Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ružinski sudjelovao na Mikecovom golf turniru

Autor: Boris Kupčak

22.07.2010. 22:00
Ružinski sudjelovao na Mikecovom golf turniru


Novinarka portala H-alter Marina Kelava istražila je pozadinu i veze koje su doprinijele potpisivanju rješenja Ministarstva graditeljstva te okoliša, kojim se golf tereni na Vranskom jezeru proglašavaju prihvatljivim za okoliš, a u njenom tekstu nalaze se poveznice između Nikole Ružinskog, Antuna Mikeca, Marine Matulović Dropulić, Đure Popijača, Borislava Škegre, Dragana Radovića i drugih. U tekstu se navodi kako je državni tajnik Nikola Ružinski, koji je potpisao rješenje i dao prihvatljivu ocjenu o utjecaju na okoliš, prije samo mjesec dana sudjelovao na golf turniru kojeg je organizirao Mikec.
– Tvrtka VMD promet koja je investitor u Golf teren Baštijunski brig organizirala je i 2006. turnir u golfu samo za pozvane goste. S investitorom Mikecom golf su još te 2006. igrali Đuro Popijač, sadašnji Ministar gospodarstva i bivši Ministar financija Borislav Škegro! Uz Ministarstvo zaštite okoliše i Ministarstvo gospodarstva ima Mikec veze i u Ministarstvu vanjskih poslova, sin Neven Mikec je donedavni tajnik MVPEI, a sada zamjenik šefa hrvatske misije pri UN-u i zastupa podtvrtku VMD prometa Golf centar Biograd kao prokurist, navodi se u tekstu.
U tekstu se navodi i to kako ministrica Dropulić zarađuje na dionicama IGH i na građevini, resoru kojim upravlja te kako je koordinatorica izrade Studije utjecaja na okoliš Golf igrališta Baštijunski brig Aleksandra Anić Vučinić, nekadašnja djelatnica MZOPUG, izdavala knjige zajedno s koautorom Nikolom Ružinskim, državnim tajnikom koji je potpisao rješenje o prihvatljivosti golfa, a zanimljive su i teorije o potrošnji vode.
– U rješenju kojim MZOPUG odlučuje da je golf teren uz sam Park prirode prihvatljiv za prirodu stoji da količine vode koje će se crpiti za golf nisu nikakva opasnost za Vransko jezero. Izrađivači SUO, frendica od Ružinskog i ekipa, tvrde će za navodnjavanje trebati “samo” 476.025 m3 vode godišnje (i to je naravno jako puno). Isti ljudi kada su radili studiju za golf igralište Fratarska šuma u Istri procijenili su da im tamo za navodnjavanje treba, projicirano na veličinu Baštijunskog briga, 667.950 m3 godišnje, dakle 40 posto više nego na Vranskom jezeru i to u sušnijem podneblju nego što je istarsko! Kako je moguće da u sušnijem području treba čak 40 posto manje vode za navodnjavanje? Iz Parka prirode su u svojim primjedbama upozorili na ovaj očiti manjak smisla, ali ministarstvo Marine Dropulić smisao ne zanima, navodi se u tekstu.