Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Puna jedra optimizma

22.07.2012. 22:00
Puna jedra optimizma


Posljednju medalju na Igrama u Zadar je 2000. godine donio veslač Branimir Vujević koji je bio brončani u osmercu


Na Olimpijskim igrama u Londonu, koje počinju 27. srpnja i traju do 12. kolovoza, Hrvatsku će predstavljati 64 sportaša i 44 sportašice koji će se natjecati u 18 sportova te 94 službene osobe pa će ukupno hrvatsko izaslanstvo na Igrama brojiti 204 osobe. Najbrojniji je rukomet sa 30 sportaša i 14 pratećih osoba, jer će naša zemlja na Olimpijskim igrama prvi put nastupiti s muškom i ženskom reprezentacijom; slijedi jedrenje sa 12 športaša i 13 pratećih osoba, pa vaterpolo sa 20 i ženska košarkaška reprezentacija s ukupno 18 osoba.
London je donio i novi rekord zadarskog sporta. Nakon Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, gdje je nastupilo do tada rekordnih devet zadarskih sportaša, četiri godine kasnije Igre je izborilo deset Zadrana. Prvi put nakon Münchena 1976. i Radojke Franzotti iz Zadra na Igre putuju i tri djevojke. Romana Župan i Enia Ninčević natjecat će se u jedriličarskoj klasi 470, a Marija Vrsaljko na Otok putuje s košarkaškom reprezentacijom. Od deset zadarskih olimpijaca njih šest članovi su zadarskih jedriličarskih klubova, Uskoka i Svetog Krševa. Preostalih četvero sportaša nastupa za inozemne klubove. Nije stoga teško zaključiti da je jedrenje trenutačno jedini sport u kojem su zadarski klubovi konkurentni na međunarodnoj sceni. U svim ostalim sportovima, momčadskim ili pojedinačnim, najbolji zadarski sportaši brzo napuštaju matične klubove u potrazi za ambicioznijim sredinama. U tom dijelu nema razlike bez obzira je li riječ o košarci, rukometu, rukometu, atletici… Jedrenje je tako potisnulo košarku i veslanje, sportove iz kojih je svojevremeno dolazilo najviše zadarskih olimpijaca. Zanimljivo, nakon Drugog svjetskog rata prvi zadarski jedriličari na igrama bili su Tomislav Bašić i Petar Cupać koji su nastupili u Ateni 2004. Bila je to najava jedriličarske renesanse koja traje i danas. Od Seoula 1988. do Atene 2004. zadarsko veslanje na svakim je igrama imalo barem jednog predstavnika. Štoviše, Branimir Vujević, član Jadrana, 2000. osvojio je brončanu medalju u hrvatskom osmercu. Od tada je prošlo 12 godina u kojima Zadar čeka novo olimpijsko odličje. Izgledi za medalju u Londonu najviše se daju Šimi Fanteli i Igoru Mareniću, iza kojih je i iskustvo s Igara u Pekingu. Od tada ovaj je sjajni dvojac osvojio čak sedam medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. U krugu favorita je i hrvatska rukometa reprezentacija s Ivanom Ninčevićem, a za sve ostale Zadrane medalja iz London bila bi prava senzacija. Kad je riječ o zlatnoj medalji posljednji Zadrani koji se popeli na najviše olimpijsko postolje bili su Krešimir Ćosić i Branko Skroče, koji su najsjajnije odličje s košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojili 1980. godine u Moskvi.


Treći put u Londonu




Londonu će ovo biti treće domaćinstvo Olimpijskih igara, nakon 1908. i poslijeratne 1948. Gradovi kandidati za organizaciju Igara 2012. bili su London, Madrid, Moskva, New York i Pariz, a članovi Međunarodnog olimpijskog odbora odluku o gradu domaćinu donijeli su na zasjedanju MOO-a u Singapuru 6. srpnja 2005. godine. Odluka je donesena u četvrtom krugu glasovanja – London je dobio 54 glasa, a Pariz 50 glasova. Naime, u prvom krugu ispala je Moskva, u drugom krugu New York, a u trećem Madrid.