Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Namjerno pale kontejnere jer smeće odvozi Čistoća?

22.05.2016. 22:00
Namjerno pale kontejnere jer smeće odvozi Čistoća?


Treću godinu zaredom kod općinske zgrade u Kukljici gorjeli su kontejneri, ovoga puta s krupnim otpadom. Brodu koji se nalazio na traileru plamen je zahvatio gumeni dio. Kako su se u blizini općinske zgrade nalazili i spremnici plina, kao i gliser sa 60 litara goriva, mogla je nastati puno veća materijalna šteta
Gospodin Martinović tri godine mene osobno prijavljuje za svaku odluku koju ja i Općinsko vijeće donesemo, pa tako i da je od 1. siječnja 2016. godine Čistoća Zadar preuzela odvoz smeća, kao što je to slučaj u polovici Zadarske županije. Ministarstvo uprave i Ministarstvo zaštite okoliša su na njegove prijave donijeli rješenje da je Općinsko vijeće donijelo odluku sukladnu Zakonu. Gospodinu Martinoviću i uskoj grupi oko njega mogu poručiti da Kukljica neće biti niti Bejrut, niti Pojas Gaze u Palestini, a da bi njemu i njegovom zamjeniku Rinu Martinoviću bilo pametnije da se bave svojim problemima, kao i da objasne ljudima situaciju zbog čega je početkom ove godine protiv njih dvojice Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo optužni prijedlog, poručio je svojim političkim oponentima u Općinskom vijeću Marin Boško, načelnik Općine Kukljica, nakon požara koji je u središtu mjesta buknuo s petka na subotu oko 1 sat.
Neobičan tajming piromana
Naime, već treću godinu zaredom kod općinske zgrade u Kukljici gorjeli su kontejneri i to ovoga puta s krupnim otpadom, dok je brodu koji se nalazio na traileru plamen zahvatio gumeni dio.
Kako su se u blizini općinske zgrade nalazili i spremnici plina, kao i gliser sa 60 litara goriva, sreća u nesreći je bila što nije prouzročena veća materijalna šteta.
Prema riječima Branka Kolege, predsjednika DVD-a Preko koje je prvo izašlo na požarište, gašenje je trajalo oko 45 minuta, uz potporu Kukljičana i članova DVD-a Pašman. Danijel Bobić iz DVD-a Pašman nam je potvrdio kako je u gašenju sudjelovalo 6 vatrogasaca.
Načelnik Boško naglašava kako problem nije u tome što je Čistoća postala koncesionar, a ne kao i ranije općinsko komunalno poduzeće, već u interesima koje ima uska grupa ljudi oko vijećnika Ante Borisa Martinovića.
– Čistoća je osigurala pokretno reciklažno dvorište, a tijekom lipnja ćemo imati i zeleni otok za odvajanje otpada. Što se tiče kamiona koji je komunalno poduzeće Sabuša II koristilo za odvoz otpada, ono će biti iznajmljeno na rok od 16 mjeseci Općini Tisno za 150 tisuća kuna, a novac će biti uplaćen na račun Općine Kukljica tijekom lipnja i srpnja ove godine, zaključio je Boško.
Nezadovoljna oporba
Općinski vijećnik i nositelj nezavisne liste Ante Boris Martinović, na lokalnim izborima prije 3 godine i kandidat za načelnika, kaže kako zbog situacije s davanjem koncesije zadarskoj Čistoći da odvozi smeće, a ne kao i prošlih godina da to obavlja komunalno poduzeće Sabuša II situacija u Općini kulminirala jer, kaže on, nelogično da se posao uzima od firme koja posluje pozitivno i daje drugoj tvrtci.
– Ranije se smeće skupljalo svaki dan, a ne znamo kako će to biti ubuduće. Za građane odvoz smeća nije jeftiniji, nego što je to bilo ranije. Pozadina ove priče zašto je Čistoća dobila koncesiju za odvoz smeća je što se načelnik nikome ne želi zamjeriti jer građani ne plaćaju račune, a on ne želi da se provode ovrhe. Drugi razlog je što su općinske strukture nesposobne za bilo kakav posao, zaključio je Martinović.
Napeti politički odnosi u Kuljici prelamaju se preko leđa njenih stanovnika, čija se imovina ugrožava na opasan način i to bez da unaprijed prokazujemo počinitelja jer za sada je on, policijskim rječnikom, nepoznat. Materijalnu štetu u ovom slučaju na kraju će morati platiti svi građani.