Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Radnicima koji su ostali bez posla zajednička – Dalmatinska banka

22.06.2016. 22:00
Radnicima koji su ostali bez posla zajednička – Dalmatinska banka


Ines Strenja Linić i Miro Bulj pozvali su zadarske radnike da se nastave boriti za svoja prava
Udruga Solidarnost, koja okuplja radnike nekadašnjih zadarskih poduzeća, jučer je organizirala skup sa saborskim zastupnicima MOST-a Ines Strenja Linić i Mirom Buljem. Gotovo 15 tisuća zaposlenih u 123 tvrtke na području Zadarske županije od 90-ih godina prošlog stoljeća ostalo je bez posla, a svi su oni – kako je ovom prigodom rečeno – poslovali su s nekadašnjom Dalmatinskom bankom, čiji je pravni sljednik, tvrde u ovoj udruzi, OTP banka.
– Mišljenje direktora OTP banke je da ova banka nije pravni sljednik Dalmatinske banke. Proslijedila sam svu dokumentaciju vezanu uz Bagat i činjenicu da su dioničari ove tvrtke njeni radnici bili ujedno i dioničari banke. Banka je neovlašteno prodavala dionice, a presuda koja je donesena u ovom slučaju vezano uz poništenje ugovora o prodaji dionica za direktora OTP banke kako je rekao nije valjana. Još uvijek sam u fazi istraživanja kako bih utvrdila da je banka neovlašteno prodavala dionice poduzeća u kojima ste vi radili, kazala je Marija Brčić, odvjetnica Udruge koja je prije godinu dana počela zastupati radnike propalih zadarskih tvrtki.
Solidarnost uz Adriju
Posljednji slučaj propasti jedne velike zadarske tvrtke i nekadašnjeg ponosa ne samo gospodarstva ove Županije, već i brenda poznatog u svijetu, tvornice za preradu ribe Adrija, u fokusu je interesa Udruge Solidarnost, a čija je odvjetnica poduzela prve korake u namirenju potraživanja mahom radnica.
– Tvrtka ima imovinu, brojne pokretnine i nekretnine, ali nije stigla nikakva ponuda za kupnju. Radnici imaju prvenstvo u namirenju svojih potraživanja, a što se tiče 37 radnika koji su sami dali otkaz oni nisu ostvarili pravo na isplatu otpremnina, ali se mogu djelomično ostvariti u ovom stečajnom postupku. U kontaktu sam sa stečajnim upraviteljem, kako se ne bi ponovila situacija kao s nekim drugim tvrtkama čiji radnici nisu znali da imaju pravo na isplatu, rekla je odvjetnica Brčić.
Miro Bulj, saborski zastupnik s liste MOST naglasio je kako su mu poznati slučajevi propasti mnogih hrvatskih tvrtki, a najviše onih u njegovom sinjskom kraju za prava čijih radnika se, rekao je ovom prigodom, i sam zalagao.
– Političke elite upravljaju ovom državom, ali Hrvatska narodna banka i Fond za privatizaciju čijem je direktoru trebalo dati 50 tisuća eura samo da se s njim popije kava doveli su do stanja koje imamo danas. Ne trebate se nikoga bojati, a jedino zajedno možemo reći ‘nećete’, kazao je Bulj. Osvrnuo se i na činjenicu velikog broja sindikalnih čelnika za koje je ustvrdio kako ih u Hrvatskoj ima više nego radnika.
Uništena tehnologija
Čedo Alić, glasnogovornik Udruge Solidarnost radio je u tvrtki koja je otišla u stečaj, ali je naglasio kako su dionice radnici otplatili, a poduzeća su u međuvremenu uništena.
– Sudnica je postala mjesto špekulativnog kapitala, dok je u međuvremenu uništena tehnologija, kao u slučaju tvrtke u kojoj sam radio. Prije 16 godina sam u sudnici tražio dokumente o vlasništvu Dalmatinske banke, ali ih nisam dobio, ustvrdio je Alić. Neotuđivost privatnog vlasništva, što je ugrađeno i u Ustav RH ono je što traže i radnici propalih zadarskih tvrtki koji su se udružili u traženju svojih prava.
– Tražili smo od države da se sačuva Adrija kao tvrtka od državnog interesa, kao što je to bio slučaj s Imunološkim zavodom, ali odgovor nismo dobili, rekao je Miljenko Marić, pravni savjetnik Solidarnosti. Inače, vrijednost otplaćenih dionica propalih zadarskih tvrtki prema procjeni Udruge penje se na 11 milijardi kuna.
Saborska zastupnica Ines Strenja Linić naglasila je kako treba prijaviti sve one koji opstruiraju rješavanje sudskih predmeta, kao i da se ne treba bojati prozvati odgovorne za nerad.
– Samo se kroz pravosuđe, Uskok i MUP mogu neke stvari pokrenuti i to je jedini način, zaključila je Strenja Linić.