Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tri generacije zaljubljene u rukotvorine

Autor: Valentina Mlađen

22.05.2013. 22:00
Tri generacije zaljubljene  u rukotvorine

Foto: Vedran SITNICA



Baka Eva Bilandžić, kći Anita Bilandžić Nekić i unuka Ena Nekić imaju zajednički hobi – izradu rukotvorina. Točnije, Anita i Ena ljubav prema rukotvorinama naslijedile su od bake Eve, dok je Eva sve to naučila od svojih baka i majke.
– Ja dolazim iz Slavonije, a kod nas se još uvijek velika pozornost posvećuje vezenju, heklanju, šlinganju i sličnim rukotvorinama. Kad sam naučila vesti prve uzorke bila sam još mlađa nego što je moja Ena sada, prisjetila se baka Eva koja inače živi u Slavonskom Brodu. Rukotvorine je radila do Domovinskog rata, a nakon što je izgubila supruga na neko vrijeme izgubila je interes za njih, no njezin talent, kojim danas pomaže i drugima nije dugo mirovao.
– Uvijek sam jako voljela raditi rukama, a sad, pogotovo otkad sam otišla u mirovinu intenzivno izrađujem svakakve predmete pa čak i crtam akvarelom i pastelama. Svaki tren mi je ispunjen, i nezamislivo mi je kad mi netko kaže kako ne zna što bi sa sobom. Tržište je slabo pa većinu toga podijelim i poklonim, a često u župi radim i za prodaju u humanitarne svrhe. Tolikima je potrebna pomoć, a mi o tome niti ne razmišljamo, kaže baka Eva.
Svoje znanje baka, kći i unuka podijelile su jučer tijekom radionice u Ogranku Bili brig Gradske knjižnice Zadar sa svima zainteresiranima na radionici »Naš hobi«. Tu su pokazale dosadašnje radove, a pokazale i kako nastaju njihove čestitke, vezovi, cvijeće i slično.