Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Posla ima, a novaca nema

Autor:

22.07.2009. 22:00
Posla ima, a novaca nema

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Da posla ima, ali novca malo manje, slaže se i Damir Oruč, vlasnik tvrtke Trimat Grafika. U tvrtki je pala naplata narudžbi, a situacija će, očekuje on, biti još gora najesen kada prestane dotok novca od turizma, budući da je veliki dio njihove djelatnosti – tiskanje plakata, letaka i posjetnica, vezano upravo za ovaj dio gospodarske djelatnosti
U poslovnoj zgradi Poduzetničkog inkubatora početnici u poduzetničkim vodama ulaze u treću godinu poslovanja. Ukupno 17 različitih obrta i poduzeća koji su smješteni u prostoru na Novom Bokanjcu, zapošljava oko pedeset djelatnika te, kako doznajemo od nekih koji su u Inkubatoru od samoga osnivanja, relativno stabilno posluju unatoč općoj gospodarskoj krizi. Štoviše, ne gube optimizam kada su u pitanju njihov daljnji razvoj i širenje djelatnosti.
Futuro ima budućnost
Grad Zadar osnovao je Inkubator radi podupiranja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Pružanjem poslovnih i tehničkih usluga osnovna zamisao je olakšati poduzetnicima prve korake na putu prema čvrstom i sigurnom osamostaljenju. Stoga se u prvoj godini zakup prostora ne plaća. Od druge godine plaća se 15 posto utvrđene cijene zakupnine te se svake godine postotak povećava do pune cijene u petoj godini korištenja, nakon koje se prostor inkubatora napušta.
– Prvih nekoliko firmi koje su u Poduzetničkom inkubatoru od samog početka, ulaze u treću godinu boravka u ovom prostoru i relativno dobro rade. Podmiruju na vrijeme svoje obveze što je znak da vjerojatno i uspješno posluju, kaže direktor Inkubatora Perislav Zrilić. Kriza se, ističe, za sada znatnije ne osjeti, osim u pojedinim slučajevima u kojima poduzetnici ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja te slijedom toga ni sami ne mogu biti redoviti u servisiranju i plaćanju.
U prostorima inkubatora smještene su različite proizvodne i uslužne djelatnosti. Prednost je dana firmama s potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta, a jedna od takvih je internet studio Futuro, koji se bavi izradom grafičkoga materijala i web stanica.
– S poslovanjem smo krenuli prije dvije godine te smo početak već odradili i to dosta uspješno. Otkad smo došli već smo i narasli, s troje na osam zaposlenih. I prostorom u kojem radimo smo zadovoljni. Tako se i ono što smo mislili da će možda biti nedostatak – udaljenost od centra, ispostavilo kao prednost. Naime, naši klijenti ovdje jednostavnije mogu naći parkiralište nego u velikoj prometnoj gužvi, kaže vlasnik studia Hrvoje Grandov, ističući kako, kada je poslovanju riječ, u firmi bilježe čak rast prometa. No, problem je pak u nelikvidnosti, odnosno u naplati rada.
Hrabri poduzetnici
– Posla ima mjesecima unaprijed, ali krizu najviše osjećamo preko naših klijenata. Kako je njima, to se odražava i na nas, kada je u pitanju naplata naših poslovanja. Nadamo se, kaže Grzunov, da će se ovakva situacija prebroditi čim prije, kako bismo mogli normalno nastaviti s radom.
Da posla ima, ali novca malo manje, slaže se i Damir Oruč, vlasnik tvrtke Trimat Grafika. U tvrtki je pala naplata narudžbi, a situacija će, očekuje on, biti još gora najesen kada prestane dotok novca od turizma, budući da je veliki dio njihove djelatnosti – tiskanje plakata, letaka i posjetnica, vezano upravo za ovaj dio gospodarske djelatnosti.
Tvrtka Adriatic propeleri specijalizirana je za popravak brodskih propelera te su ljetni mjeseci i za njih udarni. Izvan sezone promet je obično manji, no pad poslovanja, ističu, nije drastičan. Kada su s poslom tek počinjali, bili su u najmu u jednoj privatnoj garaži, a ovdje su im uvjeti, kaže direktor Jure Martinović, puno povoljniji. Njima prostor sada čak postaje tijesan pa u budućnosti planiraju širenje kompletnog asortimana ponude u gospodarskoj zoni koja bi se trebala otvoriti u Crnom.
Poduzetnici se s krizom bore na različite načine, a jedan od njih, kako doznajemo od Nives Kljaić, vlasnice tvrtke Kalina, je i okretanje prema novim poslovima. Ova se obiteljska firma, naime, prebacila s čiste proizvodnje u jedan dio uslužne djelatnosti. Tako već godinu dana za različite prigode rade pripremu poslovnih darova za tvrtke i hotele. Svi darovi – maslinova ulja, delikatese, prirodni sokovi i marmelade, prilagođeni su prilici i potrebama korisnika.
– Većinom su to naši, domaći proizvodi koje mi radimo, ali smo krenuli i s distribucijom proizvoda kvalitetne hrane i drugih proizvođača. To je posao koji je tek u razvoju, no očekivanja koja imamo za budućnost svakako su optimistična. Ali, da je potreban dodatan trud, zaključuje Kljaić, to je svakako neupitno.


Sve teža cijena najma


Većina poduzetnika iz Poduzetničkog inkubatora u istome prostoru namjerava ostati svih pet dopuštenih godina. Kako mnogi od njih ulaze u treću godinu korištenja prostora, najam će morati plaćati 30 posto od tržišne cijene, koja je određena u iznosu od 50 kuna po metru četvornom. No, ta cijena je definirana prije tri godine i pitanje je, kažu, je li u ovim uvjetima ona korektna. Kako se s krizom mijenja i tržište najma, po pitanju plaćanja zakupa obratili su se stoga nedavno i Gradu.