Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Hanibala Lucića” treba zamijeniti veći trajekt

22.04.2011. 22:00
“Hanibala Lucića” treba  zamijeniti veći trajekt


Da ste samo bili na trajektu jutros oko 8 i 30 sati, bili biste šokirani koliko je bilo ukrcajnog tereta. Ovakva situacija upućuje na to da nam je potreban veći trajekt koji bi povezivao ove otoke, kazao je na kraju operater


Na Veliki petak,  kad su mnogi otočani krenuli  na produženi vikend, iznenadila ih je velika gužva nastala  prilikom ukrcaja u trajekt  “Hanibal Lucić” koji je jučer  plovio na ruti Ist – Olib – Silba  – Premuda – Mali Lošinj. O  cijeloj ovoj situaciji informirao nas je Saša Predovan, ugostitelj i potpredsjednik MO-a  Silba.
– Problem je nastao prilikom ukrcaja u trajekt ‘Hanibal Lucić’. Obično ukrcaj  počinje kad je rampa spuštena. Tako je trebalo biti i jutros  u 8 sati. No zabranjen je ukrcaj bilo kakvog tereta. Ovakva  me je situacija iznimno pogodila s obzirom na to da  imam ugostiteljski objekt i  moji dostavljači trebali su naručenu robu ukrcati u trajekt.  Kako je ukrcaj zabranjen,  okrenuli su se i otišli, kazuje  Predovan.
Prema Predovanovim riječima, ukrcaj je počeo tek u 9  sati kad je trajekt trebao krenuti. Nakon što su ukrcana sva  vozila i teret, trajekt je isplovio sa zakašnjenjem tek u  9.20 sati.
– Inače ukrcaj vozila počinje  oko 8.40 sati, a ovo nije prvi  put da trajekt kasni s isplovljivanjem. Zanimljivo je da  prugu za udaljene otoke kao  što su Silba, Olib i Lošinj drži  najlošiji trajekt ‘Hanibal Lucić’, pojašnjava Predovan.
Sugovornik ja aktualizirao  još jedan problem, a to je da  putnici umjesto da plate teretnicu, radije dvadesetak kuna daju noštromu koji im teret  spremi na palubu.
– Na taj način Jadrolinija  nema uvid u količinu ukrcanog tereta, a time ujedno i  nije svjesna da nam treba puno veći trajekt, i to ne samo  tijekom blagdanskih dana.  Trenutačno se poprilično gradi na Silbi i za prijevoz  građevinskog materijala  nužan je veći trajekt, kazuje  Predovan.
Od Jadrolinijinog operatera doznali smo da je jučer  ujutro trajekt “Hanibal Lucić”  isplovio u 9.06 sati.
– Problem koji je istaknuo  vaš sugovornik je nastao jer  nije rezervirao mjesto za teret.  Posada je jučer počela ukrcavati teret i u jednom trenu  vođa palube i prvi časnik su  stali jer nisu znali hoće li u  trajekt moći ući automobili  koji su prethodno rezervirali  mjesto. Jučer je u trajekt ukrcano četiri kamiona, osam automobila, a sve ostalo teret.  Trebate znati da osam paleta  zauzme mjesta koliko i jedan  kamion, kazao je operater.
Na putnicima koji su htjeli  ukrcati teret je propust što  nisu na vrijeme rezervirali teretnicu.
– Da ste samo bili na trajektu jutros oko 8 i 30 sati, bili  biste šokirani koliko je bilo  ukrcajnog tereta. Ovakva situacija upućuje na to da nam  je potreban veći trajekt koji bi  povezivao ove otoke, kazao je  na kraju operater.
 


Blagdanski plovidbeni red




Red plovidbe pojedinih Jadrolinijinih trajekata i katamarana promijenjen je zbog blagdana. U subotu će svi brodovi katamarani ploviti  prema zadarskim otocima prema ustaljenom plovidbenom redu. U  nedjelju u 15.30 sati neće isploviti trajekt za Bršanj i Iž jer je blagdan. Ova  će trajektna linija biti uspostavljena u ponedjeljak premda je blagdan.
Također, za otoke Ist, Olib, Silbu i Premudu u nedjelju neće prometovati  trajekt, kao ni u ponedjeljak. Trajekti za Molat i Sestrunj neće isploviti na  Uskrsni ponedjeljak.
Trajekti na linijama Zadar – Preko i Biograd – Tkon plove prema  plovidbenom redu koji vrijedi za nedjelju i blagdane.