Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Danijel je sve podredio svom razvoju”

22.06.2016. 22:00
“Danijel je sve podredio svom razvoju”


– Napredovao je vrlo brzo i zato je danas prvi vratar ne samo Monaca, nego i reprezentacije. Ima brojne ponude iz drugih klubova, ali mu je u Monacu odlično i nigdje mu se ne žuri – kaže nekadašnji branič Zadra
Jerko Mikulić je u Monacu od siječnja 2012. godine. Nekadašnji branič Zadra u Kneževinu je otišao s Danijelom Subašićem, koji je prije četiri i pol godine potpisao ugovor s tadašnjim francuskim drugoligašem. Upravo tako, Monaco se iznenađujuće našao u drugoj ligi, pa su se mnogi pitali kako to da se zadarski vratar iz Hajduka odlučio otići u klub, koji je proživljavao veliku krizu.
– Subašić me pozvao da odem s njim u Monaco prije svega kao njegov prijatelj, a potom i maser. Bio je to njegov prvi odlazak u inozemstvo i želio je da mu pomognem, kako bi se što bolje snašao u novoj sredini. Dobro smo se poznavali iz vremena dok je Subašić branio za Zadar, tako da nisam puno razmišljao. Spremio sam stvari krenuo za Monaco – kaže Mikulić, koji je nakon godinu dana dobio i posao u klubu, koji se brzo vratio na stare staze slave. Tako je posljednjih tri i pol godine Mikulić maser u omladinskom pogonu “crveno-bijelih”, a nastavio je individualno raditi sa Subašićem.
– Svake godine potpisujem novi ugovor, a prije ove stanke dogovorili smo nastavak suradnje i sljedeće sezone. Lijepo mi je u Monacu, radim posao koji volim, živim sa suprugom i kćeri, a na raspolaganju sam i Subašiću, koji je glavni krivac što sam tamo završio.
Rad sa Subašićem očito je vrlo uspješan jer zadarski vratar u Monacu praktično nije imao nikakvih problema s ozljedama.
– U klubu je sve posloženo na visokoj razini. Zna se tko što radi i kad je tako, nema problema. U Monacu se, to svi znaju, može dobro živjeti, ali tamo se itekako i radi. Trening, odmor, putovanja i to je to. Nema kava s prijateljima, nema malog nogometa i sličnih zanimacija. Kad je tako, rezultat ne može izostati.
Iako je imao moćnu konkurenciju (Nizozemac Maarten Stekelenburg, Argentinac Sergio Romero, najavljivao se i Španjolac Victor Valdes), Subašić je od dolaska u prošle sezone trećeplasirani sastav francuskog prvenstva čvrsto zgrabio status prvog vratara.
– Danijel je sve podredio svom razvoju, napredovao je vrlo brzo i zato je danas prvi vratar, ne samo Monaca nego i reprezentacije. Ima brojne ponude iz drugih klubova, ali mu je u Monacu, s kojim ima ugovor do 2019., odlično i nigdje mu se ne žuri.
Mikulić, dakako, prati i zbivanja na Euru u Francuskoj.
– Pratim utakmice naše reprezentacije, a ostale baš i ne previše. Ne želim provesti odmor gledajući prijenose utakmica. Kad je riječ o Hrvatskoj, nisam očekivao da ćemo tako dobro igrati. Ne sjećam se kad smo zadnji put bili toliko moćni i s toliko širokim izborom igrača.
Na putu do četvrtfinala pred Hrvatskom stoji Portugal.
– Island je sigurno bio puno bolji izbor od Portugala za osminu finala. Činjenica jest da Portugalci ne igraju dobro, ne samo na Euru jer su bili skromni i u kvalifikacijama. Međutim, kad se pogleda koje igrače imaju, jasno je koliko su moćni u svakoj liniji. Nadam se da baš protiv nas neće pokazati svoju pravu snagu jer je ona daleko veća od onoga što su do sada odigrali – zaključio je Mikulić.