Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tužiteljstvo zatražilo vještačenje potpisa na isplatnicama

Autor: Suzana Bandić

22.07.2009. 22:00
Tužiteljstvo zatražilo vještačenje potpisa na isplatnicama

Foto: Adam VIDAS



Marijan Vujević primjetio je da je više novca podignuto nego je kasnije opravdano i vraćeno u općinsku blagajnu te da je zbog toga Šaru prijavio Ministarstvu financija
U nastavku suđenja Slavku Šari (50), načelniku Općine Galovac, njegovom zamjeniku Marijanu Burčulu (52) i tajniku Marinu Ćosi (54), kojima se na Županijskom sudu u Zadru sudi zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava, jučer su saslušani Marinko Vujević, službeni povjerenik općine Galovac Vlade RH i Katica Pekar, stalna sudska vještakinja za financije i računovodstvo.
Šare je, prema navodima optužnice koju je Županijsko državno odvjetništvo protiv njega podiglo 2007. godine, tijekom 2002. godine u 76 navrata gotovinskim čekovima neovlašteno podigao novac sa žiro računa Općine te ih pravdao putnim nalozima za koje nije imao pokriće. Burčula i Ćosu sumnjiči se da su u dogovoru sa Šarom sačinili, a potom i ovjerili sporne putne naloge i to za navodne službene putove na koje su išli Šarinim autom kojemu je novac isplaćivan.
Trošak nije opravdan
Marinko Vujević, koji je odlukom Vlade RH, u siječnju 2003. godine imenovan službenim povjerenikom općine Galovac, prepričao je svoj razgovor od 2002. godine Sudskom vijeću, kojim u ovom slučaju predsjeda sutkinja Enka Moković, s Oliverom Plašin koja je 2002. godine vodila općinske knjige. Rekao je kako mu je upravo ona tada ukazala na neke nepravilnosti u vođenju općinske dokumentacije.
– Ja nisam stručna osoba, ali sam uočio da je tada bilo podignuto oko 215.000 kuna u gotovini od kojih je kasnije opravdano oko 85.000 kuna. Kontaktirao sam Odjel za lokalnu samoupravu pri Ministarstvu pravosuđa te se posavjetovao s njima. Oni su mi rekli da po službenoj dužnosti moram podnijeti kaznenu prijavu – ispričao je Vujević, a nakon njega svoje je svjedočanstvo iznijela Katica Pekar, stalna sudska vještakinja za financije i računovodstvo.
– Kada je riječ o dokumentaciji koja se odnosi na službena putovanja, moram kazati kako su zadovoljeni svi uvjeti propisani Zakonom o financijskom poslovanju. Međutim, očito je da je obračun putnih troškova vršio netko iz knjigovodstva, a ne osobe koje su na tom putovanju bile – ustvrdila je Pehar pojašnjavajući kako je pregledom te dokumentacije naišla na slučajeve u kojima je obračun pogrešno iznesen pa su iz toga proizašle neke nepravilnosti.
Kako bi potkrijepila tu svoju tvrdnju, Pehar je isčitala pred Sudskim vijećem nekoliko putnih naloga, a među njima je posebno istaknula jedan koji je glasio na ime Marijana Burčula, a u kojemu je jasno navedeno da su troškovi putovanja ukupno iznosili 7.914 kuna. Iznos od 1.230 kuna odnosio se na dnevnicu, a korištenje Šarina automobila čak 6.684 kuna.
Zaključci vještakinje nestručni?
– Taj iznos naknade nije mu pripadao, jer je službeno putovanje obavio osobnim vozilom Slavka Šare, kojemu su ti troškovi i nadoknađeni. Prema dokumentaciji sam zaključila da Burčulu pripada 2.000 kuna za pokriće troškova – pojašnjavala je Pehar te je ustvrdila kako iz spomenute dokumentacije u konačnici nije uspjela zaključiti je li to Burčulu kasnije isplaćeno.
Zastupnica optužbe Marija Rukavina prigovorila je sudskoj vještakinji da joj se nalazi i stručno mišljenje te zaključci temelje na pretpostavkama. Posebice se osvrnula na dio u kojemu ona iznosi mišljenje o gotovinskim isplatama na način da su izvršene, premda je većina svjedoka negirala da su ikada primili isplate i iste potpisali. Stoga je predložila da se u nastavku dokaznog postupka vještače potpisi nekoliko takvih svjedoka.
Šarini branitelji zatražili su da se na slijedeću raspravu pozovu svi svjedoci te da se isti ponovno neposredno ispitaju, osim Stanka Burčula koji je bolestan. Burčulova obrana predložila je osim toga, još i službenim putem od tvrtke INA d.d. pribaviti cijene Eurosupera 95 za 2002. godinu kako bi se utvrdila visina naknade za korištenje vlastitog osobnog vozila u poslovne svrhe.
Tijekom cijele jučerašnje rasprave Šare je u svom već prepoznatljivom teatralnom stilu zapitkivao svjedoke do tančina i najmanjih detalja, imao nebrojeno mnogo komentara i primjedbi, a osim toga na kraju jučerašnje rasprave zaključio je kako je sva dokumentacija “preparirana” te dodao kako treba pronaći onu originalnu. Suđenje se nastavlja krajem rujna.