Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vodovodizacija Pridrage 13 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

22.06.2009. 22:00
Vodovodizacija Pridrage 13 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Zadnja faza podrazumijeva izgradnju mjesne vodovodne mreže, koja je pred ishođenjem građevinske dozvole. Za sada se još ne može sa sigurnošću prognozirati koliko će taj projekt u konačnici stajati, ali postoje neke procjene prema kojima bi to bilo oko 13 milijuna kuna, kazao je načelnik Joso Klapan


Jedno od najčešće spominjanih problema u predizbornoj kampanji za načelnika i Općinsko vijeće Novigrada bilo je pitanje vodovodizacije Pridrage.
Neki su kandidati iskazivali nezadovoljstvo što je Novigrad dobio vodovodni priključak koji prelazi preko pridraških njiva i vinograda, dok istovremeno Pridraga, mjesto s 1.500 stanovnika, nema priključak na vodu te se istom snabdijeva iz cisterni po skandaloznoj cijeni od 50 kuna po kubiku.
Novi stari načelnik Općine Novigrad Joso Klapan ističe pak da se problem vodovodizacije Pridarge rješava sustavno i korak po korak, a da su priče o cijeni od 50 kuna po kubiku bili samo dio uobičajenog predizbornog napuhavanja problema. Pridražani, napominje on, vodu mogu dobiti iz hidranata kojih ima duž cijelog mjesta i to po mnogo pristupačnijoj cijeni od one koja se navodila.
– Vodovodizacija Pridrage, koja je inače površinom jako veliko mjesto sa čak 23 zaseoka, rješava se kroz četiri faze. Prva je odrađena 2004. godine kada je izgrađen magistralni cjevovod Karin – Pridraga – Novigrad. Potom je 2007. i 2008. izgrađena vodosprema Zubčić. Sada je u tijeku 3. faza – gradnja vodoopskrbnih pravaca od magistralnog cjevovoda prema zaseocima. Nekoliko je pravaca već realizirano, neki se rade, a drugi će doći postupno na red. Za to je u ovoj godini osigurano 5 milijuna kuna. Zadnja faza podrazumijeva izgradnju mjesne vodovodne mreže, koja je pred ishođenjem građevinske dozvole. Za sada se još ne može sa sigurnošću prognozirati koliko će taj projekt u konačnici stajati, ali postoje neke procjene prema kojima bi to bilo oko 13 milijuna kuna, kazao je načelnik Joso Klapan koji nam je, kao dokaz da se pridraška vodovodizacija studiozno rješava, u svojem uredu pokazao nekoliko kartonskih kutija prepunih dokumentacije za projekt izgradnje vodoopskrnih pravaca i mjesne vodovodne mreže u Pridragi.
Što se tiče vodovodizacije Paljuva, koji također nema vodu, Klapan navodi da je ovo mjesto u projektu tzv. istočnog vodovodnog pravca, nositelj kojega su Hrvatske vode.