Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dvije žene s dvije strane svijeta

Autor: Ivan Stagličić

22.07.2010. 22:00
Dvije žene s dvije strane svijeta


U galeriji Pučkog otvorenog učilišta “Dom na žalu” otvorena je izložba “Iz svijeta umjetnosti” na kojoj su svoje radove izložile umjetnice Luiza Markulin iz Buenos Airesa i Marilena Panelly iz Lodija u Italiji.
Luiza Markulin, rođena Banina, otišla je u 13. godini iz Velog Iža u Argentinu gdje se i udala za Maria Markulina iz Preka. Luiza nosi u sebi gen umjetničkog stvaraoca koji počinje od pletenja do oblikovanja kolorističkih umjetnina iz bogate mašte svojeg djetinjstva i života u Argentini. Od 1960-ih, kako je u katalogu izložbe naveo Ante Sorić, supružnici Markulin dolazili su češće u stari kraj, plovili s brodom Zlatka Jakuša čitavom obalom. Tada se još jednom, pod utjecajem Zlatka Jakuša, budi želja i sposobnost slikarskog stvaralaštva. Luiza koristi nekoliko tehnika, na staklu, platnu papiru.
Slikarica Marilena Panelly živi i radi u gradu Lodi, u Italiji, i zapažena je kao umjetnica od prvih dana likovnog stvaralaštva. U svom ekspresionističkom izričaju prati trend suvremenih slikara i slijedi svoj osebujni istraživački put. O njenom likovnom stvaralaštvu pisali su poznati talijanski likovni kritičari Dino Carlesi, Stefano Stacchini, Catarina Belloni, Gaetano Benčić i drugi. Učenica je i sljedbenica poznatog talijanskog slikara Uga Maffija, a u posljednje vrijeme i asistentica njegovog umjetničkog stvaralaštva.
Izbor radova Luize Markulin koji su noć prije stigli izravno iz Buenos Airesa, priredio je svjetski poznati slikar i designer Zlatko Jakuš. Predstavljajući izložbu “Iz svijeta umjetnosti” ravnatelj POU “Dom na žalu”, Ante Sorić je naglasio:
– Mi smo sukobili ovdje dvije žene s dvije strane svijeta koje se ipak dodiruju i onome što radi Luiza i što radi Marilen. I taj spoj u različitostima tih umjetnosti i umjetnici posvuda traže upravo takve kontraste. I mi u Preku počeli smo tako čak i spajati različite svjetove. I u jednom malom Preku i u ovim našim uvjetima pojavljuju se tako neke kvalitete koje su svjetske. Bez obzira što veći gradovi imaju i daleko veće materijalne mogućnosti da ugoste umjetnike, mi smo tu učinili jedan iskorak koji polako sve više konkurira i većim gradovima u Hrvatskoj. Ljeto je puno takvih izazova i kultura i turizam se mogu umrežiti na jedan fantastičan način.
Okupljenima se obratila i Marilena Panelly zahvalivši organizatoru na mogućnosti koja joj je pružena da ovom izložbom pokaže svoje radove, ali i vidi i upozna nove stvari i horizonte. U ime Luize Markulin koja nije mogla biti nazočna, zahvalio se sin Daniel Markulin.