Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nisu dobili rješenje za Narodni trg pa štand držali u zraku

22.04.2012. 22:00
Nisu dobili rješenje za Narodni trg pa štand držali u zraku


Zanima nas zašto mi ne možemo dobiti dopuštenje za Narodni trg kao što su mogle sve druge stranke i udruge građana, pita se Rubeša


Akcija mladih Zadar već dva dana na Narodnom trgu prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o prirezu, iako nemaju rješenje Grada za korištenje tog dijela javne površine. U tome ih nije uspio spriječiti ni komunalni redar koji je u subotu u dva navrata dolazio upozoravati aktiviste.
Kako je rekao Ante Rubeša, predsjednik zadarskog ogranka Akcije mladih, tražili su dozvolu gradonačelnika za prikupljanje potpisa na Narodnom trgu u razdoblju od 15 dana.
– Prema zakonu, imamo pravo prikupljati potpise 15 dana, ali gradonačelnik nam je odobrio samo šest dana prikupljanja potpisa i to ne na Narodnom trgu, kao što smo tražili, nego na Branimirovoj obali. Na našu pismenu žalbu nismo dobili odgovor. Zanima nas zašto mi ne možemo dobiti dopuštenje za Narodni trg kao što su mogle sve druge stranke i udruge građana. Mi ovdje provodimo građansku volju i radi se o odluci od velike važnosti za građane tako da smatramo da su gradonačelnikovom odlukom povrijeđena ljudska prava, rekao je Rubeša.
Svjesni da nemaju odobrenje za Narodni trg, članovi Akcije mladih ipak su počeli s prikupljanjem potpisa ispred Gradske lože i, kako je rekao Rubeša, samo u prvih sat vremena potpisalo se 300 građana.
Ubrzo je došao komunalni redar i upozorio aktiviste da ne smiju tu biti bez rješenja Grada Zadra.
– Objasnili smo mu da smo poslali pismenu žalbu na koju nismo dobili odgovor, ali on je rekao da u to ne može ulaziti i da mu je samo važno to što nemamo rješenje. Otišao je i vratio se u pratnji policajaca. I oni su nam rekli da se moramo maknuti i mi smo se svaki put micali po pet metara po trgu. Na kraju smo se dosjetili da nam ne mogu ništa ako štand nije na podu Narodnog trga. Onda smo ga držali u zraku. Ubrzo nakon toga, redar i policajci su otišli, kaže Rubeša.
Aktivisti su prvog dana, kaže Rubeša, prikupili 1.000 potpisa, a i jučer su nastavili bez rješenja prikupljati potpise na Narodnom trgu.
– Nadamo se da ćemo uspjeti prikupiti potrebnih 20 posto biračkog tijela, to jest oko 13.500 potpisa, koliko nam treba da bi prijedlog o raspisivanju referenduma išao na odlučivanje u Gradsko vijeće. A ako onda Gradsko vijeće to odbije, neka mu služi na čast što nije poštivalo volju građana. Mislimo da ne trebaju građani grada Zadra krpati proračunske rupe koje je nesavjesnim upravljanjem napravila vlast, istaknuo je Rubeša.


Potpise prikuplja Akcija mladih, a ne MO Brodarica




Ostali članovi Mjesnog odbora Brodarica ogradili su se od prikupljanja potpisa za referendum i prozvali Rubešu da samovoljno istupa i donosi odluke u ime Odbora. Potpisani članovi Petar Špika, Zvonimir Višak, Želimir Maštrović, Dragan Ranj i Radoslava Gregov priopćili su kako o ovom pitanju Mjesni odbor Brodarica nikad nije raspravljao niti donio bilo kakvu odluku. “Ističemo da Ante Rubeša, kao predsjednik, uopće ne saziva sjednice Odbora i da je već u nekoliko navrata samovoljno istupao i donosio odluke bez saznanja članova Odbora”, napisali su u priopćenju.
Rubeša odgovara da on nikad nije ni rekao da MO Brodarica organizira prikupljanje potpisa, već Akcija mladih Zadar te da je miješanje Mjesnog odbora Brodarica u to bila novinarska pogreška.
– Nazvao sam ih i to im objasnio i vjerujem da smo izgladili nesporazum. A to da provodim samovolju – ako smatraju da bih trebao sazivati sjednice Odbora za svaku žarulju u kvartu, onda sam pogriješio. No, da ja imam njima nešto prigovoriti, prvo bih ih osobno nazvao, a ne odmah zvao novinare, rekao je Rubeša.