Trajekt "Sis" sudario se s "Dalmatincem" nakon što su mu "otkazale komande"

Slika korisnika admin
Vitomir VIŠIĆ/Naši školji

 U trenutku kad je posada trajekta "Sis" shvatila da je sudar s "Jurjem Dalmatincem" u luci Gaženica neizbježan, nije im preostalo ništa drugo nego upozoriti putnike na ono što slijedi i poduzeti sve mjere kako bi se šteta minimalizirala.

Dva trajekta sudarila su se u subotu oko 19.30 sati, u Gaženici, zbog tehničkih problema. Srećom, nitko nije ozlijeđen, a putnici su, uz polusatno kašnjenje, umjesto "Sisom", do Preka prevezeni trajektom "Vladimir Nazor".

Prema informacijama očevidaca, na trajektu "Sis", koji je prema plovidbenom redu u 19.30 trebao isploviti prema Preku, otkazali su motori i udario je u "Dalmatinca", koji je bio na susjednom vezu. Trajekti su odvojeni konopima.

Kratkim priopćenjem oglasila se i Jadrolinija: "Prilikom isplovljavanja iz luke Gaženica u 19:30 sati, radi nastalog tehničkog problema, došlo je do kontakta broda 'Sis' i trajekta 'Juraj Dalmatinac' vezanog u luci Gaženica. Oba broda nisu pretrpjela značajna oštećenja, a putnici su umjesto brodom 'Sis' na otok Ugljan prevezeni trajektom 'Vladimir Nazor'".

O detaljima ove pomorske nesreće izvijestili su pak jučer i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji su informacije o sudaru dobili od Lučke kapetanije Zadar koja je odmah po dojavi o nezgodi, od zapovjednika jednog od trajekata, izišla na teren.

- Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja motornog trajekta naziva 'Sis' s trajektnog pristaništa broj 6, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta naziva 'Juraj Dalmatinac', koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5. Posada trajekta 'Sis' u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta. U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora, izvijestio je David Radas iz Kabineta ministra.

više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno