Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Počast na groblju Sasavac i trobojnica na Križu

21.05.2012. 22:00
Počast na groblju Sasavac i trobojnica na Križu


Komemoracijom, polaganjem vijenaca i molitvom za poginule bibinjske branitelje kod centralnog križa na groblju Sasavac, a potom mimohodom i podizanjem petometarske hrvatske trobojnice na 15 metara visoki jarbol na Kržu brojni su Bibnjci danas obilježili Dan bibinjskih branitelja. Ujedno je to bilo i obilježavanje 20-godišnjišnjice zajedničke akcije hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga, akcije Jaguar u kojoj je oslobođeno brdo Križ iznad Bibinja.
Vijence su položili osmoškolci predvođeni Milom Spahijom i Juricom Režanom, obitelji poginulih branitelja, predstavnici Općine Bibinje i branitelja.
Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Josip Radica Pinčić. Petometarsku hrvatsku trobojnicu na brdu Križ podignuo je “najstariji po činu”, brigadni general Mladen Fuzul.
– Na taj slavni dan Domovinskog rata Bibinjci su zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske, oslobodili dotad zloglasno brdo Križ, govori Vinko Šimunić Bubanj, bibinjska legenda kojeg bi među prvima trebalo prozvati herojem Domovinskog rata.
– To su bili dani nadljudske hrabrosti, domoljublja ponosa, slave, ali i krvi, znoja i straha koji se nikad neće zaboraviti, kazao je bibinjski načelnik Nino Šimunić i podsjetio da je istog dana kada je na Križu zavijorila hrvatska zastava, ona zavijorila i u New Yorku kada je Hrvatska primljena u UN.
U Domovinskom ratu je sudjelovalo sveukupno oko 800 Bibinjaca. Svoj su život za Hrvatsku dali legendarni redarstvenik Franko Lisica te hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki.
– Do 1997. godine Bibinje je imalo čak 127 dočasnika, časnika i visokih časnika, navodi Bubanj.