Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Može li ponovno fićo biti brži od ferrarija?

22.04.2011. 22:00
Može li ponovno fićo  biti brži od ferrarija?


Nemamo nikakav pritisak kao oni i zato nam je lakše pristupiti ovakvoj utakmici za razliku od onih kada igramo protiv nama ravnopravnijih A-1 ligaša – kazao je Plantak


Liga za prvaka  ulazi u svoju drugu fazu što  za košarkaše Borik-Puntamike znači da im slijedi nastup u  Draženovom domu protiv Cibone. U Jazinama u prvom  kolu epilog je bio 23 poena  viška za Puntamičane koji su  s tom pobjedom uzburkali  košarkašku javnost cijele Hrvatske, pa su se mnogi pitali  je li taj rezultat odraz nikad  gore Cibone ili je stvarno  snaga zelenih tolika da se  može poigravati s najtrofejnijim hrvatskim klubom. Istina je bliža nekoj sredini, no  igrači Nevena Plantaka su  uspješno demantirali te pomalo zlobne natpise s još  dvije pobjede do kraja prvog  dijela i nevjerojatnim otporom koji su pružili protiv  dvije najkvalitetnije hrvatske  momčadi, Cedevite i Zagreba. Stoga današnji sraz Cibosa i Puntamičana se ne  može svrstati u kategoriju  zicer pobjede Zagrepčana, iako su puno kvalitetniji i iskusniji u odnosu na Zadrane.  Za trenera Puntamičana nema dvojbe tko je favorit i s  tom valutom će najaviti susret koji je mnogo bitniji Cibosima, a njegova momčad će  bez pritiska i imperativa rezultata biti spremna iznenaditi ako se za to ukaže  prilika.
– Očita je uzlazna putanja  kod Cibone u posljednje vrijeme. Primjetan je napredak  u odnosu na početak Lige za  prvaka i one utakmice u  Jazinama protiv nas. Puno su  agresivniji, igraju brže, često  koriste kontranapade i brze  napade, a individualna kvaliteta im nikad nije ni bila  upitna. Mi ćemo pokušati s  ovim igračima koji su nam  zdravi pružiti maksimum. Nemamo nikakav pritisak kao  oni i zato nam je lakše  pristupiti ovakvoj utakmici za  razliku od onih kada igramo  protiv nama ravnopravnijih  A-1 ligaša.
Cibona će pored dva boda  koji su joj bitni za hvatanje  četvrtog mjesta koje vodi u  doigravanje, htjeti sigurno  osvetu za taj bolan poraz u  prvom kolu.
– Oni su u tu utakmicu ušli  s labavim pristupom, dok  smo mi bili maksimalno napaljeni i tih 23 razlike nije  realna slika odnosa između  nas i njih. Sigurno će nas  večeras shvatiti maksimalno  ozbiljno i tada smo u podređenom položaju, jer je  Cibona ipak mnogo kvalitetnija od nas. U posljednje  vrijeme koriste više visoku  petorku sa Zupčićem na  mjestu organizatora igre te  im je to donijelo određene  pomake naprijed u igri. Naš  problem su ozljede, pa smo  suočeni s time da ćemo vjerojatno s devetoricom igrati  ovu utakmicu. Mikulić još  uvijek nije spreman, kao ni  Marić koji je u Sinju igrao  pod temperaturom, a do danas mu nije ništa bolje. Upitan je i nastup Ružića koji se  pomalo oporavlja, no pitanje  je hoće li moći participirati  na pravi način. Također, Škifić i Šarlija su dobili protiv  Alkara neugodne udarce tako da su i oni načeti. U takvoj  konstelaciji snaga na terenu  vidljivo je da smo hendikepirani i teško je onda  očekivati neke velike pothvate kao što je bio ovaj  posljednji u Sinju.
U Sinju ste odigrali nevjerojatnu utakmicu. Izvojevali ste pobjedu koja se nije  baš očekivala.
– Na toj utakmici se najbolje vidio naš sustavni rad  kroz cijelu godinu. Alkar je  imao odličnih prvih 10 minuta, imali su i 1.000 grlatih  navijača iza sebe, a mi smo u  tom razdoblju bili loši i nismo  poštivali naše principe obrane. Međutim, primjetan je  bio energetski pad kod Sinjana kako je utakmica odmicala te smo uspjeli iskoristiti njihov umor i odvesti  utakmicu u završnici prema  egalu. Sreća koja nas je izdala  protiv Cedevite nam se vratila u Sinju, no u obje utakmice smo odigrali na isti  način. Poštovali smo naš zacrtani sustav igre i to se mora  kad-tad vratiti. Alkar je imao  prije nas iznimno tešku utakmicu u Zagrebu protiv Cibone gdje su se maksimalno  istrošili dok smo mi imali  nešto lakšu protiv Zaboka. Ta  energetska potrošnja je došla  do izražaja u toj utakmici.  Tako da se još jednom potvrdila ta razlika između nas  A-1 ligaša i NLB-ovaca. Taj  odnos je kao kada se s fićom  utrkuješ protiv ferrarija – za  kraj je kazao Plantak.
 


Izdržati do završnice




Kapetan Marino Jurjević bit će i u ovoj utakmici kao u onoj posljednjoj  u Sinju bitna karika u sastavu Borik-Puntamike. Dosta toga u napadu  zelenih će ovisiti o njegovom šuterskom raspoloženju. Ako je suditi po  posljednjem kolu kada je pospremio 22 poena u koš Alkara može se  očekivati pravi Jurjević i u Draženovom domu.
– Nadam se da će me šut služiti i protiv Cibone, no ipak će sve ovisiti  o našem kolektivnom učinku, pogotovo u obrani.
U prvom vašem ogledu s Cibonom primili ste samo 63 poena.
– Odigrali smo onda iznad svih naših mogućnosti. Imali smo punu  dvoranu, a Cibona je jednostavno nestajala pod našim pritiskom.  Odigrali smo u jednom dahu. No, večeras treba očekivati potpuno  drukčiju Cibonu, jer će sigurno htjeti uzvratiti za taj bolan poraz.
Što možete napraviti u Draženovom domu?
– Bilo bi lijepo kada bi mogli reći da idemo na pobjedu, no realnost  nam je takva da smo u podređenom položaju u većini utakmica u Ligi za  prvaka. To s druge strane donosi rasterećenost koja zna osloboditi ruku  i motivirati na agresivnu obranu. Cibona u svojim redovima ima veliki  broj iznimno kvalitetnih igrača poput Bogdanovića, Vrbanca, Rozića,  Radoševića, Zubčića tako da je teško tražiti neke pothvate. Sigurni smo  da će biti teška utakmica i sve će ovisiti u kakvom će smjeru krenuti. Ako  budemo zaustavili njihov početni nalet i budemo se držali blizu do pred  završnicu onda nam šanse sigurno rastu. Tako je bilo u Sinju pa smo  uspjeli na kraju napraviti podvig, moguće je da se uspijemo i u Zagrebu  othrvati svih 40 minuta sa Cibonom.