Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ljeto u znaku hrvatskih glazbenih diva

Autor: Valentina Mlađen

22.05.2013. 22:00
Ljeto u znaku hrvatskih glazbenih diva

Foto: PIXSELL



Tri velike dive hrvatske glazbe obilježit će početak ljetne sezone u zadarskom Arsenalu. Tereza Kesovija, Radojka Šverko i Gabi Novak izvodit će najveće hitove iz svojih iznimno bogatih programa, kao presjek njihovih karijera. Na turneju su krenule 2010. godine s dubrovačkog Straduna, a nastupale su i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Opatiji, Sarajevu, zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski… Priliku da na jednom mjestu poslušaju tri velike dame hrvatske glazbe Zadrani će imati 18. srpnja u Arsenalu, prostoru dostojnom ovakvih glazbenica.
– Iako Arsenal ni do sada nije stagnirao u događanjima svi se radujemo zanimljivom ljetnom programu koji bismo ove sezone mogli nazvati i »ladies summer«, a koji će otvoriti tri dive hrvatske glazbe. Bit će to događaj koji će zasigurno privući publiku koja je odrastala uz njihove glasove, ali i sve one koji cijene glazbu kao umjetnost, najavila je Sanja Perković iz Arsenala.
Da se radi o velikim umjetnicama svjedoče i njihovi uspjesi koji se ne mjere samo brojem obožavatelja ili nastupa koje su odradile u svojoj bogatoj karijeri. Tereza Kesovija dobitnica Porina za životno djelo, jedina je hrvatska pjevačica koja je četiri puta rasprodala parišku Olympiju. Gabi Novak, kraljica šlagera, dobila je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu za izvedbe na albumu »Pjesma je moj život« 2003. i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi 2006. godine. Ujedno muza je i supruga hrvatskog glazbenika Arsena Dedića. Radojka Šverko prvi se puta pojavila na Splitskom festivalu 1970. godine. Iste te godine dobila je priznanje »The Most Outstanding Performance« na festivalu u Rio de Janeiru te je prva umjetnica koja je to priznanje dobila nakon glasovite umjetnice Janis Joplin. Nezadovoljne tretmanom na hrvatskoj glazbenoj sceni ove tri umjetnice udružile su se u projekt Tri dive, a sve ostalo povijest je koja se broji u tisućama prodanih ulaznica.
Odmah nakon tri dive, već 26. srpnja, Arsenal publiku vodi u osamdesete, antologijske godine hrvatske glazbe sa sastavom »Denis&Denis« kojima će kao predgrupa nastupiti hrvatska grupa »Quassar«. Već 2. kolovoza u Zadar će, kao gošća Arsenala, Josipa Lisac, koja obilježava 40 godina od izlaska albuma »Dnevnik jedne ljubavi«.
Josipa Lisac u Arsenalu je pjevala i prošlog ljeta, a pjevačica koja iza sebe ima brojne albume i obožavatelje nije imala problema napuniti Arsenal što će joj zasigurno i ovoga puta poći za rukom. Radi se o jednom od najznačajnijih albuma na ovim prostorima koji je izašao 1973. i ostavio neizbrisiv trag u našoj glazbenoj povijesti.