Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kad Kinez dođe na Dugi otok…

Autor: Ante Vidović

22.05.2013. 22:00
Kad Kinez dođe na Dugi otok…

Foto: Ante VIDOVIĆ



Ono što je do prije nekoliko godina bilo praktično nezamislivo, danas je zahvaljujući novim avionskim linijama prema Zadru stvarnost. Tako je prije bilo nemoguće da Zhixin Yu iz petmilijunskog grada Wuxi iz Kine dođe skupa sa svojom kćeri u PP Telašćica na jednodnevni odmor, a to se u subotu upravo dogodilo.
Ostalo je naša stara priča – stranci nas jednostavno obožavaju, zaljube se u našu klimu, sunce i more i ljude. Sve se to događa u jednom osjetljivom okolišu gdje treba balansirati između zaštite okoliša i turizma kao industrije. Tu na scenu stupaju stručni i uslužni djelatnici PP Telašćica. Kada Yu sve to vidi onda ozbiljno razmišlja da se vrati na Dugi otok skupa sa suprugom i drugim djetetom koji su ostali u Kini.
– Kći i ja bili smo u Norveškoj i razmišljali smo kamo dalje. Vidio sad da su Ryanairove avionske karte za Hrvatsku vrlo povoljne. Malo sam pretražio internet, svidjelo mi se što sam vidio i došli smo u Zadar, a iz Zadra na Telašćicu. Ovdje nam je super, sve je odlično. Bio sam i u Sloveniji prije nekoliko godina, ali u Hrvatskoj je puno bolje. Vratit ću se na Dugi otok skupa sa suprugom i drugim djetetom, kaže Yu.
Dok je naš Kinez uživao skupa s kćeri na obalama Slanog jezera u PP Telašćica, prezadovoljan što je uz malu cijenu avionskog prijevoza otkrio Mediteran kakav je nekada bio, nije ni bio svjestan koji ogroman napor ulažu njegovi domaćini da raj na zemlji ostane rajem. Dok su izletnički brodovi dovozili europske i azijske turiste na Dugi otok u tijeku je bila velika akcija čišćenja podmorja uvale Telašćice i okoliša uvale Mir. U njoj su sudjelovali ronioci KPA Zadar, članovi ŠRD Kornati iz Sali, učenici Osnovne škole Petar Lorini Sali te djelatnici TZ Sali.
– Mi već nekoliko posljednjih godina organiziramo čišćenja podmorja i okoliša. Ljudi iz Sali nam se rado odazivaju na našu akciju, kao i ronioci iz Zadra koji nam pomažu u čišćenju podmorja. Za djecu iz Sali često organiziramo i edukativne ture tijekom kojih se oni upoznaju sa svojim okruženjem, kaže ravnateljica PP Telašćica Nikolina Baković.