Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obrovac zakomplicirao izbore za Županijsku skupštinu

22.05.2017. 22:00
Obrovac zakomplicirao izbore za Županijsku skupštinu


Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP), na čelu s predsjednikom Borisom Babićem, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare izvijestilo o provedenim lokalnim izborima na području Zadarske županije. Konačni rezultati, kako je rečeno, još uvijek nisu poznati, budući da se izbori ponavljaju u gradu Obrovcu. Tamo je na jednom biračkom mjestu s 473 registrirana birača bilo viška listića u kutijama za gradonačelnika, Gradsko vijeće, manjine, te župana i Skupštinu Zadarske županije.
– Izbori se za tjedan dana ponavljaju u Obrovcu. U Benkovcu je prijavljeno da su glasale osobe koje nisu niti pristupile na jedno biračko mjesto sa 128 glasača. Hoće li se i tamo ponoviti izbori, Županijsko izborno povjerenstvo odlučit će u roku 48 sati nakon prikupljanja dokumentacije, kazala je Jadranka Nižić Peroš, zamjenica predsjednika ŽIP-a. Kad je riječ o kršenju izborne šutnje i utjecaju na glasače navela je kako su već zaprimili nekoliko prijava, skuplja se dokumentacija te će nadležno povjerenstvo utvrditi ima li osnova za prijavu koja onda ide Prekršajnom sudu.
Nižić Peroš je iskazala zadovoljstvo objavom rezultata izbora koji su išli puno brže negoli na prethodnim parlamentarnim izborima kada su birački odbori prvo morali nositi zapisnike u Poreznu upravu. Ovaj put su biračka mjesta sama unosila rezultate, tako da je već oko 23.30 cijela županija zapravo bila unesena u sustav. Problem su bila neka mjesta poput Galovca ili Škabrnje gdje je bila mala razlika među kandidatima pa se prebrojavalo više puta.
Iako će konačni rezultati izbora za župana i županijsku skupštinu Zadarske županije biti poznati tek u nedjelju, već sad je zapravo sigurno kako će HDZ-ova koalicija s više od 20 vijećnika vladati županijskom skupštinom.
SDP-ova koalicija je, prema sadašnjem stanju, dobila osam mandata, te bi u Skupštini trebali sjediti Renata Sabljar-Dračevac, Nino Mrčela, Milan Stojanov (HNS), Suzana Jakovac, Josip Tičić, Radoslava Gregov, Marino Rukavina i Robert Pelicarić (DSU).
Pet mjesta trebalo bi pripasti koaliciji Akcija mladih-Most, a vijećnici bi bili Marko Pupić Bakrač, Stipe Bjeliš, Ksenija Gregov, Marjana Botić i Mladen Meštrović.
Modes bi trebao imati dva predstavnika – Rudolf Dvorski i Drago Čulina, kao i Živi zid, a to su Josip Plazibat i Ana Klarić Bubica.