Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Pavešićev branitelj svjedoku prigovorio na pristranosti

22.07.2011. 22:00
Pavešićev branitelj svjedoku prigovorio na pristranosti


Odvjetnik optuženog Jure Pavešića zbog kontradiktornosti u iskazu svjedoka Damjana Sutlovića uložio je prigovor na njegovo svjedočenje kazavši kako je krajnje subjektivno i neistinito. U nastavku suđenja saslušat će se dvojica vještaka toksikologa na okolnosti alkoholiziranosti optuženog u vrijeme stravične nesreće


U nastavku suđenja mladom liječniku Juri Pavešiću koji je svojim kombijem na otoku Ižu prije četiri godine u smrt odvezao troje prijatelja – Mikelu Marijan (19), Silvija Sutlovića (23) i Luciju Antunac (20), jučer su saslušani prometni vještaci Slobodan Erslan i Tomislav Perić te svjedok Damjan Sutlović iz Velog Iža.
Prometni vještak Perić sa zagrebačkog Zavoda za prometno-tehnička vještačenja ostao je u cijelosti kod svog nalaza i mišljenja, dok je Erslan svoju stručnu ekspertizu korigirao u dijelu koji se odnosi na brzinu kojom se tog kobnog 8. srpnja neregistriranim kombijem Pavešić kretao prilikom ulaska u zavoj nakon čega je udario u zid garaže, odbio se i prevrnuo u provaliju duboku oko pet metara.
S 88 km/h u provaliju
– Priklanjam se nalazu kolege Perića i izračunu da je okrivljenik vozio 88 kilometara na sat iako sam ja prvotno procijenio da se kretao 70 do 80 kilometara na sat. On je imao sve relevantne parametre za izračun, što ja nisam – rekao je Erslan pojasnivši dodatno na poseban upit Pavešićeva odvjetnika Šime Pavlovića kako nije imao sve parametre za primjenu jednadžbe, dok je njegov kolega na raspolaganju imao takozvani PC Crash program premda je Erslan bio na mjestu nesreće, dok se Perić poslužio upravo njegovim zabilješkama s terena. Mučna rasprava kojoj su osim roditeljas okrivljenog Jure Pavešića nazočili i roditelji i prijatelji poginulih svoju je kulminaciju dobila tijekom svjedočenja mladog Ižanina Damjana Sutlovića. Mladić je, naime, ispričao kako je dan prije nesreće, u poslijepodnevnim satima, između 17 i 18 sati, okrivljenog vidio s društvom u kojemu su bili i pokojna Mikela i Silvijo, vidio ispred mjesne trgovine.
– Kod mene je to poslijepodne u kuću došao pokojni Silvijo i spomenuo mi da je Jure pijan, a kasnije kada sam došao pred trgovinu vidio sam ga kako pije pivo. Ne znam koliko je popio, ali sam vidio gajbu pokraj njih. Pridružio sam im se kasnije u kafiću Bršanj gdje sam ja došao iza 22 sata. I tamo sam vidio Juru kako pije pivo, a po govoru tijela i zaplitanju jezika znam da je bio pijan – ispričao je mladić kojemu su pokojna Mikela i Silvijo prvi rođaci. Iako je na samom početku, pod prijetnjom kaznenog progona zbog lažnog svjedočenja kazao kako s okrivljenim Pavešićem nije u zavadi, Damjan je na upit obrane kazao kako od nesreće ne razgovara s okrivljenim Pavešićem.
– Ne javljam mu se jer smatram da nije ljudski od njega što nije preuzeo odgovornost za ono što se dogodilo – rekao je Damjan, no nije znao odgovoriti na pitanje kako zna da Jure nije preuzeo odgovornost. Pavlović ga je također pitao i je li ga netko nagovorio da da upravo takav svjedočki iskaz, no on je to negirao. Potvrdio je, međutim, kako je o samoj nesreći i njezinu uzroku razgovarao puno puta s prijateljima i obiteljima poginulih. Na poseban upit tužitelja ima li razloga lažno teretiti Pavešića, Damjan je odgovorio kako nema, a svoj je iskaz oko toga tko je Pavešiću kobne večeri pokušao uzeti ključeve kombija kako ne bi vozio, korigirao je nakon što mu je predočen iskaz koji je prije svega tri dana dao Marko Marijan.
Iskaz svjedoka pristran
Damjan je, naime, najprije sa sigurnošću tvrdio da je ključeve Pavešiću uzela Antonija Glamuz te da se on opirao, da bi potom rekao kako više nije siguran te da mu ih je najvjerojatnije uzeo slavljenik koji ih je dao na čuvanje Antoniji. Slično je bilo i s njegovim iskazom da se Jure svađao s tadašnjom djevojkom koja mu je spočitavala pijanstvo kazavši na koncu kako nije čuo što mu je govorila već da je zaključio da se svađaju po povišenim tonovima u razgovoru. Upitan je li on te večeri u Bršljunu pio Damjan je odgovorio da nije te da se stoga jasno sjeća kako okrivljeni Jure jest. Niz pitanja i za vještake, a i za svjedoka Damjana Sutlovića imao je i otac pokojne Mikele, Livio Marijan, koji mu je među ostalim uputio vjeruje li da su svi do sada ispitani svjedoci govorili istinu, na što je reagirao odvjetnik okrivljenog upitavši kako bi on mogao znati što su oni uopće rekli. Marijan je na to dodao kako je mogao pročitati, čuti i vidjeti u svim medijima no Pavlović je na iskaz ovog svjedoka koji se uvelike razlikuje od svih do sada saslušanih, uložio prigovor.
– Iskaz ovog svjedoka krajnje je pristran i neistinit – rekao je Pavlović nakon čega je rasprava završena i ponovno zakazana za 24. kolovoza kada se očekuje svjedočenje vještaka toksikologa Branke Mijatović i Zdravka Kovačića.