Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pale nedostatne količine kiše

22.07.2011. 22:00
Pale nedostatne količine kiše


U slučaju da se suša nastavi u dosadašnjim razmjerima mogla bi se reflektirati na urod kod grožđa koji bi se u tom slučaju reducirao, ali i na mladice lista masline koji bi zaostao u svom razvoju, kaže viši stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Zvonimir Vlatković
Suša, koja je pogodila čitavu zemlju, nakratko je prekinuta kišom koja je pala protekloga tjedna. Količine kiše koje su pale u našoj županiji premale su da bi zadovoljile potrebe isušene zemlje, ali viši stručni savjetnik za hortikulturu pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Zvonimir Vlatković ističe kako se čak i tako male količine mogu iskoristiti plitkom kultivacijom, tj. razbijanjem pokorice kako bi se sačuvala vlaga. No i dalje je za neke kulture najbitnije navodnjavanje.
– Kiša koja je pala do sada nije dostatna za ovu sušu i potrebno je nastaviti s mjerama navodnjavanja, a te mjere osobito su važne kod mladih nasada koštičavih voćaka kod kojih je potrebno provoditi i mjere zaštite protiv glavnih štetočina kao što su lisne uši ili žilogrizi, ističe Vlatković.
Ako bi se suša produžila mogla bi naškoditi i vinogradima. Naime, u vinogradima je u tijeku fenofaza šare grožđa, tj. prijelaza ploda iz zelene u boju ploda. Radovi koji se u ovo vrijeme godine obavljaju u vinogradima mogu se sažeti na plijevljenje, zaštitu i obradu tla. Za zaštitu preporučuju se zadnji tretmani bakrenim i sumpornim preparatima ili nekim od botriticida (samo u zoni grožđa) dok se preostali radovi u vinogradu odnose na vršikanje zaperaka kako bi se grožđu osiguralo što više hranjivih tvari te bolje dozrijevanje i plitku kultivaciju tla kako bi se sačuvala vlaga.
U maslinarstvu se ove godine, uslijed klimatskih nepogoda, dosta rano pojavio maslinov svrdlaš. Ovaj štetnik napada plod uslijed razvoja bušeći ga nakon čega se on suši i opada. Uz fiziološko opadanje ploda svrdlaš nanosi dosta štete maslinarima. Ipak za sada nema problema s maslinovom muhom.
– Za sada nemamo problema s maslinovom muhom, ali ako bude više kiše i ona bi se mogla pojaviti. U tom slučaju treba poduzeti uobičajene mjere rješavanja ovog nametnika kao što su ekotrapovi ili vizualni atraktanti kao i poduzeti mjere koje u tom slučaju preporučuju zaštitari bilja, kaže Vlatković.
U srpnju je u jeku i berba plodova bresaka i nektarina, a Vlatković je istaknuo da su polako počeli pucati bajami te se za 10 do 20 dana očekuje ubiranje plodova uobičajenim metodama.
Uz zaštitu i obradu, s obzirom na sušu, Vlatković ističe kako je ipak najbitnije navodnjavanje i obrada tla kojom bi se sačuvala vlaga, a te mjere treba provoditi dok ne padne kiša u dovoljnim količinama.
– Ako padne kiša još uvijek može pomoći maslinarstvu i vinogradarstvu. U slučaju da se suša nastavi u dosadašnjim razmjerima mogla bi se reflektirati na urod kod grožđa koji bi se u tom slučaju reducirao, ali i na mladice lista masline koji bi zaostao u svom razvoju, kaže Vlatković. Loše bi bilo i u slučaju prevelikih količina kiše i uslijed čega bi moglo doći do pojavljivanja nekih štetočina, ali i pucanja bobe i gnjiloće grožđa, no Vlatković zaključuje kako ipak ne vjeruje u tolike količine kiše.
Uz kišu koja je pala protekloga tjedna na nekim mjestima pojavile su se i manje količine krupe. Olujna nevremena praćena tučom nisu tako rijetka pojava, a poljoprivrednicima često znaju nanijeti velike štete uništavajući urod. U slučaju tuče Vlatković preporučuje zaštitu bakrenim i sumpornim preparatima.


 NEDOSTAJE 232 MM KIŠE PO METRU ČETVORNOM


U odnosu na prosječne oborine u prvih šest mjeseci ove godine palo je čak 232 mm kiše po metru četvornom. U prvih šest mjeseci ove godine palo je svega 157 mm kiše po metru četvornom, dok je uobičajena prosječna vrijednost, mjerena u zadnjih 30 godina, za ovaj period 389 mm po metru četvornom.
– Za sada, u prvih šest mjeseci, najviše od prosjeka odudaraju veljača i travanj, a što se tiče samih ljetnih mjeseci, pa tako i srpnja, o tom ćemo moći govoriti tek na kraju mjeseca, odnosno ljeta, rekao je Anđelko Vidović, voditelj zadarske meteorološke postaje.