Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Festival Sunca i svjetlosti u Sv. Križu

Autor: Ivan Stagličić

22.06.2009. 22:00
Festival Sunca i svjetlosti u Sv. Križu

Foto: TZG Nin



Prvi Festival Sunca i svjetlosti u crkvi Svetog Križa u Ninu, održan je tijekom prvog dana ljeta u kraljevskom gradu i tim je počela nova tradicija jednog novog i na našim prostorima jedinstvenog događanja. Program je započeo u ranim jutarnjim satima, u vrijeme samog suncostaja kada su okupljeni mogli promatrati igru sunčeve svjetlosti koja se stvara zahvaljujući posebnom rasporedu i oblikovanju prozora. Unatoč lošem vremenu na događanju su se okupili posjetitelji od kojih su neki za ovu prigodu došli iz Zadra na biciklima.
Program je nastavljen u poslijepodnevnim satima kada je održana likovna radionica za učenike Osnovne škole “Petar Zoranić”, koji su na prostoru crkve Sv. Križa crtali i slikali motive Sunca i ove jedinstvene građevine. Njihovi radovi su potom izloženi u galeriji Višeslav u Baroknoj kući gdje su ih mogli razgledati svi posjetitelji.
Popratna predavanja
Večernji dio Festivala održavao se u Baroknoj kući gdje je prikazan film Mladena Pejakovića “Broj iz svjetlosti” u kojem su opisane sve zanimljive osobitosti ove građevine i predstavljen rad ovog velikog istraživača kojem dugujemo spoznaje o arhitektonskim i astronomskim znanjima starohrvatskih graditelja. Nakon pozdravnih riječi koje je okupljenima u ime Turističke zajednice uputila direktorica Marija Dejanović i u ime Grada Nina Marijana Ramov, održan je niz predavanja povezanih s osnovnom temom ovog jedinstvenog Festivala, koja je započela mr. sc. Majda Predovan. Ona je u svom izlaganju prikazala dio vlastitih istraživanja fenomena “broja iz svjetlosti” uz niz fotografija na kojima se moglo pratiti kako se Sunčeva svjetlost u Sv. Križu ponaša kroz godinu, a posebice na važne astronomske datume.
Dr. sc. Tomislav Živković, znanstveni savjetnik u Institutu “Ruđer Bošković” i redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održao je izlaganje “Sv. Križ kao nebeski sat” te se u uvodu osvrnuo na nekadašnja tumačenja naizglednih nepravilnosti u gradnji ove crkve, koja su pripisivala neukosti tadašnjih zidara, da bi tek s najnovijim spoznajama, koje nam je približio Mladen Pejaković, pokazano kako je upravo u Sv. Križu umijećem gradnje izraženo poznavanje vremena i lokalnog prostora. Prof. Živković popratio je svoje izlaganje skicama i ilustracijama na kojima su se mogle vidjeti osnove graditeljske izvedbe, koja u obzir uzima Sunčev hod kroz godinu, visinu Velebita na istoku i položaj Nina u odnosu na te geografske i astronomske zadatosti.
Tradicija na Solsticij
O tome kako je Nin, odnosno Aenona završio na nebu, govorio je Damir Matković, član Upravnog odbora zvjezdarnice Višnjan u izlaganju “Asteroid Aenona (Nin) među zvijezdama”. Riječ je o asteroidu koji su otkrili djelatnici te zvjezdarnice i prema pravilu koje vrijedi u astronomiji dali su mu staro ime Nina, a u predavanju se moglo saznati i mnogo drugih zanimljivih podataka o svijetu asteroida, čime se i ovaj Festival uključio u obilježavanje svjetske godine astronomije.
Predsjednik Astroantropološkog društva prof. Ivan Stagličić, održao je predavanje “Sunce – svijetlost križa” u kojem je bilo govora o duhovnom značenju nebeskih tijela kroz povijest, od zvjezdanih i lunarnih, do solarnih kultova kojima je Sv. Križ jedan od najljepših spomenika na našem području.
Kako su djeca iz Dječjeg vrtića Poljica Brig doživjela Sv.Križ i njegov odnos sa Suncem, govorila je odgojiteljica Irena Oltran, prikazavši niz veselih epizoda u kojima su djeca kroz igru mnogo naučila o Sv. Križu i koji za njih više neće biti neka zgrada kraj koje povremeno prolaze.
U zaključnom izlaganju posjetiteljima i sudionicima se obratila direktorica TZ grada Nina Marija Dejanović, koja je govorila o projektu 1. Festivala Sunca i svjetlosti i sadašnjim, kao i budućim, načinima turističke valorizacije ovog vrijednog spomenika. Nin, a samim tim i Sv. Križ privlače iz godine u godinu sve više posjetitelja, a tome će nesumnjivo pridonijeti ovaj Festival pa je prirodno bilo da je direktorica Dejanović na kraju svog izlaganja okupljenima uputila pozdrav: “Vidimo se dogodine, na idućem Solsticiju i Festivalu”, što je publika s veseljem prihvatila.