Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Spasili ozlijeđenog ćuka pronađenog kod Marexa

22.05.2017. 22:00
Spasili ozlijeđenog ćuka pronađenog kod Marexa


Sasvim uobičajen odlazak s trogodišnjom kćeri na dječje igralište kod Marexa jučer se za Hanneke Angelu Kabić Peters pretvorio u trosatnu avanturu spašavanja života divlje ptice, konkretno ćuka. Ova Nizozemka, inače predsjednica Udruge za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih – Peti element, koja se prije nekoliko godina doselila u Zadar zbog ljubavi, pticu koja se rijetko čuje, a još rjeđe viđa u gradskim četvrtima, pronašla je šćućurenu uz metalni stup, svega desetak metara od mora.
Odmah je pretpostavila da je životinja u nekoj nevolji, a kad joj približila uočila je veću ozljedu na leđima. Znala je da ptica neće preživjeti ako ju ostavi, a ne i što s njom i kome se obratiti za pomoć.
Nakon niza poziva veterinarskim ambulantama, u čemu joj je pomogao i suprug Siniša Kabić Peters, pronađeno je rješenje. No, ne i jednostavno. Pticu je trebalo otpremiti u Šibenik, u Sokolarski centar gdje skrbe o takvim pticama, prstenuju ih te nakon što budu spremne, puštaju natrag u prirodu.
Kako bračni par Kabić Peters nije jučer imao mogućnosti pticu autobusom poslati u Šibenik, u pomoć su im priskočili iz Nature Jadere. Nadzornik iz te ustanove preuzeo je pticu, adekvatno zbrinuo i otpremio u Šibenik. Ujedno on je otklonio i Haninu dilemu je li riječ o sovi ušari ili ćuku.
Svoje iskustvo u ovoj nesvakidašnjoj situaciji Kabić Petersovi odlučili su podijeliti s javnošću u želji da drugima, koji će se možda naći u sličnoj situaciji, uštede vrijeme, a ujedno ih i privole da ne odustanu od spašavanja života drugog živog bića zbog procedura.
Trogodišnja Merlyn ćuka je nazvala Roza.