Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Što će raditi Božidar Kalmeta i Stipe Zrilić?

22.05.2017. 22:00
Što će raditi Božidar Kalmeta i Stipe Zrilić?


Budući da je dugogodišnji, mnogima omiljeni zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta još prije mjesec i pol odlučio povući se iz utrke za još jedan gradonačelnički mandat, a s vrha zadarske političke scene, nakon 9,5 godina odlazi i župan Stipe Zrilić, zanimalo nas je kakvi su im planovi nakon što se formira nova gradska i županijska vlast bez njih.
Kalmeta je ostao pri već najavljenoj odluci da će aktivirati mirovinu, a od Stipe Zrilića jučer nismo uspjeli dobiti odgovor na upućeno pitanje.
– Prvo, želim reći da sam apsolutni pobjednik i da sam, iako nisam bio kandidat, pobjednik i ovih izbora. Ostat ću aktivan u politici kao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, no kako moram od nečega živjeti, aktivirat ću mirovinu. Prije svega, uzet ću si malo vremena za odmor, a onda vidjeti za sve ostalo, kazao je Kalmeta koji je političku karijeru započeo još u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Do danas je dobio sve izborne utrke, a mnogi će se složiti kako je upravo on najzaslužniji što HDZ-a u Zadru i Zadarskoj županiji drži kormilo još od prvih godina samostalne Hrvatske. Godine 1993. postao je zamjenik gradonačelnika Duška Kučine, a od 1994. do 2003. obnašao je dužnost gradonačelnika. Tada odlazi na čelo ondašnjeg mega ministarstva pomorstva, mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon dva mandata vraća se u Zadar gdje ponovno preuzima čelno mjesto u Gradu sve do danas.
– Mislim da će već u ponedjeljak Branko moći preuzeti dužnost, kaže Kalmeta za kojeg mnogi ne vjeruju da će se povući iz javnog života i obnašati samo stranačku dužnost u ŽO HDZ-a. No Kalmetu još čeka sudski proces temeljen na dvjema uskočkim optužnicama što će mu zasigurno uzeti dobar dio vremena.
Iako od Stipe Zrilića jučer nismo čuli što planira raditi u narednih nekoliko godina dok ne ostvari uvjete za mirovinu, kako neslužbeno doznajemo, on bi se nakon konstituiranja nove županijske vlasti mogao vratiti u zgradu Doma županije, kao zaposlenik u UO za pravne i zajedničke poslove na čijem je čelu Milena Ikić. Zrilić je, naime, prije imenovanja za župana bio pročelnik tog odjela, a sukladno zakonu on ima pravo na povratak na isto ili drugo radno mjesto adekvatno njegovim stručnim kvalifikacijama i profesionalnom iskustvu.