Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mjesto s kilometrima čistih plaža

Autor: Ante Vidović

22.07.2010. 22:00
Mjesto s kilometrima čistih plaža

Foto: Adam VIDAS



Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije nastavljamo predstavljanjem Preka, središta općine Ugljan. Preko je svoju novu konturu atraktivnog turističkog mjesta dobilo prije par godina. Nove linije mjesta, atraktivna marina kao i šetnica, brojni hortikulturalni otoci obogaćeni koloritom sezonskog cvijeća, moderni ugostiteljski objekti, samo su dio današnjeg Preka i jamstvo da u Preku nastavljaju sa svojom vizijom, a to je povratak u vrh turističke ponude Jadrana, u 1968. godinu, kada je Preko proglašeno najturističkijim mjestom na Jadranu.
Patrola je započela u trajektnoj luci Preko, prvoj dodirnoj točki većine posjetitelja Preka kao i otoka Ugljana.  Nevjerojatna gužva automobila koja se stvara svako ljeto  samo još jednom potvrđuje da je Preko na svoj način nastavak autoceste. Završetkom radova na pristaništu zasigurno će doprinijeti smanjenju gužva tijekom sezone.
Turistička patrola Zadarskog lista uputila se šetnicom uz more prema centru mjestu. Na šetnici nije dopušten promet automobilima i motorima. Šetnica je opremljena svim potrebnim sadržajima od klapa za odmor, kanti za otpad, do noćne rasvjete te je cvjetno uređena. Uz to ona je i kupalište brojnih turista koji ljetuju u nekom od preških apartmana.
U centru mjesta prevladava marina koja privlači nautičare s njihovim jedrilicama i jahtama što dokazuje i porast dolazaka nautičara od 20 posto. Marina je dala jedan novi, moderni, luksuzni štih rivi, a tako i samom mjestu. Kada se tome dodaju moderno uređeni kafići i ugostiteljski objekti u kombinaciji s kulturnim i povijesnim vrijednostima, dobije se pobjednička kombinacija Preka koju danas ima malo općinskih središta u Zadarskoj županiji.
Novi dio rive je osim šetališta u okruženju zelenih otoka i kupalište. Tako je to kada u mjestu imate nekoliko kilometara čiste obale jer ste riješili kanalizaciju.
Patrola se nastavila prema Turističkom informativnom  centru čija je pozicija označena smeđom signalizacijom. Inače table smeđe signalizacije postavljene su na svim frekventnijim lokacijama u mjestu što olakšava nalaženje turistima. TIC je otvoren svakim danom od 8 do 21 sat.  Ispred njega postavljene su lončanice s cvijećem, a na  njegovu pročelju nalaze se karte Zadarske županije, otoka Ugljana i mjesta Preka. Uz njih je smještena i  informativna tabla, tako da gost može jednim kratkim  pogledom dobiti “blic” informaciju i saznati gdje se što  događa. Za podrobnije informacije uvijek se može obratiti ljubaznom osoblju turističke zajednice. U TIC-u nas direktor TZ Preko Ante Preko obavještava kako su zadovoljni s dosadašnjim tijekom turističke sezone te posebno naglašava kako marina bilježi porast od 20 posto nautičara.
Nakon TIC-a prošlo se kraj preškog barkajola koji vozi  kupače na otok Galevac gdje se nalazi franjevački samostan, a zatim na glavnu mjesnu plažu Jaz. Jaz je pod opsadom Prečana i njihovih gostiju od ranih jutarnjih sati, a prava gužva nastaje poslijepodne kada je pravo umijeće pronaći metar četvorni prostora. Radi se o pješčanoj plaži koja je posebno pogodna za obitelji s malom djecom. Na njoj se petu godinu zaredom vijori se Plava zastava što je samo još jedan dokaz o kvaliteti i čistoći mora. Od ostalih sadržaja na plaži spomenimo svlačionice, sanitarni čvor, tuševe i ostalo.
Uz ponudu u mjestu Preko nudi avanturističke oblike odmora. U prvom redu tu su brojne biciklističke staze po neurbaniziranim dijelovima otoka, zatim pješačka staza Željina koja vodi oko Sv. Mihovila te penjački pravci koji se nalaze uz nju.