Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na prvom mjestu bit će mi interes građana!

Autor: Siniša Klarica

22.05.2009. 22:00
Na prvom mjestu bit će mi interes građana!

Foto: Filip BRALA



Privatni investitori jesu pokretač razvoja i dobro su došli. Privatna investicija, međutim, ne smije oštetiti javni interes. Ako je do sad bilo takvih slučajeva, ja ih se odričem, mene nisu dotakli, jamčim da i neće. Privatne investitore ne smatram neprijateljima. Smatram ih dobrodošlim, ali bez ugrožavanja javnog interesa
Zadarski ginekolog i donedavni ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Zvonimir Vrančić već sad se može pohvaliti titulom prvog zadarskog gradonačelnika izravno izabranog i to u prvom krugu neposrednih izbora. Time je dr. Vrančić ušao u političku povijest Grada Zadra, a prema njegovom mandatu usmjerena su mnoga očekivanja, koja izviru prvenstrveno iz vrlo čiste i nedvojbene pobjede na izborima. Podsjetimo, još nedavno je Grad Zadar bio poprište vrlo tijesne borbe dviju opcija koje personificiraju HDZ i SDP, ali u kojoj je, na lokalnoj razini, uvijek pobjeđivao HDZ. No ovog je puta, HDZ sa svojim partnerima, odlučio iskoračiti u nešto novo, pa i samim izborom Zvonimira Vrančića koji s druge strane, ne krije svoju želju da isti rezultat ponovi za četiri godine.
* Na kraju ovih izbora ušli ste kao prvi čovjek u povijesti izravno izabran za gradonačelnika grada. Nakon svega, recite nam kako ocjenjujete svoju kampanju, kako ste je doživjeli. Ona nije bila toliko izrazito personalizirana, već prilično vezana za političke opcije koju su predstavljale dvije najvažnije koalicije?
– Ja sam ponajprije zadovoljan izborom te bih želio jednak ishod i za sljedeće četiri godine, zahvalan sam svima koji su glasovali za mene i naravno za moju stranku, za listu za Gradsko vijeće. S obzirom da je prvi put birana jedna osoba, pričinjava mi veliku čast što sam upravo ja prva osoba u zadarskoj povijesti koja je izabrana na takav način što mi predstavlja iznimno zadovoljstvo. Sama kampanja mi je bila put u nepoznato, osobno sam želio dati jednu intonaciju pozitivnosti o sebi, svojim programima, svojim željama, planovima i mogućnostima da se predstavim javnosti, iako me mnogi građani već poznaju. Nastojao sam da polemika s protukandidatkinjom i protukandidatima bude što korektnija, na razini osobnih nediskvalifikacija i mislim da je tako i proteklo. Htio bih se također zahvaliti svojoj protukandidatkinji te da se mi u Zadru možemo pohvaliti izrazito kvalitetnom i korektnom kampanjom na izvjesnoj razini. Želim da tako ostane i ubuduće.
O američkoj magnetskoj rezonanciji
* Ipak, posljednji dan dr. Morović vas je napao da ste kupili magnetsku rezonanciju vrijednu 10 milijuna eura, a da je istovremeno više milijuna kuna vrijedna američka, završila u kontejneru.
– Istina je da je američka završila u kontejneru, ali sam dužan objasniti zašto. To se dogodilo upravo na prijelazu ravnateljskog mandata dr. Morovića i mojeg. Neki naši liječnici bili su u kontaktu s kolegama iz američkog Cincinattija. Amerikanci su izrazili želju da nam pošalju jednu 15 godina staru i dotrajalu rezonanciju te su preko naših iseljenika, organizirali njen prijevoz u Zadar. Mi smo dar rado prihvatili i pokušali je staviti u funkciju. No svi serviseri koje smo zvali u Europi, odgovorili su nam da je to nemoguće. Rekli su tom prilikom da bi nas troškovi ulaganja u taj stari aparat došli više nego kupovanje nove i s upitnim rezultatima u mogućnost te magnetske rezonancije. Nešto slično onome što se događalo za vrijeme Domovinskog rata kad je stizalo puno lijekova i opreme iz inozemstva, ali koja se nije mogla upotrijebiti. Ne zamjeram nikome, pokušaj donacije bio je u najboljoj namjeri, ali se aparat nije mogao staviti u funkciju. To nisam ja odredio nego stručnjaci koji rade s tim uređajem. Cijeli poistupak vodio je šef radiološkog odjela dr. Bilić.
* Osim istupa dr. Morovića, jeste li očekivali da će kampanja proteći ovako “akademski”, kao dvoboj programa, a ne kao izmjena najteže vatre.
– Da, rekli biste vi novinari, pomalo dosadna. Šalim se, naravno. Ja sam je doživio upravo onakvu kakva treba biti. Kao konsolidaciju i uhodavanje demokratskih procesa u Hrvatskoj. Stručnjaci za politički marketing kažu da diskvalifikacije ne donose pozitivne bodove onome tko ih upotrebljava, nego dapače,negativne.
* Pauze skoro da i neće biti. Morate već u ponedjeljak preuzeti dužnost. Koji će vam biti prvi potezi koje će te povući kao gradonačelnik Zadra?
– Radi se o jednom procesu i neću moći u jednom danu povući neki značjniji potez. Najprije ću se upoznati sa stanjem u Gradu. Osobito s programima koji su u tijeku i čije je izvršenje planirano do kraja godine. Upoznat ću se sa stanjem gradskog proračuna, jer kao što znate, krizna su vremena. Gradski proračun se slabije puni jer smo smanjili neka porezna davanja. Upoznat ću se sa ustrojem gradskih odjela i ljudima koji ih vode iako ja, manje više dosta toga već znam jer sam bio predsjednik Gradskog vijeća Zadra.
Reorganizacija Gradske uprave
* Hoće li doći do reorganizacije Gradske uprave?
– Načelno, da. S tim u svezi već imam neke planove. Riječ je o formiranju posebnog odjela za gospodarstvo, turizam i europske integracije koji sad egzistira u odjelu za komunalne djelatnosti. Mislim da mu tu nije mjesto. Od tog novog odjela očekujem da preuzme odgovornost za dovođenjem do kraja Gospodarske zone Crno. Od istog očekujem da isprati do kraja, iako je to većinom državni projekt, i luku Gaženica. Taj bi odjel trebao pratiti i privatne investicije, naročito u hotelske kapacitete. Naravno, novi odjel trebao bi biti u kontaktu s mogućnostima dobivanja investicija iz europskih fondova. Od značenja trebao bi biti i odjel za otoke i poljoprivredu. Otoci u administrativnom opsegu Grada Zadra, slabo su naseljeni. Nedostaje osnovnih uvjeta za život. Je li za to preduvjet poljoprivreda, ulaganje u neke druge kapacitete i nužno potrebne javne objekte kao što su npr. ambulante, na sve to bi trebao odgovoriti ovaj posebni gradski odjel. Najvjerojatnije ćemo podijeliti sadašnji odjel za školstvo, kulturu i sport u dva odjela. Dakle, školstvo ćemo razdvojiti od sporta i kulture. Razmišljam o tome da pri Uredu gradonačelnika osnujem tim stručnjaka – savjetnika koji će u stručnom smislu pomagati gradonačelnku i koji će s pročelnicima odjela komunicirati po nekoj hijerarhijskoj liniji.
* Kako ste zadovoljni dosadašnjom percepcijom rada Gradske uprave. Mislite li i tu što mijenjati, napose u odnosu prema medijima i građanima. Hoće li po uzoru na vašeg prethodnika, veći broj gradonačelnikovih sjednica ostati podalje od očiju javnosti?
– Što se tiče percepcije građana, koliko ja znam, najveće nezadovoljstvo jest radom Odjela za izdavanje građevinskih dozvola. Iako imam informacije da je u tom odjelu, u zadnje vrijeme, učinjen veliki napredak u smislu brzine dobijanja dozvola. No izgleda, još uvijek se predugo čeka. Tražit ću od šefice tog odjela da se naprave takve organizacijske promjene i da se poduzmu eventualna dodatna ekipiranja i produženje radnog vremena. Što se tiče sjednica, svi materijali nabave i sve bitno će od sad dolaziti na Gradsko vijeće pa će novinari biti upoznati s njima. U pauzi između dvaju zasjedanja Vijeća, uvest ću praksu povremenih presica da se novinarima mogu priopćiti važne tekuće stvari. Ako ikako bude moguće, pokušat ću zadržati izravnu komunikaciju s vama novinarima preko mog mobitela. Ako vam se ne javim odmah, značit će to samo da trenutno imam neki sastanak. Služba za informiranje ostaje ovakva kakva je bila do sada, ali ne mislim da će trebati uvoditi posebnu funkciju glasnogovornika Grada Zadra.
* Šefica tog odjela imala je vremena pojaviti se na izborima kao nezavisni kandidat. Kako gledate na to?
– To je njeno pravo! Skoro da to ne bih komentirao. Mislim da je to njeno pojavljivanje odvojeno od njene funkcije. Izbori su bili, izbori su završeni, ali gospođa Petričić mora napraviti takve organizacijske promjene, uz pomoć svih nas, kako bi se dozvole dobile u što kraćem roku. To je izuzetno važno, jer je to uvijet investiranja, a i građani jako puno čekaju na te dozvole.
Rodilje i umirovljenici
* Građani jako puno čekaju i na donošenje nekih prostorno-planskih dokumenata koji su od sad u vašoj ingerenciji. Tu je famozni detaljni plan Kolovara i Foše. Građani se boje da će se tu podilaziti investitorima, nauštrb dviju posljednjih gradskih plaža na kojima se građani Zadra mogu besplatno kupati. Hoće li se i ovdje ponoviti slučaj s Falkensteinerom i neispunjenjem koncesijskih obveza?
– Treba pokrenuti procese da Grad osmisli sva prostorna uređenja koja će omogućiti investiranje. Međutim, tu ne smijemo zaboraviti našu najvažniju obvezu, štititi javne interese. To jamčim cijelokupnoj našoj javnosti. Neće se događati takvi primjeri, kao iz prošlosti, kad se zapravo događala gradnja i bez prostornih planova.
* Možete li već sada reći koja ćete predizborna obećanja realizirati u prvih sto dana upravljanja Gradom?
– Odmah ćemo realizirati obećanja prema rodiljama i umirovljenicima. Prvorotinje 1.500 kn, drugorotkinje 2.000 kn, a trećerotkinje i više s 10.000 kn. To ćemo rješiti u sljedećem rebalannsu gradskog proračuna. Uskrsnice prema umirovljenicima će, naravno, krenuti od sljedećeg Uskrsa. Ne znam točno aktualnu situaciju svih gradskih projekata, ali znam da je pred realizacijom projekt Murvičke ceste, Puta Stanova, pred rješenjem je i problem probijanja Bihaćke ulice i nastavak prema Plovaniji. Inzistirat ćemo na pokretanju projekta vrtića i škola, ali i projekta infrastrukture za Crvene Kuće gdje bi trebalo niknuti novo naselje POS-a, socijalnih stanova i stanova za potrebe MORH-a s vrtićem i osnovnom školom. Grad će financirati i projekt i izgradnju infrastrukture.
* Nakon infarstrukturnog zamaha, ima li bojazni od nelikvidnosti Grada Zadra?
– Prema svim informacijama kojima ja raspolažem, Grad Zadar nije prezaduženi grad. Što se tiče obveznica za dvoranu Krešimira Ćosića i bazen na Višnjiku koje dolaze na naplatu, to će se reprogramirati. Reprogramirat će se u smislu da će biti moguće izdvajanje iz gradskog proračuna, onoliko koliko bude potrebno za otplatu. Dakle, to nije ono nešto što će “sjesti” na gradski proračun i onemogućiti daljnji napredak. Morat ćemo ipak sustegnuti neke svoje ambicije, s obzirom na recesijska vremena. Već sam rekao da će prihodi u gradski proračun biti manji, a vjerojatno ćemo smanjiti još neka porezna davanja. Usprkos tome, Grad je veće i skupe infrastrukturne projekte odradio kad je za to bilo vrijeme i uz značajnu pomoć države koja i danas pomaže Zadru u projektima Poliklinike s 250 milijuna kuna u konačnici i Luka Gaženica s 230 milijuna eura. Srećom, predstoji nam uređenje grada tj. izgradnja onih javnih sadržaja i potreba koji su od važnosti za svakodnevni život. Ako je to jedan vrtić, jedna osnovna škola, nekoliko cesta godišnje, priključenje četvrti na sekundarnu mrežu odvodnje, mislim da će gradski proračun biti toliko moćan da ćemo mi to moći odraditi. Pa i naša obećanja bila su u tom smislu. Nije bila parola da inzistiram na jednakom razvoju svih gradskih četvrti što ću smatrati prioritetom u svom četverogodišnjem mandatu. Mislim da se tu ne radi o nekim skupim investicijama, ali pouzdano znam da građani u onim četvrtima koje to nemaju, žude za njima.
* Vaši protivnici su vas upravo tu napadali. Da ste socijalno neosjetljivi, i da HDZ vodi grad kao privatno poduzeće brinući se jedino za HDZ-ovce i njegove pristaše.
– Ja sam tu etiketu čuo od suprotne političke opcije, ali iskreno govoreći, kako ja nisam u tome sudjelovao, pokušao sam je razumijeti. Nažalost, ne i do kraja. Ne znam je li ta etiketa bila uključena u tvrdnju da su dosadašnji gradski čelnici bili uključeni u neke privatne interese ili da gradska uprava štiti sinekure bliske HDZ-u, ja stvarno ne znam.
* Pojednostavnimo pitanje: Hoćete li vi i vaša uprava štiti interese velikih investitora i kapitala nauštrb javnog interesa svih građana?
– Upravo suprotno. To jamčim. Ja sam gradonačelnik građana Grada Zadra i štitit ću javni interes i interes njegovih građana. Imat ćemo sasvim jasnu i uređenu prostornu regulativu Grada Zadra koja će to štititi u načelu. U tim će planovima na prvom mjestu biti javni sadržaj, a protiv privatnog kapitala i investicija u načelu nemama ništa protiv. Dapače! Privatni investitori jesu pokretač razvoja i dobro su došli. Privatna investicija, međutim, ne smije oštetiti javni interes. Ako je do sad bilo takvih slučajeva, ja ih se odričem, mene nisu dotakli, jamčim da i neće. Privatne investitore ne smatram neprijateljima. Smatram ih dobrodošlim, ali bez ugrožavanja javnog interesa.
* Tko će vas zamjeniti na mjestu ravnatelja Opće bolnice Zadar?
– Upravo sam napisao ostavku na dužnost ravnatelja s ponedjeljkom 25. svibnja. Pretpostavljam da će isti dan, na već sazvanoj sjednici Upravnog vijeća bolnice, biti raspisan natječaj za novog ravnatelja. Za vršitelja dužnosti, pretpostavljam da će se imenovati moj dosadašnji zamjenik dr. Darijo Nakić.


 IGRA BRIŠKULU, OBRAĐUJE VRT


* Kako se opuštate u slobodnim trenucima?
– Najčešće šetajući gradom i družeći se s raznim poznanicima, pričajući o manje ozbiljnim, manje važnim temama. Najčešće o sportu. Opuštam se i igrajući briškulu i trešetu u novije vrijeme u Petrčanima, a ranije u Darka Suraća u Stanovima. Nažalost, ta društva su pomalo nestala, neki su nas zauvijek napustili. Volim također obrađivati bilje u svom malom vrtu u Petrčanima. Pratim sport, a povremeno odlazima na neke kazališne predstave.




 GRAD ĆE “PRATITI” KK ZADAR


* Slušate li rock-glazbu?
– U mojim godinama to nije kao u mladih ljudi, kad svaki mladi čovjek to redovito prati, posjećuje koncerte i slična događanja. Ja jesam generacija Beatlesa i Rolling Stonesa, ali zadnjih petnaestak godina, od Domovinskog rata, preokupirale su me druge obveze i druga razmišljanja. U tom smislu praćenje mi nije detaljno, a glazbu slušam kad imam vremena, najčešće u automobilu. Nažalost, ni u kino više ne idem.
* Ipak, koji vam je najdraži film?
– Ma bit će vam smiješno jer se radi o starim filmovima. Nažalost, ne mogu izdvojiti ni jedan film u posljednjih 20 godina koji me je potpuno osvojio. Kao student bio sam redovit u kinu, a u sjećanju mi je ostala “Ryanova kći”, “Žalac”, te neki američki filmovi s tematikom iz Drugoga svjetskog rata.
* Je li i vas zahvatila U2-manija pa ste na internetu strepili nad kartama ili čekali u jednom od ponoćnih redova?
– Ma, naravno da ne! Vidite, nemam želju za U2 koncertom, kao što više nemam želju poći u Split i gledati Hajduka što sam nekad itekako radio. Sjeo bih u auto i pravac Poljud na nogometnu utakmicu. Sve me je to, moram reći, pomalo prošlo.
* Koja vam je knjiga najdraža i kojeg biste umjetnika posebice izdvojili?
– Tu su, ali ističem bez političkih konotacija, Krleža i Andrić čija sam sva djela pročitao. Pročitao sam i sva djela Ivana Aralice. Nažalost, sve manje čitam beletristiku.
* A omiljeni sport vam je, “pogađat ću”, košarka?
– Da, kako ste “znali?” To je vrlo zanimljivo. Kao i svaki dječak i ja sam igrao nogomet, ali košarka me je fascinirala od onih vremena kad je Zadar rastao s Pinom Đerđom i Krešom Ćosićem. Kad je Split bio sa Šolmanom, Ratom Tvrdićem i Skansijem. Lokomotiva s Plećašom i Kovačićem. To je bilo vrijeme kad je ex yu-liga bila takve kvalitete da je jedan Branko Skroče, inače najbolji strijelac lige, bio tek rezerva u reprezentaciji. Ta se liga, preneseno u ovo vrijeme, mogla uspoređivati s američkom profesionalnom ligom. Od tada sam košarku počeo doživljavati kao dinamičan, elegantan i lijep sport, meni puno draži od rukometa koji je malo pregrub. Nogomet mi je pomalo dosadan, jer koji put gledate i tri utakmice najkvalitetnijih momčadi svijeta za redom s rezultatom 0:0. Međutim, najviše poštujem i dugogodišnji sam navijač Barcelone. Ta Barcelona, posljednjih 20-tak godina zaista igra jedan lijep, pun kreacije i golovima bogat nogomet. Što se tiče našeg nogometa, navijač sam Hajduka od ranije, ali nije to više ona ljubav. Splasnula je emocija i rekao bih da sam skoro indiferentan. Štoviše, vrlo sam udaljen od strašne konfrotacije koja se događa na relaciji Split – Zagreb, Dinamo – Hajduk. U zadnje vrijeme postao sam ljubitelj zadarskog sporta, iako imam i nekih drugih ljubimaca, kao u vaterpolu dubrovački Jug, a u rukometu Zagreb.
* Znači, vraćate se na čelo uprave KK Zadra?
– Ne, nema šanse! Ne bi bilo niti dobro dok sam na ovoj funkciji. Međutim, obećajem da će Grad Zadar pratiti Košarkaški klub i nastojati pomoći što je više moguće. Naravno, tražeći malo više odgovornosti od ljudi koji će raditi u klubu.