Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izvući iz zaborava zadarsku glazbenu baštinu

22.04.2011. 22:00
Izvući iz zaborava  zadarsku glazbenu baštinu


Ovom knjigom zaokružila sam drugu polovicu 18. i prvu polovicu 19. stoljeća, ali ne mislim da je moj rad ovdje gotov – Katica Burić


Dio bogate zadarske glazbene baštine konačno je sabran na jednom  mjestu. U četvrtak je u  Svečanoj dvorani predstavljena knjiga Katice Burić “Glazbeni život Zadra u 18. i prvoj  polovici 19. stoljeća” koja na  jednom mjestu okuplja sakupljenu glazbenu građu zadarskog područja druge polovice  18. i prve polovice 19. stoljeća.  Knjigu su predstavljali prorektor Sveučilišta u Zadru prof.  dr. sc. Vladimir Skračić, dr. sc.  Vjera Katalinić, upraviteljica  Odsjeka za povijest hrvatske  glazbe i nasl. izv. prof. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,  prof. dr. sc. Stanislav Tuksar,  redoviti prof. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu,  Edo Mičić, dirigent, te sama  autorica knjige Katica Burić.
Iako je dio baštine nestao u  kataklizmama koje su ovo područje pogodile kroz povijest  autorica je uspjela u svom djelu obuhvatiti, povezavši i neke  skladatelje iz Dubrovnika i  drugih krajeva Dalmacije vezane za Zadar, veliki dio zapisa  o skladateljima i skladbama s  ovog područja.
Knjigu je detaljnije predstavila autoričina mentorica dr.  sc. Vjera Katalinić koja je istaknula kako je Zadar bio glazbeno središte koje je isijavalo  te su neki skladatelji koje pronalazimo u Zadru pronađeni i  u Pagu i okolici.
Kao predstavnik onih koji se  glazbom bave djelo je pohvalio  i dirigent Edo Mičić koji radi  na revitaliziranju zaboravljenih zadarskih skladbi u sklopu  projekta “Glazbena baština  Zadra u 19. stoljeću”.
– Ovaj rad svakako će otvoriti nove vidike i pomoći svima nama koji želimo dio ove  građe predstaviti publici, da  znamo gdje i kako da je pronađemo, rekao je Mičić.
Na samom kraju okupljenima se obratila i autorica koja  se zahvalila svima koji su omogućili nastajanje ove knjige te  je zaključila promociju najavama daljnjeg rada na ovom  bogatom području zadarske  kulture i ostavštine.
– Ovom knjigom zaokružila  sam drugu polovicu 18. i prvu  polovicu 19. stoljeća, ali ne  mislim da je moj rad ovdje  gotov. Treba izvući iz zaborava, valorizirati, na kraju snimiti brojna djela iz bogate  glazbene baštine i na taj način  ih povijesno dokumentirati,  zaključila je Burić.
Knjiga je izišla u izdanju  Sveučilišta u Zadru i uz financijsku potporu grada Zadra te se može kupiti u  sveučilišnoj knjižari. Kao znak  dobre volje i suradnje dr. sc.  Vjera Katalinić u ime Hrvatskog muzikološkog društva  poklonila je knjižnici  Sveučilišta u Zadru izbor od  40-ak naslova koji su izišli u  izdanju društva.