Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sezona konstante i uspjeha

22.05.2011. 22:00
Sezona konstante i uspjeha


Konačno peto mjesto u Hrvatskoj dokaz je odlične atmosfere, sustavnog rada i velikog entuzijazma svih djelatnika ovog mladog zadarskog prvoligaša


Košarkaši Borik-Puntamike su završili  najuspješniju sezonu u povijesti kluba. Bila je to sezona u  kojoj su konstantno prikazivali  dobre igre i ostvarivali rezultate, a taj efekt uspjeha još više  pojačava činjenica da su imali  nikad mlađi i neiskusniji roster  koji se na kraju pokazao vrlo  posloženom družinom. Konačno peto mjesto u Hrvatskoj  dokaz je odlične atmosfere,  sustavnog rada i velikog entuzijazma svih djelatnika ovog  mladog zadarskog prvoligaša.  Ulazak u novu sezonu  (2010./11.) u kolovozu na  početku priprema donio je  znatne igračke promjene u odnosu na sezonu prije. Uz kapetana i ponajboljeg igrača  Matu Mrvu, klub su napustili  Tomislav Dražović, Šime Olivari i Teo Petani, dok su u  svlačionicu Puntamičana pristigla neka nova mlada lica. Iz  pravca Višnjika sletjeli su u  Jazine Jure Škifić i Ivan Mikulić, iz Voštarnice Petar Marić, dok se iz Zaboka priključio  Mario Pešut. Uz starosjedioce  Ivanova, Jurjevića, Pavića i Devića oformio se kostur za ulazak u pripreme koje su  odrađene u pobjedničkom ritmu s 13 pobjeda i tek jednim  porazom od ruskog prvoligaša  Lokomotiv Kubana.
Otvorili sa 3-0
Odlično raspoloženje je cik  pred početak prvenstva iznenada pokvarila rošada Ive Ivanov – Marino Šarlija koja je  obavljena s KK Zadrom. Nazirao se strah kako će sve izgledati bez najboljeg igrača, no  te strahove je odagnao izvrstan  ulaz u natjecateljski dio A-1  lige. Od prvih šest utakmica  uzelo se nevjerojatnih pet pobjeda. Prvi protivnik u Jazinama  VROS Darda nadjačana je sa  10 razlike (77:67), a da se u  Borik-Puntamici sprema nešto  veliko u nadolazećoj sezoni,  pokazale su sljedeće dvije pobjede, u gostima kod Dubrave  (80:78) te u Jazinama protiv  Alkara (79:44). U iduća tri kola  upisalo se još dvije pobjede.  Nakon prvog poraza u Trogiru  ceh je platio Dubrovnik u Jazinama, a onda je i deklasiran  Zabok usred Bedekovčine  (74:61) za fenomenalan start  5-1 te je pogled na ljestvicu  nudio idiličnu sliku za Plantakove igrače. Uslijedile su zatim dvije lošije predstave. Jedini domaći poraz u A-1 ligi  nanijeli su im košarkaši Svjetlosti (67:75), dok je u Rijeci  protiv Kvarnera nedostajalo  više koncentracije u završnici  (77:79). Ipak, odličan dojam su  zeleni uspjeli vratiti posljednjim jesenskim kolom. Tada je  u Jazinama gostovao dotad  skoro nepogrešivi Split, a konačni rezultat 83:59 na strani  Borik-Puntamike bila je potvrda da se može snivati i Liga  za prvaka. Drugi dio A-1 lige  Puntamičani su započeli s drugog mjesta na ljestvici s omjerom 6-3 i s lijepim izgledima  za ostanak u vrhu i u nastavku.  Prije starta nastavka natjecanja  u A-1 ligi oko Božića su zeleni  odigrali i susret 2. kruga Kupa  Krešimira Ćosića s Dubravom  u kojem su ostali bez daljnjeg  plasmana (57:67).
Dolazak Ružića
U razdoblju oko Nove godine trener Plantak je bio  suočen s novim odlascima  stožernih igrača. U ovom  slučaju se radilo o odustajanjima od aktivnog bavljenja  košarkom dugo ozlijeđenog  Ante Devića te “ministra obrane” Ive Pavića. Srećom, Plantak se brzo snašao te našao  odgovarajuće zamjene za ovu  dvojicu nositelja. Umjesto Devića angažiran je stari znanac  Teo Petani, dok je pravo pojačanje stiglo u liku veterana  Jure Ružića. Prva utakmica u  2011. nije bila za pamćenje,  upisao se četvrti poraz u ligi  kod Darde, no sve se uspjelo  nadoknaditi visokim domaćim  slavljem nad Dubravom  (101:75). U iduća četiri kola  zeleni su izgubili dvije u gostima (Alkar, Dubrovnik), ali  su sa dvije domaće pobjede  (Trogir, Zabok) održali visoki  plasman na ljestvici. Tri kola  prije kraja regularnog dijela  trebale su im dvije pobjede za  ulazak u Ligu za prvaka i Puntamičani nisu čekali dugo da to  ostvare. Fenomenalna izvedba  u Slavonskom Brodu (80:71)  donijela je čistu situaciju koja  je potvrđena u idućem kolu  protiv Kvarnera u Jazinama  (97:82).
Liga za prvaka nakon  pet godina
Nakon pet godina “zeleni” su  uspjeli ući u elitni hrvatski  košarkaški rang u kojem nisu  bili prolaznici. Raspored u Ligi  za prvaka je nudio već na otvaranju pet ogleda u nizu s  najjačim hrvatskim momčadima. Prva protiv Cibone bila je i  najveselija, jer je upisana povijesna pobjeda nad jednim  NLB ligašem. I to kakva. Najtrofejniji hrvatski klub, jedini  hrvatski Euroligaš, “isprašen”  je pred punim Jazinama sa 23  poena razlike (86:63). Ponovno je Borik-Puntamika bila  glavna košarkaška tema u gradu, točnije nakon šest godina  kada su šokirali sve pobjedom  nad Zagrebom kao A-2 ligaši i  plasirali se na Final four Hrvatskog kupa.
Slutio se nastavak pobjedničkog niza i protiv sljedećeg  gosta Jazina, Cedevite.  Višemilijunski sastav pod vodstvom Aleksandra Petrovića  nije mogao do 39. minute staviti soli na rep razigranim Puntamičanima. Na kraju je presudilo iskustvo i kvaliteta gostiju kojima nije zadrhtala ruka  u završnici. Cedevitin šut od 80  posto u toj utakmici dovoljan je  dokaz koliko dobro su odigrali  Plantakovi igrači i prava je šteta bila na kraju što nisu i pobijedili. Nakon te dvije nadahnute partije uslijedilo je  otrežnjenje i realnost da će  teško do pobjeda u ovom za  njih iznimno iscrpljujućem natjecanju. Slijedio je poraz od  Splita na Gripama, pa dostojanstven otpor Zagrebu u Jazinama te jedina utakmica gdje  su zeleni izgledali kao ispuhani  balon. Gradski “derbi” nakon  dugo godina nije bio u razini  očekivanja Zadrana. Izvjesna  utakmica u kojoj su igrači s  Višnjika nanijeli najteži poraz  Puntamičanima, 32 razlike  (45:77). Ipak posljednja dva  kola prvog dijela Lige za prvaka donijeli su novi osmijeh  na lica ljubitelja Borik-Puntamike.
Peti u Hrvatskoj
Pobjeda nad Zabokom u Jazinama bila je pomalo očekivana, no definitivno nije bio  očekivan uspjeh usred Sinja  gdje su zeleni uspjeli nadoknaditi minus od 17 razlike i na  kraju uzeti dva boda u završnici  susreta (71:70). S te dvije pobjede Borik-Puntamika je kotirala toliko visoko da je do  pretposljednjeg kola bila u igri  za doigravanje. Da bi se ta ideja  mogla i oplemeniti potrebno je  bilo ne izgubiti više od 23 razlike kod Cibone. Završilo je  na kraju sa 24 prednosti Cibone, no ionako se Plantak i  družina nisu previše opterećivali s takvim ciljevima. Najvažnije je bilo održati momčad  na okupu do kraja, umor i  ozljede su činile svoje te je želja  bila s još kojom pobjedom zaključiti fenomenalnu sezonu.  Nakon očekivanog poraza u  gostima kod Cedevite, Puntamičani su pokazali da nisu zaboravili pobjeđivati te su novu  mušteriji našli u Splićanima za  četvrti uspjeh u Ligi za prvaka  (75:56). Uslijedili su porazi od  Zagreba, Zadra i Zaboka da bi  u pravom stilu zaključili nikad  uspješniju sezonu slavljem nad  Alkarom (81:64) koje im je donijelo nikad više peto mjesto u  Hrvatskoj.


KK Borik-Puntamika 2010./11.




Ivan Mikulić, Josip Krešan, Josip Mrkić, Petar Marić, Marijan  Čakarun, Jure Ružić, Mario Pešut,  Teo Petani, Jure Škifić, Niko Marin, Tomislav Troskot, Marino Jurjević, Marino Grabovac, Ivan  Plantak, Marino Šarlija, Ante Dević, Ivo Pavić. Trener: Neven Plantak. Pomoćni trener: Ivan Juran.  Sporstki direktor: Pero Perić.  Predsjednik: Mirko Jošić.


 


Borik-Puntamika u sezoni 2010./11.


Liga za prvaka (5-9)
Cibona 86:63, Cedevita 89:92, Split 65:80, Zagreb 60:73, Zadar 45:77,  Zabok 90:79, Alkar 71:70, Cibona 69:93, Cedevita 58:84, Split 75:56,  Zagreb 71:96, Zadar 71:81, Zabok 56:76, Alkar 81:64.
A-1 liga (11-7)
VROS Darda 77:67, Dubrava 80:78, Alkar 79:44, Trogir 66:83, Dubrovnik  74:66, Zabok 74:61, Svjetlost 67:75, Kvarner 2010 77:79, Split 83:59,  VROS Darda 73:89, Dubrava 101:75, Alkar 70:75, Trogir 87:66, Dubrovnik  72:77, Zabok 74:61, Svjetlost 80:71, Kvarner 2010 97:82, Split 65:80.
Kup Krešimira Ćosića (0-1), 2. krug
Dubrava 57:67
Napomena: Masnim slovima označena su gostovanja


Borik u Ligi za prvaka


            sezona          pozicija   pobjede   porazi
            2005./06.          7.         4          10
            2006./07.          6.         4          10
            2010./11.          5.         5          9