Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Srezano sve osim vrtića, koji su poskupili na 700 kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.07.2010. 22:00
Srezano sve osim vrtića, koji su poskupili na 700 kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gospodarska kriza i recesija ostavile su duboki trag na Gradskom proračunu, koji se puni znantno lošije nego što je to očekivano zbog čega je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić donio odluku o smanjenju naknada za novorođenu djecu, učeničkih i studentskih stipednija te ukidanju besplatnog prijevoza za građane starije od 65 godina. Uz navedene nepopularne mjere, kojima se krešu prava djece i osoba starije životne dobi, na Kolegiju gradonačelnika istovremeno je donesena i odluku o poskupljenju gradskih dječjih vrtića, tako da je participacija za boravak u vrtiću sa sadašnjih 600 porasla na 700 kuna.
– Opća gospodarska kriza odrazila se i na Proračunu Grada Zadra. Stanje u Gradskom proračunu lošije je od svih naših očekivanja koja zaista nisu bila velika. Teško je predvidjeti što će biti u sljedećih šest mjeseci, no ne možemo se oslanjati na prihod od turizma. Naši prihodi, za prvih šest mjeseci, su mnogo manji nego smo očekivali, a najviše je podbacio porez na promet nekretnina, komunalni doprinos, dotacije iz Državnog proračuna… U skladu s postojećim stanjem moramo srezati rashode na predviđene prihode i pripremiti se za bolno smanjivanje brojnih davanja, govori dr. Zvonimir Vrančić te najavljuje rebalans proračuna za kraj mjeseca kolovoza ili početak rujna ove godine.
Odlukom o smanjivanju naknada odnosno novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, jedino se naknada za prvorođeno dijete, od dvije tisuće kuna, ostaje nepromjenjena. Naknada za drugorođeno dijete s pet smanjena je na tri tisuće kuna. Za treće dijete naknada je prepolovljena te umjesto 10 iznosi pet tisuća kuna. Što se tiče učeničkih i studentskih stipendija, one su u prosjeku smanjene za 30 posto.
Besplatan javni gradski prijevoz, koji se ukida građanima starijima od 65 godina, bit će privilegija umirovljenika čija mirovina ne prelazi dvije tisuće kuna te članova Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i Udruge “Svjetlo i njihovi prijatelji”.
Participacija za boravak djece u gradskim dječjim vrtićima “Radost” i “Sunce” za primarni, desetosatni program, porasla je s 600 na 700 kuna, koliko od prošle godine, zahvaljujući subvencijama Grada Zadra, stoje i privatni vrtiću u Zadru. Poludnevni program sada stoji 350, a mala škola 100 kuna.
– Novca u blagajni nema, to moramo prihvatiti i ponašati se u skladu s time. Prvo smo počeli od sebe tako da za zaposlenike gradske uprave i sve korisnike Gradskog proračuna ove godine nema regresa, božićnice i dara za djecu. Slijedi kresanje troškova po upravnim odjelima, prvo u graditeljsku, potom održavanju infrastrukture, a onda svim drugim sektorima, kaže dr. Vrančić navodeći kako novca u blagajni nema dovoljno da bi se ispoštivale sve planirane obaveze zbog čega se moraju smanjiti troškovi i davanja.
Iako su brojna davanja iz gradske blagajne smanjena, dr. Vrančić drži kako je još uvijek riječ o značajnoj pomoći određenim skupinama građana.
– Žao nam je što je do ovoga došlo, ispričavamo se građanima i molimo ih za razumijevanje. Davanja će uglavnom ostati, ali smanjena. Mislili smo i željeli najbolje, no novca u blagajni nema dovoljno i jednostavno ne možemo isplatiti ono čega nema, zaključuje dr. Vrančić.