Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HVIDRA proslavila svoj dan

Autor: Siniša Klarica

22.06.2009. 22:00
HVIDRA proslavila svoj dan

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prije 17 godina, 22. lipnja 1992. osnovana je udruga hrvatskih ratnih invalida Domovinskog rata u Zadru, kao prva udruga takve vrste u Hrvatskoj. Zadrani preko godinu dana nemaju kontakata s HVIDR-om RH, a kad se prihvati novi statut, doći će i do formalnog odvajanja, ističe Arbanas


Prigodnim okupljanjem svojih članova na akumulacijskom jezeru Vlačine nedaleko od Suhovara, HVIDRA Zadar proslavila je svoj dan osnivanja. Prije 17 godina, 22. lipnja 1992. osnovana je udruga hrvatskih ratnih invalida Domovinskog rata u Zadru, kao prva udruga takve vrste u Hrvatskoj. Prigodnom druženju u ribarskoj kućici o kojoj brine HVIDR-ino ribičko društvo “Škartoc” odazavali su mnogi sponzori, ali i saborski zastupnici Ingrid Antičević-Marinović, Ivo Grbić, Nevenka Marinović, župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, zamjenik gradonačelnika Benkovca Mirko Erstić.
Sport i organizirana rekreacija nezamljenjivi su rehabilitaciji hrvatskih vojnih invalida, a upravo na Vlačinama, članovi HVIDR-e našli su mjesto koje bi uskoro trebalo postati jedno od poznatijih zadarskih izletišta. Ipak sukob sa središnjicom, ono je što i danas obilježava sve aktivnosti zadarske HVIDR-e. Kako kaže predsjednik zadarske HVIDR-e Ivica Arbanas, Zadrani više od godinu dana nemaju kontakata s HVIDR-om RH, a kad se prihvati novi statut, doći će i do formalnog odvajanja.
– Mi samostalno radimo. Imamo vlastiti pravni promet i dosta veliko članstvo. Trenutačno brojmo preko 800 članova. Mi se za to članstvo brinemo i radimo za njih bez obzira kako HVIDR-a RH prema nama postupa. Radi se o dragovoljnom udruživanju u kojem svaka HVIDR-a radi za svoje članstvo. Osnovno je da svako to udruženje donese instrumente kojima bi se kvalitetnije mogli odrađivati zahtjevi svog članstva. Mi ih u Zadru odrađujemo sasvim dobro, a ono što je HVIDR-a novim statutom tražila od nas je zaista neprihvatljivo u nekim odredbama, rekao je Arbanas, ponavljajući da Zadrani i dalje čvrsto stoje na tome da se objavi registar branitelja, jer broj od 500.000 hrvatskih branitelja zaista nije realan.
Ivica Arbanas oštro odbacuje prozivke da je sukob unutar HVIDR-e zapravo sukob unutar HDZ-a.
– Nijednog trena nitko ne može postaviti prije zahtjeva jednog invalida Domovinskog rata nekakave političke ciljeve, bez obzira radilo se tu o SDP-u ili HDZ-u, ili nekoj drugoj sranci. Prava hrvatskih branitelja od 12. ožujka 2008., kad sam izabran za predsjednika zadarske HVIDR-e postali su mi glavna stvar, dodao je Arbanas, najavljujući da će na Vlačinama uskoro niknuti malo igralište za djecu te boćalište.