andrija Dešpoja

22.04.2010. 22:00
Što je obilježilo sezonu u Borik-Puntamici?


Najkorisniji igrač
Najkorisniji igrač Borik-Puntamike bio je povratnik u staro jato Ive Ivanov. On je bio prva violina trenera Plantaka kojemu se odužio na način da je po utakmici u prosjeku donosio 14.1 poen, 4.8 skoka te 1.5 asistenciju. Njegovo veliko iskustvo iako je još uvijek vrlo mlad sa 25 godina uz iznimnu snalažljivost pod obručima donijela mu je MVP primat u redovima Puntamičana.
Najbolji strijelac i asistent
Najopasnijim za protivničke obrane kroz proteklu sezonu pokazao se kapetan Mate Mrva koji je prosječno ubacivao 15 poena, dok su odmah iza njega Ivanov sa 14.1, pa “snajperist” Jurjević sa 11.6 poena, a blizu se nalazi Petani koji je prosječno participirao sa 9.3 ubačaja. Ovaj poker imena slovio je kao najubojitija napadačka opcija trenera Plantaka. Za zabiti poene trebao je netko i asistirati, a u tom segmentu zelene je predvodio Ante Dević sa 2.8 dodavanja po utakmici dok je ostatak posla pretežno obavljao Petani sa 2.2 asista u prosjeku.
Najbolji skakači
Skok, pogotovo onaj napadački, bio je bitna komponenta u minuloj sezoni Puntamičana. Njih već godinama krasi iznimna borbenost kojom se često zna nadvaladati kroničan nedostatak centimetara u momčadi. U prosjeku Puntamičani bi po utakmici ubilježili 29 skokova od čega 8 napadačkih, dok bi svejedno pojedinačno tu prednjačio Ivanov sa 4.8 skoka, pa zanimljivo, razigravač Petani sa 4.2, a za njima slijede još dva centra Mrva sa 4.1 i Čakarun sa 3.9 skoka.
Najprecizniji
U ovoj kategoriji još jedan “kipić” odnio je svestrani Ivanov koji svoju korisnost dokazao niskom razinom promašaja. Točnije, preciznošću odskače od ostatka momčadi, a u brojkama to izgleda na način da je sezonu završio s postotkom ukupnog šuta od 61% (144-234). Prvi sljedeći u redu preciznosti je Čakarun 53% (47-88), doduše, s puno manjim brojem pokušaja te Mrva sa 46% (131-283) koji je bio najčešće u takvoj situaciji. U ovoj kategoriji teško je ne istaknuti Marina Jurjevića koji je sa 41% posto za tricu (70-172) bio vrlo ključan u igri zelenih.
Najborbeniji
U moru iznimno borbenih Puntamičana ipak postoji trojac kod kojih je ta nekad vrlina, a nekad i mana, bila na izrazito visokom stupnju kroz cijelu sezonu. Pavić kao ministar obrane zelenih najmanje je poželjan čuvar u očima protivničkih igrača, Petani je bio praktički svagdje. Skakao, otimao lopte, a i pretrpio je najviše prekršaja, dok su o Dražovićevoj borbenosti već mnoge pjesme ispjevane.
Najviše igrao
Na parketu u 28 utakmica trener Plantak je koristio najčešće usluge šestorice igrača. Najstandardniji su bili Dević, Jurjević i Petani koji su ispunili maksimalnu kvotu od 28 nastupa. Jednu manje su odigrali Ivanov i Pavić dok je Mrva nedostajao dva puta još na otvaranju sezone zbog ozljede. Od svih njih najeksploatiraniji je bio popularni “Tica” Pavić koji je prosječno na parketu provodio 29 minuta, dok Ivanov i Mrva su bili tek minutu manje (28).
Najveći poraz
Sigurno nije sramota izgubiti od trostrukog prvaka Europe, ali svaki visoki poraz ipak boli. Upravo Split je nanio Puntamičanima najuvjerljiviji poraz sezone. Sa 20 minusa (76:56) napustili su zeleni Gripe u 4. kolu Lige za ostanak, a blizu znamenke 20 bili su i u Zaboku (82:63), Dardi (78:60) te još jednom u Splitu (83:66)
Najteži poraz
Iako su znali izgubiti više puta s 20-ak razlike ti porazi ne mogu se mjeriti s onim pomalo neočekivanim ili u neizvjesnim završnicama. Od 28 ogleda, tri su donijela malo više šokova od ostalih. Prvi je gostovanje u Šibeniku na otvaranju 2010. kad se na Baldekin otišlo s devizom “lako ćemo”, a popilo se 15 razlike (92:77) od poluraspadnute momčadi Šibenika koja je ostala bez trojice najvažnijih igrača. Uslijedila su dva domaća u nizu što odavno nije bio slučaj. Trogir (96:98) i Zabok (78:79) su se provukli kroz ušicu igle i odnijeli važne bodove iz Jazina.
Najvažnija pobjeda
Među najvažnije pobjede svi će u Borik-Puntamici istaknuti izlazak iz duge krize od pet poraza u nizu što je skončano na gostovanju u Kaštel Starome (65:75). Sve ono loše što se nakupljalo tijekom crnog razdoblja prelomilo se na dobro u toj utakmici od koje se krenulo u zavidan niz pobjeda. Nakon toga je uslijedila povijesna pobjeda usred Dubrave (68:78), a odluku o ostanku u ligi donijela je slatka osveta Šibenčanima na njihovu parketu (74:82).
Najveća pobjeda
Od ukupno 17 pobjeda u 28 nastupa najuvjerljivija predstava Puntamičana je prikazana protiv Dubrovnika (103:76) u 5. kolu Lige za ostanak. To je jedina utakmica u kojoj su zeleni uspjeli prebaciti magičnu stotku. Dubrovčani su uz Kaštelane bili i u prvom dijelu najljubazniji gost Jazina kad su ostali “kratki” 22 (91:69), a Kaštelani 23 razlike (73:50). Isti klubovi su također jedini bez pobjede nad Plantakovim igračima u cijeloj sezoni, jer su doživjeli sva četiri poraza. Šibenčane i Dubravaše se nadjačalo triput, dok Split dva puta. Jedini koga Puntamičani nisu uspjeli svladati tijekom sezone bili su Zabok i Trogir.
Najviše napredovali
Kao igrač koji je najviše napredovao u odnosu na prije sigurno se na prvo mjesto može istaknuti Teo Petani. Velika želja, borbenost te odlična igra u kontinuitetu obilježila je njegovu sezonu u kojoj se u potpunosti nametnuo treneru Plantaku kao prva opcija na jedinici. Uz njega, rame uz rame, stoji Mate Mrva koji je odigrao sezonu karijere i bio glavni motor Puntamičana. Od najneiskusnijih tj. novopridošlih ove sezone najpozitivniji dojam su ostavili Čakarun koji je u nekoliko utakmica donio prevagu te Baždarić koji je dosta dobro znao iskoristiti “žive minute” na parketu. Tu bi sigurno bio svrstan i Šime Olivari koji je djelovao dosta dobro u početku sezone i na njenom samom kraju. No česte ozljede i bolesti nisu mu dale bolju priliku da pokaže raznovrsnost svog košarkaškog repertoara.
Najjače oružje
Snaga Borik-Puntamike kroz minulu sezonu je dolazila iz vrlo čvrste obrane iz koje je proizlazila kontrola skoka što je općenito bilo najzaslužnije za 17 slavlja ove sezone. Kolektivna obrana uz veliku dozu agresivnosti recept je kojim su Puntamičani lomili svoje suparnike, a dotukli bi ih ubojitom tricom koja je bila najjača i najčešća napadačka opcija. Na kraju egzaktno statistički se primijeti da su zeleni momčad koja je primila najmanje poena od svih (73 primljenih u prosjeku), dok je trica bila na visokih 35 % (255-729).