Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nostalgični pogled na autorovo djetinjstvo

Autor: Valentina Mlađen

22.04.2013. 22:00
Nostalgični pogled na autorovo djetinjstvo

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



“Osebujnost ovog rukopisa mudra je, narodna, izvorna rečenica koja zvuči kao da je slušate negdje uz ognjište, uz susjede i prijatelje, riječ koja dolazi iz srca,” opisala je književnica i sveučilišna profesorica, ujedno recenzentica, drugu knjigu autora Jure Zekanovića “Pisma sinu Ivanu”.
Knjiga u izdanju Gradske knjižnice Zadar predstavljena je u ponedjeljak pred prepunom malom dvoranom Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru. Iz istoimenih kolumni koje su objavljivane u prilogu “Plodovi zemlje i mora” Zadarskog lista stvorena je bogato ilustrirana knjiga o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali ponajviše optimizmu koji izlazi iz Zekanovićevih tekstova.
Ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar istaknuo je kako su u knjizi su opisani doživljaji autorova djetinjstva u rodnoj Krnezi protkani osjećajem nostalgije i sjećanjima na prošla vremena. No, kako su zamijetili recenzenti – sveučilišni profesor Boris Jurić, ranije spomenuta Helena Peričić i pjesnik Ante Tičić – uz nostalgiju knjiga odiše optimizmom bolje budućnosti, uz dozu kritičnosti prema onima koji su možda trebali napraviti bolje, a koju, kako je naglasila Peričić, treba shvatiti vrlo dobronamjerno i konstruktivno.
Uz Pisma sinu Ivanu knjiga je bogato ilustrirana fotografijama Krneze, ljudi i kraja, a uz svaku fotografiju naznačeno je tko je na slici, te kada je ona nastala. Knjigu je uredio Mladen Masar iz Gradske knjižnice, dok su sama Pisma zadržala uredničku opremu Nedjeljka Jusupa – urednika Plodova zemlje i mora u Zadarskom listu.