Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Spoj dobre kuhinje, prirode i mira u središtu grada

22.07.2011. 22:00
Spoj dobre kuhinje, prirode i mira u središtu grada


Restoran San Antonio vjerojatno je jedini gradski ugostiteljski objekt u kojem vam ni i u sredini ljeta klima nije potrebna. Smješten u „srcu” gradskoga parka Vruljica, na samom izvoru istoimenog potočića, ovaj restoran odiše atmosferom kakvog planinarskog izletišta. Okružen bujnom vegetacijom i laganim povjetarcem, koji zbog prirodnog položaja gotovo da nikada ne prestaje, San Antonio je, kako smo to već nekoliko putna napisali, oaza mira i prirode u gotovo središtu Zadra. Nije stoga ni najmanje slučajno da već godinama istaknuto mjesto na zadarskoj gastro karti, posebice od kada ga je preuzeo Ante Ricov. „Stari” ugostiteljski „vuk” jako dobro zna kako izaći u susret svojim gostima, a dakako i novinarima. Dočekao nas je s čak šest slasnih jela, ozbiljno se kandidiravši za ovogodišnji restoran godine. Krenuli smo s koktelom od kozica, nastavili s pohanim tikvicama i patlidžanima na umaku od povrća, pa onda s punjenim rajčicama s kapicom od mozzarelle i rižom pirjanom na maslacu. Ubrzo je stigao ogromni file lososa na šampinjonima, zapečen mozzarellom te za kraj svinjski file punjen gorgonzolom na posteljici od povrća. Iako presiti, zadovoljni objedom koji zaslužuje čistu peticu, nismo mogli odoljeti ni desertu – palačinkama sa sladoledom i toplim preljevom od višanja. Pio se Chardonnay Krauthaker. Kuhar Artur naglašava kako su ove sezone meni bazirali na laganijim jelima, na dosta povrća, raznim salatama s piletinom, kozicama ili, pak, sirom kombiniranim s raznovrsnim umacima, u korak sa svjetskim gastro trendovima. Na jelovniku su i brojne nove pašte od kojih treba istaknuti odlične fuslie, pogotovo u umaku od tune i rajčice. Dakako, San Antonio broji i sva ona svima znana mediteranska jela, čime je osim kvalitete koja je neupitna, zagarantiran i odličan izbor pa iz ovoga restorana nećete otići nezadovoljni.


 PUNJENE RAJČICE S KAPICOM OD MOZZARELLE


(za jednu osobu)
srednje velika zrela rajčica
50 g tikvica
50 g šampinjona
pola mesa od rajčice
20 g riže
20 g kapule
20 g crvene paprike
Bosiljak, majčina dušica, mažuran, mozzarella, maslinovo ulje
 
Povrće usitniti, popržiti na masnoći, dodati začinsko bilje, kuhanu rižu, posoliti, popapriti, lagano propržiti. Rajčici odrezati kapicu, izvaditi unutrašnjost te napuniti pripremljenim povrćem. Na kraju staviti mozzarellu i zapeći.