Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prijateljstva iz studentskih dana održali puna četiri desetljeća

22.05.2011. 22:00
Prijateljstva iz studentskih dana  održali puna četiri desetljeća


Nekadašnji studenti mariborskog Sveučilišta proslavili su u subotu 45. godišnjicu otkako je prva generacija Zadrana krenula po diplomu u taj štajerski grad


Tromjesečni trud i  rad koji su u organizaciju susreta studenata Sveučilišta u  Mariboru iz 60-ih i 70-ih godina uložili Velimir Jelenić  Vele i Mladen Paleka uz pomoć Srećka Miškovića i Ive  Basiolija, u subotu se konačno  i isplatio. Nakon četiri desetljeća otkako su napustili  studentske predavaonice oko  140 njihovih nekadašnjih kolega okupilo se na mulu zadarske Rive odakle su potom  u dobrom raspoloženju, preplavljeni emocijama i lijepim  uspomenama, brodom “Elizabet” krenuli na jednodnevni  izlet u Nacionalni park Kornati.
– Ta prijateljstva koja su  započela dok smo studirali, u  vrijeme onih najljepših dana  naših života, zaista su bila kvalitetna i iskrena pa smo se  nastavili družiti i nakon završetka studija i povratka u  Zadar. Budući je ove godine  45. godišnjica otkako smo nas  šestoro, kao prva generacija  zadarskih maturanata krenuli  u Maribor na studij, na jednom od naših druženja došli  smo na ideju da bi bilo lijepo  obilježiti tu godišnjicu, a ujedno i sresti se s kolegama iz  drugih dijelova Hrvatske koji  su tih 60-ih i 70-ih godina  pohađali neki od studija pri  mariborskom Sveučilištu – rekao je dipl. oec. Mladen Paleka koji se s petoricom srednjoškolskih prijatelja iz zadarske Tehničke škole još  1966. godine po diplomu uputio u susjednu Sloveniju. Njega, jednako kao i ostale kolege  s područja od Istre pa sve do  Dubrovnika, u Maribor su  natjerale životne prilike, ali i  privukle pogodnosti koje su se  tamo nudile.
Hrvatski studenti  obogatili Štajerce
– Za razliku od zagrebačkih  fakulteta, na onom mariborskom u to je vrijeme  studiranje bilo besplatno, upis se  temeljio samo na postignutom  uspjehu iz srednje škole, nije  bio problem dobiti smještaj u  domu, a niti dobiti studentsku  stipendiju ili kredit – pojasnio  je Paleka. Zbog udaljenosti od  svojih rodnih mjesta, prijatelja i obitelji te one jezične  barijere na samom početku  studija, prijateljstva i veze  među studentima s područja  Hrvatske započela su odmah,  a s vremenom su samo jačala.  Vrlo brzo hrvatski studenti, a  posebice temperamentni Zadrani, zbližili su se sa svojim  domaćinima te ostavili neizbrisiv trag u tom štajerskom  gradu. U svom prigodnom govoru to je potvrdio i mariborski dogradonačelnik Janez  Ujčič koji se u subotu družio  sa “studentima”.
– Neki od vas su se vratili  nakon studija u svoje krajeve,  no neki su ostali i obogatili naš  kraj. Zahvaljujem svima vama  što ste za studiranje izabrali  mariborsko Sveučilište i u  našem gradu proživjeli dragocjene dane svojih života –  rekao je mariborski dogradonačelnik istaknuvši kako je lijepo vidjeti da su i nakon  proteka niza godina ostala  čvrsta prijateljstva u kojima se  nadišlo ono nebitno – što smo  Slovenci ili Hrvati, a njegovano i cijenjeno ono važnije –  što smo svi ljudi. Činjenicu da  gradove Maribor i Zadar povezuju neka zaista kvalitetna  prijateljstva Ujčič vidi kao temelj za povezivanje ovih dvaju  gradova na svim razinama, a  posebice stoga što su nekadašnji studenti danas uspješni  poslovni ljudi, bilo da se bave  privatnim poduzetništvom ili  rade u nekoj od državnih  službi.
– Kako je Hrvatska pred  ulaskom u Europsku uniju, mi  smo spremni pomoći vam te s  vama podijeliti naša iskustva  četverogodišnjih priprema za  ulazak u EU koje smo i sami  prošli – rekao je dogradonačelnik ovog štajerskog grada nakon čega se okupljenim  slavljenicima obratio i zadarski dogradonačelnik Dražen  Grgurović.
– Vidim da se ovdje okupila  jedna kvalitetna skupina uspješnih, poslovnih ljudi koje i  osobno poznajem, ali nisam  znao gdje su studirali. Očito je  upravo studiranje u Mariboru  ključ uspjeha – dobacio je Grgurović poželjevši ujedno  svim gostima dobrodošlicu.
– Najprije smo odredili kako  će nam kriterij za pozivanje  sudionika na ovo  obilježavanje godišnjice biti upis na fakultet bez obzira tko je studij  dovršio, a tko nije. Nakon toga, tri mjeseca prikupljali smo  imena upisnika kako bi pronašli te ljude, poslali im pozivnice, prikupili povratne informacije tko želi sudjelovati i  slično. Kada smo dobili podatke o mogućem broju sudionika krenuli smo u organizaciju programa. U tome su  nam zaista puno i nesebično  pomogli neki naši prijatelji i  bivši studentski kolege svojim  donacijama. Iz vlastite proizvodnje tako nam je Zdenko  Oštrić donirao sir, Stojko Surać maslinovo ulje, Stanko  Čačić i Ivica Crljenko vino,  Željko Burica suhe smokve i  rogač, te brojni drugi koji su  nam izišli u susret svojim donacijama – rekao je Velimir  Jelenić zaključivši ujedno kako se sav trud na koncu isplatio. Naime, osim prisjećanja na studentske dane i  razne zgode koje su zajedno  proživjeli tijekom, kako svi sudionici susreta rado ističu –  “najljepših dana njihovih života”, sve od polaska sa zadarske  rive, pa do povratka natrag u  sitne noćne sate, nešto prije  četiri sata, program je bio ispunjen raznovrsnim kulturno-zabavnim događajima.  Osim glazbenog dijela temeljenog ponajviše na dalmatinskoj klapskoj pjesmi, program su obogatili i zvuci istarskih sopila, gusli, gajdi,  roženica, gitare, harmonike te  slovenskih narodnih pjesama.  Glumci zadarskog Kazališta  lutaka te pjesnici Ante Sikirić  i Senka Paleka Martinović  program su obogatili glumom,  recitacijom, igrokazima i  skečevima, a zaigralo se i na  karte gdje su u igrama briškula i trešeta sudionici kartaškog  turnira odmjerili svoje snage.
“Pao” dogovor o  ponovnom susretu u  Istri
Najzanimljiviji dio zabavnog programa koji je nekima  izmamio i suze – ali one radosnice, bile su karaoke i prepričavanje studentskih zgoda.  Tijekom plovidbe kornatskim  arhipelagom organiziran je i  posjet Salima te obilazak Slanog jezera. Ručak i večera s  vrlo bogatim ribljim i mesnim  menijem organiziran je u restoranu Aquarius u Uvali mir,  a tijekom plovidbe izmijenio  se cijeli niz delicija – dalmatinski pršut, sir, kunjke, slani i  marinirani inćuni, te slastice  kao što su kroštule, fritule te  razne vrste keksa i kolača.
Koliko je bio dirljiv i emocijama nabijen susret nekadašnjih studenata od kojih se  neki nisu vidjeli punih četrdeset godina, jednako tako  bio je emotivan i rastanak pa  je stoga palo obećanje kako će  već sljedeće godine Istrijani  biti domaćini i organizatori  sljedećeg druženja u istom  sastavu.
– Sretni smo i zadovoljni što  smo se uspjeli nakon ovolikih  godina ponovno susresti s kolegama iz studentskih dana, a  ujedno bi željeli da ovaj naš  primjer slijede i mlađi naraštaji – rekli su organizatori  podijelivši svim sudionicima  prigodne darove te CD-e s  fotografijama koje će im ostati kao trajna uspomena.


Jerak zainteresirao Mariborčane za košarku




Zadrani koji su studirali na mariborskom Sveučilištu tijekom godina ostavili su neizbrisiv trag u tom štajerskom gradu napravivši od njega, kako su kazali, poludalmatinski grad. Istaknuli su se i u sportu, a legenda zadarske košarke Zdravko Jerak, upravo je u Mariboru kao student i započeo svoju karijeru. Talentiranost i brz napredak doveo ga je u KK Zadar gdje je sve do svoje 33. godine igrao u prvom sastavu zajedno s Marcelićem, Giergiom, Ćosićem i Starčevićem.
– Drago nam je bilo kad je Jerak otišao iz mariborskog kluba jer je bio predobar, a kod nas nije imao prostora za napredovanje. Ujedno, zahvalni smo mu na vremenu dok je igrao za naš klub jer smo s njim osvojili tadašnje prvenstvo u prvoj B ligi – rekao je Andrej Bergoč, a isto je potvrdio i Mićo Smaka, Jerakov mariborski kolega. Obojica se slažu kako je upravo Jerak sa svojim Zadranima koji su pratili svaku njegovu utakmicu zainteresirao i Mariborčane za taj sport.