Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rekreativci jači i od ćudljivog Velebita

Autor: Tomislav Jerak

22.06.2009. 22:00
Rekreativci jači i od ćudljivog Velebita

Foto: Vedran SITNICA



Memorijalna utrka posvećena je svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991. do 1995. godine
U subotu se održalo sedmo izdanje planinarskog maratona Velebitski trekking 2009. – Poskok 3. Maraton je započeo u 10 sati sa startom ispred hotela Velebitska kraljica, dok je cilj bio u Starigradu u Nacionalnom parku Paklenica. Tako se u ranojutarnjim satima na parkiralištu Velebitske kraljice, kod južnog portala tunela Sveti Rok, okupilo oko 250 natjecatelja od kojih je bilo stotinjak policajaca i veterana.
– Ove godine smo naišli na vrlo dobar odaziv, s tim da je osim veterana prijavljeno i dosta sportaša. Od udruga veterana, stiglo je dosta članova DELTA iz Županje, zatim Krpelja iz Vinkovaca, Gromova iz Karlovca, Risova iz Kutine te pripadnika Gardijskih brigada, što aktivnih, što veterana, govori Stjepan Milković, predsjednik Udruge veterana Specijalne jedinice policije ALFA iz Zagreba.
Netom prije početka maratona, ugođaj je pokvarilo loše vrijeme popraćeno pljuskovima. No, ni loše vrijeme nije moglo zaustaviti te rekreativce, željne ove pustolovne trke, za koju su se vjerojatno pripremali čitavu godinu. Nakon malo odugovlačenja, utrka je započela i “horda” se uputila prema prvoj točki staze, Tulovim gredama.
Inače, utrka je bila podijeljena u tri težinske kategorije. Prva kategorija je naravno bila najduža, 65 kilometara, a između starta i cilja natjecatelji su morali otčati relaciju Velebitska kraljica – Tulove grede – Bukva – Libinje – Sveto Brdo – Vaganski vrh – Rujno – Manita peć – Mala Paklenica – Velika Paklenica. Ostale dvije težinske kategorije su bile nešto kraće, 30 i 10 kilometara. Već u prvom dijelu maratona, vremenski uvjeti su nekolicinu ponukali na odabir kraćih kategorija, što je bio dobar odabir, obzirom da smo se i sami uvjerili u hirovito vrijeme Velebita. Naplavi kiše te oblaci koji su doslovno bili “među” maratoncima dali su dodatnu težinu ovoj utrci.
Osim turističko-sportskog karaktera, ovaj projekt je ujedno i memorijalna utrka posvećena svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991. do 1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime Poskok 3 u spomen na akcije Poskok 1 i Poskok 2, u kojima su Specijalne jedinice MUP RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku Domovinskog rata. Na taj način stvorena je čvrsta linija obrane i omogućena kvalitetna priprema vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep te Oluja.