Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Zadarskoj županiji ruska Međunarodna škola

22.07.2011. 22:00
U Zadarskoj županiji ruska Međunarodna škola


Ljetna škola koja već četiri godine djeluje u Hrvatskoj i mnogobrojne izložbe prvi su korak na tom putu suradnje, a vjerujem da ćemo se u ovom sastavu naći i na otvorenju Međunarodne škole koja, nadam se uskoro započinje s gradnjom u Zadarskoj županiji, rekla je direktorica Međunarodne škole “Integracija XXI. vijek” Svetlana Rubičenko


Dobra suradnja između Ruske Federacije i Rebuplike Hrvatske potvrđena je jučer u Muzeju antičkog stakla u Zadru otvorenjem izložbe učeničkih likovnih radova “The palette of Moscow”. Da se ne radi samo o uobičajenoj izložbi bilo je jasno i po popisu uzvanika koji su sjedili u prvim redovima, a među kojima su bili veleposlanik Ruske Federacije u RH Njegova Ekselencija Robert Markaryan sa suprugom, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, direktorica Međunarodne škole “Integracija XXI. vijek” Svetlana Rubičenko, dogradonačelnik grada Zadra Darko Kasap i ostali. Iako je razlog okupljanja bilo otvorenje izložbe cilj je bio produbiti suradnju dvaju zemalja, ali i suradnju Ruske Federacije sa Zadarskom županijom.
– Osobita mi je čast pozdraviti vas danas u ovom prelijepom prostoru na otvorenju izložbe dječjih radova učenika Međunarodne škole “Integracija XXI. vijek”. Izložba je izraz dobre suradnje između Rusije i Hrvatske. Ljetna škola koja već četiri godine djeluje u Hrvatskoj i mnogobrojne izložbe prvi su korak na tom putu suradnje, a vjerujem da ćemo se u ovom sastavu naći i na otvorenju Međunarodne škole koja, nadam se uskoro započinje s gradnjom u Zadarskoj županiji, rekla je direktorica Međunarodne škole “Integracija XXI. vijek” Svetlana Rubičenko.
Prije nego je veleposlaniku Ruske Federacije i njegovoj supruzi predao poklone, foto-monografiju Zadarske županije, lavandu i pašku sol, župan Stipe Zrilić također je okupljenima uputio nekoliko riječi istaknuvši dobru međunarodnu suradnju Zadarske županije s drugim zemljama.
– Zadarska županija već čitav niz godina upravo kroz međunarodnu suradnju imala je čitav niz aktivnosti shvaćajući koliko je važna takva suradnja. Umjetnost je uvijek bila najvažniji i najjednostavniji oblik međunarodne suradnje, jer umjetnost nikad nije znala za granice.
Zrilić je istaknuo i kako se nada da će ovakvih izložbi u sklopu hrvatsko-ruske suradnje, osobito na području Zadarske županije, biti još i više.
Veleposlanik Ruske Federacije u RH Markaryan, pohvalio je napore Zadarske županije i grada Zadra da se stvaraju kontakti i ostvaruje suradnja, osobito na kulturnom i znanstvenom polju, ali pohvalio je i ljepotu naše županije.
– Malo prije otvorenja pričao sam s gospodinom županom i potpuno se slažem s time da je Zadarska županija jedna od najljepših na Jadranu. Ako se ovi napori i planovi Međunarodne škole “Integracija XXI. vijek” ostvare i ako naša djeca budu zajedno studirala to bi bio veliki napredak u našoj suradnji, zaključio je Markaryan.
Nakon pozdravnih govora izložbu su zajednički, simbolično prerezavši crvenu vrpcu, otvorili župan Stipe Zrilić i veleposlanik Markaryan. Nakon otvorenja i razmjene poklona na klaviru su nastupili mladi hrvatski i ruski klavirist Lovre Marusić te Amiran Zenaishvili, a za kraj je upriličen mali domjenak na terasi MAS-a, nakon čega su se VIP gosti uputili na ručak u restoran Pet bunara.


 BIROKRACIJA, AH, TA BIROKRACIJA




Jučer, na otvorenju izložbe, najčešće spominjana riječ bila je suradnja. No, čini se da je, kako je to čest slučaj u Hrvatskoj, rusko-hrvatska suradnja zapela negdje u birokraciji. Naime, direktorica Međunarodne škole “Integracija XXI. vijek” ima snažnu želju otvoriti u Zadarskoj županiji svoju školu internatskog karaktera te je u tu svrhu čak zakupila teren u Ninu, no projekt je zapeo na kupnji još nekoliko objekata koji bi bili preuređeni i prenamijenjeni za potrebe škole.
Škola bila bi međunarodnog značaja, nastava bi se odvijala na engleskom jeziku, a pohađala bi je djeca iz Moskve, Hrvatske, Slovenije, cijele regije. Jučer je, govoreći na otvorenju izložbe, direktorica Rubičenko uputila i više nego jasan apel županu Zriliću da se riješe administrativni problemi i da škola konačno može započeti s gradnjom.