Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ciklona Ada stigla iznad Zadra i ispustila samo nekoliko kapi kiše

22.07.2012. 22:00
Ciklona Ada stigla iznad Zadra i ispustila samo nekoliko kapi kiše


Najavljeni znatni pad temperature, također se nije dogodio. Jučer je u podne izmjereno u Zadru 28˚ Celzijevih, što je tri stupnja manje od prosjeka u protekli desetak dana


Iako se očekivalo da će prolazno pogoršanje vremena uz kišu donijeti i pravu pravcatu oluju, to se nije dogodilo. Što više, a kako kažu zadarski vatrogasci, u nekim dijelovima Zadarske županije, kao u Škabrnji nije pala niti kap kiše, iako su sinoptičke karte pokazivale prilično zabrinjavajuću mrlju još u popodnevnim satima iznad San Marina. Baš prema predviđanjima, mrlja koju su nazvali ciklona Ada je kasno navečer stigla iznad Zadra, ali je unatoč pljusku ispustila svega pet l/m2.
Dežurni meteorološki tehničar na Puntamici Željko Kraljev kaže da je u pojedinim djelovima Zadarske županije, npr. u Banju na otoku Pašmanu, palo 16 l/m2 kiše što znači da je glavni oblak, kumulonimbus dijelom zaobišao Zadar. Efekt tih padalina, dodaje Kraljev je neznatan i u ovom trenutku je trebalo pasti barem 50 litara kiše.
Najavljeni znatni pad temperature, također se nije dogodio. Jučer je u podne izmjereno u Zadru 28˚ Celzijevih što je tri stupnja manje od prosjeka u protekli desetak dana. Nešto značajnije pala je jutarnja temperatura s prosječnih 26 na jučerašnjih 20 ˚C. Iako se očekuje još jedna kiša kaže Željko Kraljev, već sutra bi se trebalo vratiti ljeto, barem u onom obliku kako smo ga ove godine upoznali.
I zadarski vatrogasci i policija potvrđuju da sinoć nije bilo nesreća ili požara izazvanih izravnim utjecajem ciklone Ada.


Prekinute i otkazane brojne manifestacije




Dok je kratkotrajno nevrijeme u noći sa subote na nedjelju tek prekinulo više manifestacija na otvorenom, najava nevremena praćenog jakom burom, grmljavinom i pljuskovima u nedjelju je na zadarskom području odgodilo brojne kulturno-umjetničke, gastro i zabavne manifestacije.
Primjerice, u Sv. Filip i Jakovu je odgođeno “Brodom po Pašmanskom kanalu – povežimo otok i obalu”, a odgođen je i peti Pakoški ljetni karneval, kao i 13. Dječji festival poznatih melodija “Sukošan 2012.”
Žitelje Starigrada i podvelebitskog kanala te njihove goste jaka bura i nevera uskratila je za doživljaj “Fešte od daganja”. Srećom, koncert New Sax Quarteta iz Zagreba večeras s početkom u 21 sat održat će se u zatvorenom prostoru, u crkvi sv. Jurja u Starigradu.
V. BRKIĆ