Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Važno je od malih nogu upoznati knjigu

Autor: Ante Rogić

22.04.2010. 22:00
Važno je od malih nogu upoznati knjigu

Foto: Zvonko KUCELIN



“(Sa)čuvajmo knjigu”, naziv je radionice zaštite knjige održane jučer u knjigovežnici Znanstvene knjižnice, u sklopu manifestacije Zadar čita. Djeci prvih razreda Privatne osnovne škole Nova i Osnovne škole Petra Preradovića Mirjana Zubčić i njen pomoćnik demonstrirali su rad u knjigovežnici, na stolu za rezanje.
– Ovdje dolaze svi časopisi i novine iz Hrvatske, koje potom uvezujemo i arhiviramo. Imamo knjige koje čitači oštećuju pa ih obnavljamo. Samo obnavljanje knjige nekad traje vrlo kratko, a ponekad je potrebno i nekoliko dana kako bismo obnovili neku knjigu, kazala je Mirjana Zubčić napomenuvši kako se u jednom tromjesečju obnovi od 50 do 100 knjiga. Ističe kako je nož za rezanje papira unikatan i radi se ručno. S druge strane, napominje kako je danas sve modernije, na struju, a budući da nemaju sredstava primorani su na još uvijek raditi na ovakav način. Koliko je to težak posao govori sama Marija:
– Posao je, na jedan način težak, potrebna je fizička snaga, ali zato nije monoton, kaže Marija Zubčić koja ovaj posao radi već trideset godina.
Prije negoli neka knjiga ili časopis dođe u knjigovežnicu prolazi najprije kroz odjel monografija, odnosno periodike.
– Sam uvez počinje puno prije nego knjiga dođe u knjigovežnicu. Izdvajamo knjige koje su prioritet, kaže Marija Senkić Klapan. Također, ukoliko nedostaju stranice u nekoj knjizi kopiraju se iz druge knjige, pripazivši potom da je istog izdanja te se potom šalje u knjigovežnicu.
Senkić Klapan pozdravila je svu djecu u ime knjižnice, istaknuvši važnost očuvanja knjiga.
– Drago nam je da ste došli i pokazali interes za očuvanje knjiga. Bitno vam je od malih nogu upoznati knjigu. Zaštita knjiga, knjigovežnica obavlja bitnu ulogu u našoj knjižnici, istaknula je Senkić Klapan izrazivši nadu kako će djeca voditi računa o knjizi kako da je sačuvaju.