Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najpoznatije zadarske ljepote – besplatne?!

22.06.2017. 22:00
Najpoznatije  zadarske  ljepote –  besplatne?!


Sve veći broj gostiju dolazi s isprintanim papirom na kojem je popis onoga za što su čuli i što obavezno žele vidjeti
Još malo u starom, a onda vrlo skoro u predivnom, reprezentativnom prostoru, Turističko-informativni centar grada Zadra vrlo često je mnogim turistima prvi, pravi dodir s ljudima i destinacijom u koju su doputovali. Jer, u tom malom i doista  skučenom prostoru na Narodnom trgu u kojem je  godinama  smješten ovaj ured, strani, ali i domaći turisti, ne dolaze samo po  “turističke” informacije, već i po pomoć te savjet ako se nađu u bilo  kakvim problemima.
– Puno je situacija kada gosti dolaze pitati gdje hitno mogu naći  stomatologa, gdje je najbliža liječnička ordinacija, ljekarna… Često  imamo i telefonskih upita vezanih uz vrijeme vožnje i cijenu turističkih vlakića ili pak, podmornica. Znaju nas zvati i iznajmljivači da  nas pitaju imamo li kakve kontakte osoba koje čiste apartmane. Jednostavno, nema što nas ne pitaju – priča uz smijeh simpatična,  mlada turistička informatorica Klara Perović.
Ovoga ljeta u uredu je počela raditi ranije nego prijašnjih sezona,  već početkom svibnja i kaže kako je ostala doista iznenađena jer je  posla bilo kao u špici turističke sezone. Osim toga, ono što je posebno primijetila ovoga ljeta, to je činjenica kako turisti dolaze jako  dobro pripremljeni, informirani.
– Sve veći broj gostiju dolazi s isprintanim papirom na kojem je  popis onoga za što su čuli i što obavezno žele vidjeti. Nema onoga  tko nije čuo za Pozdrav Suncu i Morske orgulje, ali je jako simpatično kako oni prevode primjerice, Morske orgulje. Neki pitaju za –  “Singing Piano”, a neki za “Singing Stairs” i većina ih misli da za to  treba platiti ulaznicu, pa pitaju za cijenu. Jako se iznenade kad im  kažemo da je sve to besplatno. Ista je situacija i s Forumom. Ostanu fascinirani činjenicom da  mogu slobodno prošetati, dotaknuti  “staro kamenje” i ući u crkvu svetog Donata cijeli dan – nastavlja  mlada turistička informatorica Klara Perović dok, njezina kolegica  Dora Bunta dodaje, kako su turisti oduševljeni i zadarskom katedralom i činjenicom da i tamo mogu ući besplatno i to svakim danom od 8 do 20 sati.
– I još su iznenađeni kad ima kažemo gdje su sve, na kojim lokacijama, javni toaleti te da se ni to ne plaća. Ali, ih svakako upozorimo da u katedralu moraju ući primjereno odjeveni – kaže Dora  Bunta koja odrađuje svoju prvu sezonu u gradskom TIC-u i jako je  zadovoljna jer kaže kako je posao iznimno zanimljiv i dinamičan, a  trenutačno prodaje i ulaznice za gostovanje Ruskog carskog baleta  s Labuđim jezerom koji je predviđen za 7. srpnja s početkom u  21.30 sati na zadarskom Forumu.
Djevojkama se čini kako je ove sezone puno više gostiju – nego  inače, iz Južne Amerike, osobito Argentine i to onih koji su hrvatskog podrijetla, pa su došli otkriti domovinu svojih starih. Drugi po  brojnosti su za sada Francuzi, pa slijede Šveđani i Britanci.