Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plavima prijeti žuta groznica

22.04.2011. 22:00
Plavima prijeti žuta groznica


Za razliku od Intera, koji sanja europske snove, Zadar more uobičajene brige – kako ostati u ligi


Inter nema kvalitetu onog pravog, talijanskog Intera. Ali Inter je ove  sezone u 25 kola sakupio 41  bod, 13 više od Zadra. Učinak  je posebno zanimljiv kada se  zna da su Zaprešićani izgubili  prvih pet utakmica na početku sezone. Sve što se kasnije  dogodilo za društvo iz Zaprešića izgledalo je poput bajke. Hoće li se žuta bajka  nastaviti i nakon Zadra?
– Valjda neće. Respektiramo sve što je Inter napravio ove sezone  i to s vrlo mladom  momčadi. Nakon početnih pet poraza u sljedećih 20  utakmica izgubili su samo tri,  što dovoljno govori o njihovim kvalitetama. Tako dobri  rezultati ne mogu biti slučajnost – pohvalno će Dalibor  Zebić, trener Zadra, o protivniku u 26. kolu Prve HNL.  Za razliku od Intera, koji  sanja europske snove, Zadar  more uobičajene brige – kako  ostati u ligi. Momčad sa Stanova se spustila na 13. mjesto,  posljednje koje donosi ostanak u ligi. Lokomotiva je na  tri, a Istra 1961 na četiri boda  zaostatka. Iako Hrvatski dragovoljac ne treba otpisati,  društvo iz Sigeta teško može  u pet kola nadoknaditi devet  bodova zaostatka za Zadranima. Kako bilo, Zadar protiv  Intera mora pobijediti. Ovog  proljeća Zadar je tri boda  osvojio samo protiv Lokomotive (1:0), a u sedam kola  Zebićevi su igrači postigli dva gola. Može li  lošije? Teoretski da, recimo da nisu zabili nijednom…
– Na treninzima stalno radimo na realizaciji, ali to se  na utakmicama ne vidi. Igramo u grču, posebno kada  primimo gol. Međutim, problema imamo i kada povedemo. Protiv Osijeka smo  idealno počeli utakmicu, postigli gol u prvoj akciji na  utakmici, ali to ništa promijenilo u našoj igri. Tražimo  način kako izaći iz ove krize  igre i rezultata. Moramo što  prije početi pobjeđivati jer  nam je iz kola u kolo sve  teže.
Iako se ni kombinacija  Santini – Mršić u napadu nije  iskazala u realizaciji Zebić  neće ništa mijenjati.
– Mršić i Santini ostaju  napadači. Nismo u situaciji da  radimo neke eksperimente i  nadam se da ćemo od ova dva  igrača, uz podršku ostatka  momčadi, konačno dobiti ono  što tražimo  u igri prema  naprijed.
Promjena  će zato biti  na golu.  Ježina će na klupu, a na gol  će Gluić. Nije prvi put ove  sezone da se Zebić odlučuje  za promjene na relaciji  Ježina – Gluić.
– Ježina je imao zdravstvenih problema, a na posljednjim utakmicama nije  branio onako kako to od  njega očekujemo.
Iako Zadar većinu bodova  osvaja na domaćem terenu,  Stanovi su za goste odavno  prestali biti vrući teren. Gledatelja je sve manje, a igra na  terenu baš i nije motivirajuća  za navijače.
– Naša je želja vratiti ono  što smo nekad imali na Stanovima kada bismo pritisnuli  protivnika i u nekoliko minuta uspijevali usmjeriti rezultat u našu korist. To smo  izgubili i to nam jako nedostaje. Protiv Osijeka se događalo da nam je trebalo 15  minuta da bismo krenuli u  jedan pravi napad, a tako se  teško daju golovi. S Interom  zato očekujem da ćemo svih  90 minuta pritiskati, odnosno  dovesti ih u situaciju da je  lopta što više na njihovoj  polovici – zaključio je Zebić.
Vjerojatni sastav: Gluić –  Skočibušić, Con, Puljić – J.  Bilaver, Pezo, Surać, Banović,  Glumac – Mršić, Santini.  Pričuve: Ježina, Maruna, Jerbić, Ćurjurić, Begonja, Zulim.
 


Glumac na lijevom boku




Ulaskom u drugom poluvremenu u Šibeniku na  lijevi bok Tomislav Glumac pokazao je da može  igrati i na toj poziciji. Dobrim nastupom na  Šubićevcu Glumac se tako izborio za prvih 11  protiv Intera.
– Lijevi bok mi nije nepoznata pozicija. Ipak,  važnije od toga na kojem ću mjestu igrati je to  hoćemo li konačno pobijediti. Istina je da ne igramo  dobro u nastavku sezone, stvaramo malo prilika, a  još rjeđe dajemo golove. Iz kola u kolo očekujemo da  će se to promijeniti, ali za sada ništa. Inter je protivnik  koji je na gostovanjima možda i opasniji nego kod  kuće. U dobroj su formi, ali nadam se da je došlo  vrijeme da i nama konačno krene – kaže Glumac.


 


Interu 16 bodova na gostovanjima


Zadar je ove sezone na Stanovima odigrao 12 utakmica na kojima je  osvojio 24 boda i kada bi se gledao samo učinak na domaćem terenu  Zadrani bi bili na šestom mjestu lige. S druge strane, Inter je vrlo  uspješan gost. Momčad Ilije Lončarevića na 12 utakmica izvan  Zaprešića osvojila je 16 bodova (Zadar je s gostovanja donio samo četiri  boda) i po gostujućem učinku Inter je šesta momčad Prve HNL. Prošle  sezone (17. travnja 2010.) Inter je sa Stanova kući ponio sva tri boda.  Završilo je 1:0 za momčad iz zagrebačkog predgrađa.


 


Braća Santini


Utakmice Zadra i Intera od ove sezone donose i bratski dvoboj u  obitelji Santini. Na jednoj strani mlađi Ivan (1989.), napadač Zadra, a na  drugoj stariji Krševan (1987.), vratar Intera. U prvoj utakmici u kojoj su  bili na suprotnim stranama prošlog proljeća zadovoljniji je bio Krševan  budući da je Inter pobijedio 1:0. Zanimljivo, Krševan je, pobjedi unatoč,  izjavio da je Inter tada odigrao vrlo lošu utakmicu…


 


PRVA HNL KADETA I JUNIORA – 16. KOLO


Kadeti
ZADAR 1
VARAŽDIN  1
ZADAR – Igralište Bagat. Gledatelja 30. Sudac: Frković (Gospić).  Pomoćnici: Proleta (Opuzen) i Perica (Šibenik). Delegat: Zečević  (Knin). Strijelci: 0:1 Postonjski (19), 1:1 Baričević (66).
ZADAR: Borgelott, Baričević, Petrić, Paleka, Galešić (od 46.  Perica), Colić (od 73. Bralić), Zubčić (od 79. Sekula), Potočnjak,  Blažević (od 79. Marasović), Kapović (od 59. Čirjak), Ikić. Trener:  Zoran Erlić.
VARAŽDIN: Kovačić, Postonjski (od 72. Cvek), Dumbović, senić,  Branilović, Jambrović, Novak, Leško, Matejaš, Borak (od 79. Rog),  Petrović (od 76. Magić). Trener: Zoran Kastel.
Juniori
ZADAR  3
VARAŽDIN  1
ZADAR – Igralište Bagat. Gledatelja 30. Sudac: Proleta (Opuzen).  Pomoćnici: Frković (Gospić) i Perica (Šibenik). Strijelci: 0:1 Pušić  (25), 1:1 Anić (35), 3:1 Gržan (47).
ZADAR: Perinić, čavka, bašić, Gržan (od 72. babić), Muić (od 75.  Lukić), Begonja, Mitrović (od 70. Aliu), sarić, Šišak (od 73.  Milanović), Jurjević, Anić (od 87. Bukša). Trener: Josip Butić.
VARAŽDIN: Mrmić, Pokos, Pušić (od 46. Minđek), Grgec, Antolić,  Holi, Čeko, Vuković, Antolek, Radić, Ivanek (od 55. Softić). Trener:  Rade Herceg.
Č. FABULIĆ