Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hoće li se zgrada MIOC-a širiti ili prenamijeniti?

22.04.2012. 22:00
Hoće li se zgrada MIOC-a širiti ili prenamijeniti?


Mnogima u školi je ova lokacija prirasla srcu i mogu reći da je duh kolektiva usmjeren ideji da škola ostane tu gdje jest te da se proširi na ovoj lokaciji. To bi svima nekako bilo najdraže rješenje. No ponavljam, za sada je sve samo ideja. Nismo poduzimali nikakve akivnosti u tom smjeru, naglasila je Blanka Pedišić


Prema informacijama koje smo dobili od Ivana Volića, voditelja Službe za imovinskopravne i zajedničke poslove pri Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji, dan kad bi moglo biti donoseno prvostupanjsko rješenje u postupku povrata imovine, koji se od veljače 2011. godine na zahtjev obitelji Čobanov vodi nad zemljištem gdje se nalazi zgrada Gimnazije Franje Petrića (MIOC), nije daleko.
– Izvršen je očevid, rasprava je održana početkom studenog, a sad se još čekaju neki povijesni izvatci iz katastra, rekao je Volić koji nije mogao predvidjeti kad će biti doneseno prvostupanjko rješenje. Ipak, ostavio je prostora zaključku da bi to moglo biti uskoro.
 16 kuna po kvadratu
Zemljište nad kojim se vodi upravni postupak ukupne je površine 4.397 metara četvornih od čega 1.133 metara četvornih otpada na zgradu izgrađenu 1958. godine za OZNA-u, a čiji je sadašnji stanar Gimnazija Franje Petrića. Obitelj Čobanov je zahtjev za povrat zemljišta oduzetog nacionalizacijom podnijela još 1997. godine.
No, kako tada u zadanom roku članovi obitelji nisu dostavili traženu dokumentaciju, ubrzo je bio donesen zaključak o obustavi postupka. Postupak je na obnovljeni zahtjev ponovno pokrenut lani u veljači. Obitelj Čobanov zastupa odvjetnik Jakov Bačić, a MIOC, kao što je to i u ostalim slučajevima kada je posrijedi povrat zemljišta oduzetog nacionalizacijom, zastupa Općinsko državno odvjetništvo. Zemljište je upisano kao društveno vlasništvo, ali se računa da je vlasnik onaj tko je u posjedu zemljišta, a u ovom slučaju je to MIOC.
Odvjetnik Jakov Bačić procjenjuje da bi prvostupanjska odluka mogla biti donesena do ljeta. Prema njegovim očekivanjima dio zemljišta koji nije izgrađen bit će vraćen obitelji, a za ostatak će se dati obeštećenje u iznosu od nekoliko kuna po kvadratu.
Ivan Volić informira nas je da je konkretno riječ o 16 kuna po metru četvornom, a taj se iznos, kad se sve skupa izračuna po posebnoj, za to određenoj formuli, smanji za nekoliko kuna.
Hoće li stranke u postupku prihvatiti prvostupanjsku odluku, ili će se ići na drugostupanjski upravni postupak, također se još ne može predvidjeti.
– Reakcije u sličnim situacijama su različite. Ipak, ako se odredi novčana naknada, obično bude prihvaćena prvostupanjska odluka, rekao je Volić.
Lokacija prirasla srcu
A u slučaju žalbe na prvostupanjsko rješenje, upravni postupak preuzima Ministarstvo pravosuđa, a ako se netko od stranaka bude žalio i na drugostupanjsko rješenje, slučaj se proslijeđuje Upravnom sudu. Ne treba posebno naglašavati da bi u tom slučaju sve skupa moglo potrajati nekoliko godina.
A ako se slučaj oduži prolongirat će se i rješenje MIOC-ovih problema s nedostatkom prostora.
– Iako je nama na ovoj lokaciji lijepo ostaje činjenica da smo veoma skučeni i da bi naši nastavnici i učenici sudjelovali u mnogim izvannastavnim aktivnostima za koje sada ili uopće nemamo uvjete, ili zbog njih u školu moraju dolaziti subotom. Mnogima u školi je ova lokacija prirasla srcu i mogu reći da je duh kolektiva usmjeren ideji da škola ostane tu gdje je te da se proširi na ovoj lokaciji. To bi svima nekako bilo najdraže rješenje. No ponavljam, za sada je sve samo ideja. Nismo poduzimali nikakve akivnosti u tom smjeru, naglasila je Pedišić.
Podsjetimo i da se zadnjih gotovo tri godine računalo s tim da će se nedostatak prostora MIOC-a riješiti preseljenjem u dio stare Tehničke škole, ali je nedavno donesena odluka da će u staru Tehničku Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn. Razlog je što se obnova i prilagodba stare Tehničke novoj funkciji planira financirati novcem iz EU fondova, konkretno iz WBIF-a (Okvir za investicije na Zapadnom Balkanu), kojim nije planirano financiranje gimnazija, već strukovnih škola.
Ideja je bila i da bi se preseljenje MIOC-a u adekvatniji prostor financiralo i prodajom zgrade na Sfingi koja bi navodno trebala postati hotel. No, sve to nije moguće prije negoli se riješe imovinskopravni odnosi.
Odgovor na pitanje kakva je budućnost zgrade u kojoj se nalazi MIOC i hoće li se ona prodati ili će se proširiti za potrebe škole, zapravo je jako daleko.
Kao što je daleko i dan kada će Gimnazija Franje Petrića dobiti uvjete za rad koji će biti sukladni odredbama Državnog pedagoškog standarda za srednje škole.