Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pakoštanac se zbog koncesije lancem zavezao za stablo

22.06.2017. 22:00
Pakoštanac se zbog koncesije lancem zavezao za stablo


Prema riječima Zrilića, njemu je onemogućen pristup vlastitoj nekretnini koja se nalazi usred nadaleko poznatog resorta, nekadašnjeg Cluba Mediterranee u Pakoštanima
Pakoštanac Tomislav Zrilić u znak prosvjeda zavezao se lancem za stablo i privela ga je policija. Priča je tim zanimljivija jer se uklapa u vrlo živo aktualno ozračje borbe protiv koncesija koje onemogućavaju lokalnom stanovništvu pristup pomorskome dobru. Prema riječima Zrilića, njemu je onemogućen pristup vlastitoj nekretnini koja se nalazi usred nadaleko poznatog resorta, nekadašnjeg Cluba Mediterranee u Pakoštanima. Zrilićev slučaj je jedan u nizu pokazatelja kako se nesređeni odnosi u prostoru još i danas povlače po hrvatskim sudovima, a u praksi sve više dobivaju i neželjene posljedice.
Ne daju mi pristup djedovini
Nekad promoviran kao prva i uspješna strana investicija u turizmu bivše države, Club Mediterranee je u međuvremenu promijenio ime i sada se zove Pine Beach kojim gospodari tvrtka Pakoštane d.d.
– Ne daju mi pristup mojoj parceli pa sam bio prisiljen čak i lancima vezati se za nju. Jedna od gošća mi se smilovala i dala mi vode. Iako sam još u siječnju dobio presudu Županijskog suda u Zadru da se radi o mojoj nekretnini, koju za razliku od drugih, moja majka Vjekoslava Barešić nije prodala, uprava Pine Beacha mi nije dala pristup. Istina je i to da sam srušio zidić i ogradu resorta jer tu se nalazio prolaz kojim je moja majka pristupala našoj nekretnini, ali je ubrzo došla policija i zaustavila me u mojoj nakani, ispričao nam je Tomislav Zrilić nudeći za potkrjepu svojih tvrdnji i svu  dokumentaciju kojom raspolaže.
Kako doznajemo istražujući slučaj, u pozadini je ipak poslovni odnos između Tomislava Zrilića i Pine Beacha ili tvrtke Pakoštane d.d. Naime, Zrilić je prema ugovoru o zakupu, sklopljenim 2007. sa zadarskim Turisthotelom, dobivao godišnju naknadu u iznosu 45 tisuća kuna. Pakoštane d.d. kao sljednik upravitelja resorta, u veljači ove godine otkazuje ugovor Zriliću, zbog prevelike cijene koja, po njima, ne odgovara tržišnoj. Zriliću, kako on kaže, nudi višestruko manji iznos, 48 kuna po četvornom metru što je pak po njemu ponižavajuće.
 “Zrilić nije fer”
Zrilić, „naoružan” presudama koje potvrđuju njegovo vlasništvo ustraje u akcijama pristupanja svome zemljištu, ali svaki put biva istjeran. Štoviše, prema tvrtki Pakoštane d.d. reagira protuponudom u iznosu 600 tisuća kuna za razdoblje od deset godina. U međuvremenu, zakonskim odredbama o pomorskom dobru, svi suvlasnici gube izvorni dio nekretnine te Zrilić, kao jedan od suvlasnika, ostaje vlasnikom na šest parcela ukupne površine 223 četvorna metra.
Što o svemu misle u Pakoštanima d.d., rekao nam je član uprave Boris Vukić.
– Gospodinu Zriliću ponudili smo jednaku fer tržišnu cijenu za zakup zemljišta koju smo dogovorili s ostalih 19 zakupodavaca. Nažalost, s gospodinom Zrilićem ne uspijevamo postići dogovor jer zahtijeva nerazumno višestruko veću cijenu. Gospodin Zrilić je opetovano odbijao našu ponudu, te tako ozbiljno ugrožava naše poslovanje i sigurnost. Tako je primjerice više puta bez dozvole prolazio zemljištem našeg turističkog naselja  noseći sjekiru ili motornu pilu, uništavajući našu imovinu i prijeteći našim gostima i zaposlenicima. Smatramo da je takvo ponašanje neprimjereno i nedopustivo te ne vodi postizanju obostrano prihvatljivog rješenja. Stoga poduzimamo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili naše goste, zaposlenike i imovinu na najbolji mogući način, rekao nam je član uprave Boris Vukić.