Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tko kaže da u Zadru nema dobrih tenisača

22.05.2011. 22:00
Tko kaže da u Zadru nema dobrih tenisača


Kad smo završavali srednju školu, naš trener Lovre Rončević ih je povezao s trenerom u Americi. Sve je išlo jako glatko. Obojica smo željeli ići i na kraju smo uspjeli. Jako smo zadovoljni tamo. Igramo u koledž ligi, protiv drugih timova i imamo dosta dobre rezultate – kaže Marko


Devetnaestogodišnji Zadrani Mario Huljev i Marko Knežević žive svoj američki san. Ovi mladi tenisači upravo su se vratili s prve godine studija bussinessa i managementa u SAD-u, gdje rade ono što kažu da u Hrvatskoj ne mogu – istovremeno studiraju i treniraju svoj omiljeni tenis.
Naime, momci su dobili stipendiju, tako da im je na koledžu u Brookhavenu u državi Mississippi pokriveno oko 95 posto troškova življenja i studiranja.
Suigrači i prijatelji
Obojica su počela trenirati tenis sa 10-11 godina i kad su završavali srednju školu njihov trener Lovre Rončević ih je povezao s trenerom u Americi.
– Sve je išlo jako glatko. Obojica smo željeli ići i na kraju smo uspjeli. Jako smo zadovoljni tamo. Igramo u koledž ligi, protiv drugih timova i imamo dosta dobre rezultate. Naš koledž je bio peti na državnom turniru, a obojica smo igrali u polufinalu, govori Marko.
Na ukupnom poretku koledž lige Marko je 22., a Mario 56., no nema tu rivalstva, kažu, kad igraju za isti tim.
Prošle godine Marko je završio Gimnaziju Vladimira Nazora, a Mario Zadarsku privatnu gimnaziju i obojica su već bili upali na neke studije u Hrvatskoj.
– Od kraja osnovne škole imam ideju otići trenirati i studirati u Ameriku i to sam gurao. S našim sustavom školovanja nemoguće je kvalitetno studirati i trenirati. Nema stipendija, ni podrške, kaže Mario.
S druge strane, kako pričaju, u Americi je to odlično organizirano.
– Već sam puno toga na koledžu naučio. Program je takav da se gradivo ne nakuplja, nego se stalno uči i provjerava znanje. Svakome bih preporučio da ode u Ameriku studirati na ovaj način. Tko ima priliku, neka je iskoristi, govori Marko.
Fali “materina spiza”
Inače, u Americi im je odlično.
– U kampusu ima ljudi iz brojnih zemalja, sklopili smo puno novih poznanstava, cijelo iskustvo je izvanredno, ističe Mario.
Marko kaže da je sad već postalo jako vruće u Mississippiju pa mu je u Zadru super.
– Sad ćemo se malo odmarati, trenirati, iskupati se… Lijepo je doći u Zadar, sresti ljude koje nismo dugo vidjeli. Inače, u Americi nemamo puno vremena za nostalgiju, ali kad nemam nekih obaveza, kad mi je dosadno, fale mi roditelji i prijatelji, kaže je Marko.
Mariju najviše nedostaju “materina spiza” i obitelj.
Nakon dva mjeseca “lipe spize dalmatinske”, kupanja i treniranja, momci se u kolovozu vraćaju u SAD. Prvo s cijelim timom idu gledati US open, najvažniji teniski turnir u Americi, a onda počinje druga godina studiranja, treniranja i uživanja. U Brookhavenu ovi tenisači namjeravaju završiti fakultet, postizati što bolje rezultate za svoj koledž i profilirati se u vrhunske sportaše. Nakon toga, Marko bi volio još koju godinu raditi u Americi, dok Marko igra “na sigurno” pa kaže da bi se volio u Americi – bogato oženiti.
 


Buđenje zadarskog tenisa?




Ovi zadarski tenisači sad već imaju dobre temelje za karijeru, ali, kako kažu, stanje u zadarskom tenisu je jako loše. Prvo, kako kaže Mario, Teniski savez pomaže tek kad se nametneš sam s trudom i kvalitetom.
– Postojao je monopol u tenisu i sve je bilo jako loše organizirano, no vidim da se stvari mijenjaju. Sad i naš trener Lovre Rončević ima svoj klub i drago nam je vidjeti da djeca u Zadru imaju bolju priliku trenirati i da ne moraju prolaziti ono što smo mi prolazili. I Teniski savez će pomoći klubu i sportašu koji radi pošteno i trudi se – govori Marko.
Osim toga, Mario dodaje da nije zadovoljan sa situacijom u zadarskoj košarci, a njezin je veliki fan od malih nogu.


 


Marko/Mario


Najbolji hrvatski tenisač: Ivan Ljubičić, Mario Ančić/Goran Ivanišević
Najbolji strani tenisač: Roger Federer/Roger Federer
Najbolji sport osim tenisa: nogomet, hokej, i po novom američki futbal/ košarka
San mi je… zaigrati na Australian openu/ zaigrati na wimbeldonskom travnjaku, bar turistički