Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pješčane plaže, ljekovito blato i čisto more

Autor: Valentina Mlađen

22.07.2010. 22:00
Pješčane plaže, ljekovito blato i čisto more

Foto: Adam VIDAS



Turistička akcija Zadarskog lista i TZ Zadarske županije odvela nas je do Privlake. Od starine znana kao mjesto ribara i sabunjara Privlaka je do danas sačuvala ribarsku djelatnost, ali je ipak pretežito turističko mjesto bogato pješčanim plažama, ljekovitim blatom i čistim morem. Kroz suradnju Turističke zajednice Privlake i općine svake godine sve više se radi na infrastrukturnom, ali i hortikulturalnom uređenju.
Na ulasku u mjesto stoji tabla dobrodošlice. Iako bi se na samom ulazu trebalo raditi na hortikulturi veliki pomak po tom pitanju napravljen je kod zajedničke zgrade općine i Turističkog ureda Privlake te u Sabunikama i Škrapavcu. Na rasvjetnim stupovima postavljene su lončanice s cvijećem, a uređene su i okolne površine. Već kod turističkog ureda jasno je zašto je Privlaka poželjno turističko odredište. Dok veliki broj kupača uživa u pijesku privlačke plaže Mostina, manji dio njih odlučio je iskoristiti svojstva ljekovitog blata. Osim uputa, u Turističkom uredu turisti mogu dobiti i plan mjesta te veliki broj brošura uz koje ide i ljubazno objašnjenje djelatnika. Uz to na velikom broju lokacija postavljena je smeđa signalizacija.
Staru jezgru mjesta Privlačani nazivaju Selo. Na putu do Sela zamjećuje se visoka razina čistoće i velik broj kanti za otpad. U Selu pravi dalmatinski ugođaj, visoke zelene kuće s uskim popločenim kalama. Još jedna posebnost za goste je i šetnja šetnicom koja se svake godine nadograđuje pa je tako sad duga četiri kilometra. Duž šetnice je postavljen veliki broj klupa za odmor i uživanje u prekrasnom zalasku sunca.
Osim Mostine Privlaka ima još nekoliko pješčanih plaža, a većina ih je uređena i opskrbljena wc-ima, kabinama, tuševima i kantama za smeće. Ove godine na privlačkim plažama postavljeni su brojni sadržaji za djecu i odrasle kako bi im boravak na plaži bio što ugodniji i zabavniji. Na tri plaže postavljeni su setovi za odbojku na moru kao i igrališta za djecu.
Osim pješčanih plaža, sunca i mora Privlaka svojim gostima nudi zanimljiva turistička događanja za vrijeme “Privlačkog ljeta”. Središnja manifestacija ribarskog mjesta je, naravno, Ribarska noć koja osim klapske pjesme nudi i bogatu gastroponudu ribarskih specijaliteta. Od ove godine prvi put održat će se degustacija domaćih vina. Može se istaknuti i susret klapa “Pisma na Kolištu”, kao i poznata Privlačka noć na kojoj ove godine nastupa poznati hrvatski izvođač Jole. Osim zabavnih Privlaka nudi i brojna sportska događanja poput turnira u piciginu ili nogometu.
Najčešći turisti u Privlaci su Nijemci, Česi, Poljaci i hrvatski gosti. U Turističkom uredu se trude da svake godine obogate svoje turističke sadržaje i svojim gostima uz dobro poznate manifestacije priušte i nešto novo. Upravo iz tog razloga turisti se svake godine vjerno vraćaju u ovo turističko mjesto te preporučuju Privlaku i novim gostima.


Još malo do Plave zastave


Najpoznatija privlačka plaža je Mostina koja se nalazi uz sam turistički ured. Iako još nema Plavu zastavu svake godine je sve bliže tom ostvarenju. Odlikuje se pjeskovitim tlom i plitkim morem koje je jako pogodno za djecu. Od ove godine obogaćena je sadržajima poput trampolina i mogućnosti iznajmljivanja jet skija, a postavljen je i set za odbojku u moru. Na plaži ne nedostaju ni tuševi, kabine za presvlačenje, kemijski wc-i i kante za sitni otpad. Ljekovito blato samo je još jedan od aduta koji privlači sve veći broj turista na ovu plažu pa se nadamo da će uskoro postati ponosni vlasnik Plave zastave.