Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Radnici traže povratak “kruga” vrijednog 50 milijuna kuna

22.05.2011. 22:00
Radnici traže povratak “kruga” vrijednog 50 milijuna kuna


Smatramo da je “krug” otuđen i da se Čazma nezakonito upisala na to zemljište, koje vrijedi oko 50 milijuna kuna. Zbog svojih sumnji pokrenuli smo pred USKOK-om i DORH-om kaznene prijave da utvrdimo odgovornost i da se ta imovina vrati CZL-u. Tom imovinom bivšim zaposlenicima mogli bismo osigurati otpremnine, rekao je Vedran Uranija


Pokrenuli smo kaznenu prijavu protiv odgovornih u Croatia Zadar lineu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te da su počinili nezakonitu privatizaciju te nekada najveće prijevozničke tvrtke u Zadru. Također smo zatražili i reviziju pretvorbe i privatizacije CZL-a. Trenutačno čekamo presudu Visokog trgovačkog suda u postupku protiv Čazme zbog “kruga”, kao i da se dovrši postupak protiv Grada Zadra zbog starog kolodvora. Sve ovo činimo kako bismo nekadašnjim zaposlenicima osigurali isplatu otpremnina te da bismo sačuvali radna mjesta zaposlenih, rekao je sindikalni povjerenik Ive Števanja, bivši zaposlenik Predrag Dušević te pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija na današnjoj konferenciji za novinare gdje je održan i prosvjedni skup zaposlenika Croatia Zadar linea.
Spor oko “kruga”
Croatia Zadar line, rekli su sindikalci, već je deset godina u stečaju i iako je on nedavno završio, još traju sudski postupci protiv Čazme i Grada Zadra.
 – Smatramo da je ‘krug’ otuđen i da se Čazma nezakonito upisala na to zemljište, koje vrijedi oko 50 milijuna kuna. Zbog svojih sumnji pokrenuli smo pred USKOK-om i DORH-om kaznene prijave da utvrdimo odgovornost i da se ta imovina vrati CZL-u. Tom imovinom bivšim zaposlenicima mogli bismo osigurati otpremnine, dok bi za 40-ak zaposlenika koji trenutačno rade u Laurusu, to značilo sigurnost i stabilnost, rekao je Vedran Uranija istaknuvši da je potrebno utvrditi odgovornost za nezakonito knjiženje Čazme na zemljištu CZL-a. Dodao je da su za ovaj postupak poslali požurnicu na Visoki trgovački sud odakle su im odgovorili da će do 1. srpnja donijeti odluku.
 – U tijeku je spor s Gradom Zadrom oko Starog kolodvora, koji je također vrlo vrijedna imovina vrijedna barem pet milijuna kuna, a koji je na prvom stupnju već presuđen u našu korist. Na ovo se Grad žalio, tako da čekamo presudu. Također, ponukani nedavnom odlukom da gospodarski kriminal neće ići u zastaru, podnijeli smo zahtjev za reviziju privatizacije i pretvorbe CZL-a, naveo je Uranija.
Ive Števanja, glavni sindikalni povjerenik, istaknuo je da imaju informacije da je pretvorba bila nezakonita i da se vrtjela oko osobnih interesa dvoje-troje ljudi.
Larus i Laurus
 – Sadašnji direktor Laurusa Branko Katić tada je sudjelovao u privatizaciji Croatia Zadar line. On se iživljava na radnicima, već dvije godine nije isplatio dnevnice, plaće kasne svaki mjesec, daje vozačima otkaze i prima nove. Protiv njega ćemo podnijeti kaznenu prijavu jer već osam godina radnicima produžuje ugovore na dva mjeseca, što je protivno zakonu. Osim toga ni otpremnine nije isplatio nikome, a radnicima ne dopušta ni da odu na godišnji odmor, rekao je Ive Števanja.
Postavio je pitanje kako je moguće da već nekoliko godina nije platio porez te da ima zaduženja u tvrtki, a osnuje novu tvrtku Laurus.
Števanja je na konferenciji rekao da ima informaciju da je Branko Katić dobio 900.000 kuna dionica Dalmatinske banke koje nisu ušle u stečajnu masu te da se nada da će ovo istražiti nadležne institucije.
 – Upozoravao sam na brojne nepravilnosti koje su se događale tijekom privatizacije. Želim istaknuti da smo sve ove postupke pokrenuli zato što imamo čvrste argumente koji potvrđuju da je bilo nezakonitih radnji, rekao je Predrag Dušević, nekadašnji zaposlenik Croatia Zadar line, koji je svojedobno bio u nadzornom odboru tvrtke te je bio i sindikalni povjerenik.
Za kraj su dodali da će zatražiti i sastanak u resornom ministarstvu gdje će zahtijevati da se raspiše natječaj za linije Laurusa.
 – Sve ovo činimo kako bismo osigurali otpremnine za nekadašnje zaposlenike te kako bismo sadašnjim zaposlenicima osigurali radna mjesta, zaključili su sindikalci i izrazili vjeru da će institucije odraditi svoj posao te da će presude ići u korist radnika.