Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani uživali u Brahmsu, Borodinu i Bjelinskom

Autor: Valentina Mlađen

22.05.2013. 22:00
Zadrani uživali u Brahmsu, Borodinu i Bjelinskom

Foto: Marin GOSPIĆ



Koncertom »Hommage a 3B – Brahms, Borodin, Bjelinski« u izvedbi Hrvatskog gudačkog kvarteta održan je posljednji koncert iz koncertne pretplate u sezoni 2012./13. Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Do kraja sezone dijeli nas samo još jedan koncertni nastup i to onaj Zadarskog komornog orkestra koji će 3. lipnja u sv. Donatu održati koncert »Večer barokne glazbe«, uz Danija Bošnjaka na flauti i pod umjetničkim vodstvom violinista Marca Grazianija.
Sinoćnji koncert u sv. Donatu, održan u povodu 180. obljetnice rođenja dva skladatelja koja su zadužila svjetski glazbeni romantizam – Johannesa Brahmsa i Aleksandra Borodina te punih dvadeset godina od smrti hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog, koje su se navršile prošle godine, izveli su članovi Kvarteta sastavljeni od mladih, afirmiranih glazbenika. Prva violina bio je Marco Graziani, inače koncert majstor Zadarskog komornog orkestra. Zaposlen je pri HNK u Zagrebu te ujedno radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dok su ostali članovi Kvarteta Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Smiljan Mrčela zaposlenici Zagrebačke filharmonije. Tijekom dobro posjećenog koncerta izvodili su Lirski kvartet Brune Bjelinskog i Gudački kvartet br. 2 u D-duru Aleksandra Borodina te Gudački kvartet br. 2 u a-molu Johannesa Brahmsa. Bio je to ujedno prvi, i uspješni, premijerni nastup novoosnovanog kvarteta u Zadru.
Nakon najavljenog koncerta Zadarskog komornog orkestra Zadrani će ući u kratku pauzu od predstava i koncerata, ali ne zadugo. Naime programi 19. zadarskog kazališnog ljeta, koje će se održavati od 28. lipnja do 2. kolovoza, te 53. Glazbenih večeri u sv. Donatu u trajanju od 9. srpnja do 14. kolovoza već su u pripremi.
– Uskoro ćemo se opet družiti sa Zadranima uz odličan dramski i glazbeni program. Moram istaknuti da smo izuzetno zadovoljni posjećenošću programa tijekom sezone te očekujemo dobru posjetu i tijekom ovih dviju tradicionalnih ljetnih manifestacija, rekla je Nena Ninčević iz Hrvatskog narodnog kazališta u povodu zatvaranja ovosezonske koncertne pretplate.