Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Domovinskom ratu obranjena je Hrvatska koju su stvorili partizani

22.06.2017. 22:00
U Domovinskom ratu obranjena je Hrvatska koju su stvorili partizani


Žalosno je što su u pojedinim krajevima Hrvatske još uvijek na vlasti pojedinci koji smatraju da su 9. svibnja 1945. Zadar okupirali partizani, to je laž – Nikola Dobre
Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe jučer su na Gradskom groblju na spomen obilježja poginulim borcima tijekom Drugog svjetskog rata i poginulim hrvatskim braniteljima, vijence položile Udruge antifašista Zadar i Zadarske županije te predstavnici SDP-a.
– Fašizam i nacizam Hrvatska je osjetila od 1941. do 1945. godine. Prvi antifašistički odogovor u Hrvatskoj bilo je osnivanje partizanskog odreda, 22. lipnja 1941. U sjećanje na borbu protiv fašizma u Hrvatskoj se ovaj dan obilježava kao državni praznik. Povijest Hrvatske je puna događanja kojima smo se svrstali protiv agresije i porobljavanja prije i nakon tog događaja. To bi nas trebalo činiti ponosnim. Obilježavanje ovog Dana prilika je da se jedni podsjete, a drugi nauče o početku borbe protiv zla u Hrvatskoj. Dan 22. lipnja primjeren je povod da se Hrvatska sjeti svih svojih bitaka s neprijateljima koje su vodile sve generacije i hrvatski borci partizani također. Svim neprijateljima je cilj bio jedan – zatiranje Hrvatske, izjavio je Miljenko Letinić, predsjednik Udruge antifašista Zadar.
Pojasnio je kako je antifašizam važan za Zadar iz razloga što je ovaj teritorij bio pod fašističkom Italijom od 1918. Odlukom Antifašističkog vijeća 1943. godine Zadar je pripojen Hrvatskoj i od tada je u njezinu sastavu.
Na negiranje antifašizma kao oslobodilačkog režima što se u današnje vrijeme često ističe te se dodaje kako je riječ o zločinačkom režimu koji nije težio nezavisnoj Hrvatskoj, Letinić ističe kako postoje ljudi koji na sve načine nastoje oblatiti antifašističku borbu.
– Oni koji negiraju antifašističku borbu to je njihov problem. Nema kuće u Dalmaciji iz koje nije bio barem jedan partizan. Cijela Dalmacija je pomagala narodnooslobodilački pokret, kazao je Letinić.
Nikola Dobre, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca Zadarske županije naglasio je kako je razočaran što gradonačelnik Branko Dukić nije došao odati počast poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.
– Žalosno je što su u pojedinim krajevima Hrvatske još uvijek na vlasti pojedinci koji smatraju da su 9. svibnja 1945. Zadar okupirali partizani, to je laž. Žao mi je što lokalna vlast danas nije ovdje s nama i da zajedno polažemo vijence palim borcima narodnooslobodilačkog rata koji su doprinijeli i tada stvorili federalnu Hrvatsku državu, u sastavu bivše Jugoslavije. Danas polažemo vijence poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu za njihove zasluge jer su oni stvorili Hrvatsku, a naši sinovi branitelji sudjelovali su Domovinskom ratu i obranili Hrvatsku koju su stvorili partizani, istaknuo je Dobre, dodavši kako polažu i vijenac ispod Središnjeg križa na Groblju u čast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.