Tour of Croatia: Slovenac Kump odnio pobjedu u jurnjavi Zadrom (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Slovenac Marko Kump, član slovenske momčadi Adria Mobila, preuzeo je vodstvo u ukupnom redoslijedu utrke Tour of Croatia. Crveno-bijelu kockastu majicu izborio je sprinterskom pobjedom na drugoj etapi biciklističke utrke po Hrvatskoj koja se jučer, u dužini od 204 kilometra, vozila od Šibenika do Zadra.

- Zahvalio bih momčadskim kolegama, među kojima su i Hrvati Rogina i Rumac. Oni su mi priliku pružili, a ja sam je iskoristio. Želio bih naglasiti da imam razloga uživati zbog rezultata, ali i zbog okružja. Dosad nisam vozio kroz ovako lijep krajolik i zato sam presretan zbog etapne pobjede na Tour of Croatia, rekao je nakon sprinterski uvjerljive pobjede Kump, kojem je to već šesta ovosezonska pobjeda.

Osim trijumfa pred crkvom sv. Donata te preuzimanja vodstva u generalnom plasmanu, slovenski je 26-godišnji vozač, kojeg smatraju najboljim sprinterom na Europe Touru, preuzeo vodstvo i u etapnome, odnosno bodovnom plasmanu, pa će tako u treću etapu krenuti i s plavom majicom.

Kroz Zadar su biciklisti projurili nešto prije 16 sati radeći dva brza i napeta kruga u kojima se očekivao pobjednik. Ispred Foruma, gdje je bila smještena logistika, bicikliste je dočekao solidan broj Zadrana, ali i turista koje su privukli glazba i pozornica pa su došli vidjeti što se događa. Bio je to svakako nesvakidašnji događaj s organizacijom na vrlo visokoj razini, a kako se radi i o vrlo dobroj turističkoj promociji grada i županije pojavili su se i predstavnici lokalne vlasti i turizma.

Kao što se i očekivalo, dobro kontroliranu utrku, s dvama atraktivnim kruženjima preko zadarskih zidina, prepunima lakat-zavoja, odlučila je sprinterska završnica, pa je u vremenu pobjednika (4h50:40) ciljem prošlo 114 biciklista, među kojima i sva sedmorica hrvatskih predstavnika. Drugo je mjesto pripalo Poljaku Pawelu Franczaku iz ActiveJeta, a treće ruskom predstavniku RusVela Romanu Majkinu. Sve njih Zadrani su u oba kruga dočekali pljeskom i navijanjem.

Od Hrvata je ponovno najbolji rezultat ostvario najmlađi, 20-godišnji Riječanin Josip Rumac iz Adria Mobila. Premda se tijekom etape naradio za konačnu pojedinačnu i momčadsku pobjedu, uspio je utrku završiti na visokome, 14. mjestu te se u ukupnom redoslijedu spustiti s 34. na 19. poziciju. Slijedi mu dobro poznata ruta, s brdskim ciljem na "njegovoj" Učki.

Etapa koja je prolazila kroz Rogoznicu, Vodice, Pirovac, Pakoštane, Biograd i Sv. Filip i Jakov pridonijela je atraktivnosti i napetosti među biciklistima, ali i promociji Hrvatske putem prijenosa na Eurosportu i HTV-u. Finale etape koji se vozio dvokružno preko zadarskih zidina predstavlja svjetski raritet teško nadmašiv po atraktivnosti.

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno