Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dragan Paravinja noćas stigao u šibenski zatvor

22.07.2011. 22:00
Dragan Paravinja noćas stigao u šibenski zatvor


Dragan Paravinja Hrvatsku granicu prešao je kod Donjeg Srba sinoć, nešto iza 20 sati, nakon čega je prepraćen u šibenski zatvor kako bi ga tamošnje tužiteljstvo ispitalo u svezi nestanka maloljetne Antonije Bilić za koju je utvrđeno da ju je 7. lipnja povezao kamionom s Čikolskog mosta


Dragan Paravinja (43), vozač tegljača i serijski silovatelj, kojega se sumnjiči za ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša, predan je jučer poslijepodne hrvatskim vlastima nakon čega je prepraćen u šibenski zatvor. Protiv njega je, podsjetimo, šibensko Županijsko državno odvjetništvo podiglo istražni zahtjev pod sumnjom da je ubio, ali i pokušao silovati maloljetnu autostopisticu 7. lipnja, nakon što je sjela u njegov kamion na Čikolskom mostu. Djevojci se od tada gubi svaki trag, a bez uspjeha prošla je i jučerašnja pretraga terena na području PU zadarske. Pedesetak policajaca tragalo je od 8 do 14 sati od Samostana Krupa do Golubića, područja od Berberova buka do zaseoka Paravinje u Bilišanima te od Zelengrada do Kruševa.
Službena potvrda informacije o izručenju Paravinje nadležnom sudu u Šibeniku koji je zadužen za ovaj slučaj, sinoć se nije mogla dobiti ni s hrvatske, a ni s bosanske strane.
– Čim se postigne dogovor s Interpolom BiH Dragan Paravinja bit će izručen Hrvatskoj. To je sve što vam mogu reći jer je postupak tajan – rekao je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a RH, a o konkretnom vremenu izručenja jučer nije htjela govoriti ni Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Milena Borovčanin Bulić.
– Ni ja, a niti moj klijent danas do 17 sati nismo zaprimili nikakvo rješenje o izručenju. Sve što znamo su neslužbene informacije koje se mogu čuti putem medija. Moj klijent me danas pozvao, posjetila sam ga, razgovarala s njim i to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći – rekla je Borovčanin-Bulić ne željevši špekulirati hoće li se izručenje provesti prije negoli joj bude i službeno dostavljeno rješenje.
Ministar pravosuđa BiH, Bariša Čolak, potpisao je u petak oko 15 sati odobrenje za privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj, a po okončanju istrage Hrvatska im ga je dužna vratiti natrag. Njegov boravak u šibenskom zatvoru tako može potrajati najdulje do pravomoćnosti presude kojom je prije svega desetak dana na Osnovnom sudu u Sokocu zbog pokušaja silovanja osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Paravinja se do izručenja Hrvatskoj nalazio u pritvoru u “Kuli” u Istočnom Sarajevu, a 1. srpnja odobren mu je ekstradicijski zatvor temeljem zahtjeva RH za izručenjem kojemu se Paravinja, podsjetimo, nije protivio. Uhićen je 26. lipnja u Donjim Srđevićima nedaleko od kuće njegova ujaka, a potom je prepraćen u policijsku postaju u Banja Luci. Nekoliko sati kasnije priznao je da je Antoniju povezao svojim kamionom te joj se nabacivao, a kada je ona odbila intimne odnose s njim te započela vrištati, opirati se i vrijeđati ga, da ju je u želji da ju smiri i ušutka, udavio. Njezina se tijela, prema priznanju, riješio bacivši ga preko ograde mosta na rijeci Krki uz jezero Brljan, a policajcima je i sačinio skicu koju je potom i potpisao. Nakon što je premješten u zatvor Kula Paravinja je pred Sudom BiH sve porekao kazavši kako je priznanje dao pod prisilom i batinama. Na izručenje Hrvatskoj pristao je jer prema njegovu mišljenju bez tijela i svjedoka ne može biti osuđen za kazneno djelo koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret. Izručenju Srbije, međutim, usprotivio se jer bi to značilo da odlazi iza rešetaka na četiri i pol godine na koliko je i pravomoćno optužen u toj zemlji zbog silovanja i pokušaja silovanja.


 Lažljiv i manipulativan




Hoće li hrvatsko pravosuđe imati više uspjeha u otkrivanju sudbine maloljetne Antonije Bilić ostaje za vidjeti. Dragana Paravinju je, naime, za potrebe sudskog postupka pred sudom u Sokocu vještačila neuropsihijatrica Zorica Lazarević koja ge je procijenila kao osobu s intelektualnim kapacitetom na nivou gornjeg prosjeka, ali i s oskudno formiranim socijalnim i moralnim normama ponašanja. Navela je da je egocentričan, agresivan, impulzivan, manipulativan, a procijenila je i kako posjeduje izraženu tendenciju za okrivljivanje drugih, patološko laganje i idealiziranje svoje osobnosti, kao i nedostatak osjećaja krivnje i kajanja, neiskrenost i nedostatak emocionalne dubine. Osim toga, zaključila je i kako je u razgovoru s Paravinjom utvrdila da u psihičkom pogledu kod njega dominira emocionalna hladnoća. Njegova odvjetnica u žalbenom je postupku zatražila dodatno vještačenje.